Minister van Energie Tinne Van der Straeten (Photonews)

Minister van Energie Tinne Van der Straeten (Photonews)

Uncategorized

Oppositie over energieakkoord: “Te laat en onvoldoende”

Belga Press Agency

N-VA, Vlaams Belang en PVDA zijn niet te spreken over het energieakkoord dat de federale regering afgelopen nacht bereikte. Volgens de federale oppositiepartijen komt dat te laat en is het onvoldoende. Het akkoord voorziet in een tijdelijke btw-verlaging op gas en elektriciteit, een mazoutcheque van 200 euro en een verlaging van de accijnzen op diesel en benzine.

“Opnieuw lezen we een reeks van maatregelen die niet alleen een minimale impact hebben op de energiefactuur, maar ook rijkelijk te laat komen”, reageren N-VA-Kamerleden Bert Wollants en Joy Donné. Die laken dat “door het getreuzel en gekibbel van de regering-De Croo de btw-verlaging van 6% er net komt wanneer de winter op zijn einde loopt en de grootste kosten al gemaakt zijn”. Volgens N-VA zou het op basis van de hoogste boordtabel van de CREG van mei tot september gaan over een voordeel van 55,5 euro.

“Een pleister op een houten been”, zegt ook Vlaams Belang dinsdag. “Alweer slaagt deze paars-groene regering er niet in om structureel te hervormen”, luidt het. “Terwijl in Nederland er vorig jaar al ingrijpende maatregelen zijn getroffen, wacht men hier tot de lente en de zomer om wat te doen aan de wurgende energieprijzen, en het ‘doen’ eindigt direct ook daarmee.” Ook de inspanningen rond de pompprijzen vindt Vlaams Belang “veel te minimaal: de prijzen zijn boven 2,20 euro geschoten, waarvan de helft naar de staat gaat. Die staat geeft daar nu 17 cent van terug: ‘peanuts’.”

“Het energieakkoord dat met de grote trom aangekondigd werd, blijkt een maat voor niets”, reageert  PVDA-volksvertegenwoordiger Peter Mertens. “De gasfactuur is op een jaar tijd met meer dan 2.000 euro gestegen. Ze doet daar nu amper 90 euro af met een btw-verlaging die alleen maar tijdens de lente en de zomer geldt. De prijzen aan de pomp liggen voor het eerst in de geschiedenis boven de 2 euro per liter, en daar stelt de regering een verlaging van de accijnzen met amper 17 cent tegenover. De regering laat de gezinnen in ons land in de kou staan, nog maar eens.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

2 gedachten over “Oppositie over energieakkoord: “Te laat en onvoldoende””

  1. Deze nep-kloteregering denkt nu wel echt dat ze de wilde weldoeners zijn. Zijn ze nu echt gatachterlijk om te denken dat we nu blij moeten zijn met deze’maatregelen’. Echt, wat een stelletje losers, weg met deze wereldvreemde niksnutten.

Plaats een reactie

Delen