Rapper K1D (bron: Youtube)

Uncategorized

Belgische rapper K1D over Sanda Dia: “Elitaire studenten hebben hem de dood in gelokt. Puur wit privilege”

Redactie PAL

Volgens de Belgische rapper K1D, de artiestennaam van Badara Niasse uit Sint-Niklaas, bestaat er geen twijfel over dat de dood van Sanda Dia in 2018 gekoppeld was aan een racistisch motief. “Wat als het omgekeerd was?”, vraagt hij zich af.

Niasse bracht eerder deze week zijn nieuwe single uit, genaamd ‘F.B.W.L.’, de afkorting van ‘From Belgium With Love’. Daarin kaart hij enkele zaken aan die volgens hem fout lopen in ons land, waaronder de dood van Sanda Dia. Dat was de jonge student die om het leven kwam bij een uit de hand gelopen studentendoop van de club Reuzegom. Volgens Niasse gaat het daarbij niet louter om een ongeluk, maar was er duidelijk racisme in het spel.

“Wat als het omgekeerd was? 18 gekleurde mensen die een witte jongen de dood injagen. Zouden die kerels nog vrij zijn, denk je? No way.”, stelt hij. “Ze zouden zijn opgejaagd en vandaag allemaal achter de tralies zitten. Die elitaire studenten hebben Sanda de dood ingelokt.” Volgens Niasse hebben de verdachten in die zaak nog geen enkele vorm van berouw getoond. “Sanda’s familie moet al drie jaar leven met de dood van een kind en hebben nog geen enkele verontschuldiging gekregen. Op de koop toe zouden de daders straks de rechters en advocaten van morgen kunnen worden. Het is puur wit privilege. That’s Belgium.”

Kolonialisme

Ook het kolonialisme kaart hij in zijn nummer aan. “Toen ik naar school ging, vertelden ze mij dat Leopold II de arme Afrikaantjes in Congo wilde helpen door er scholen en kerken te bouwen. Men wilde hen de beschaving bijbrengen.” Volgens Niasse is hij daarbij misleid. “Er is mij nooit iets verteld over afgehakte handen. Ik heb nooit iets gehoord over verkrachtingen. Het woord ‘kolonisatie’ viel simpelweg niet. Geloof me: veel mensen met een migratieachtergrond hebben daadwerkelijk lang gedacht dat België hun grote redder was.”

“Token Black People”

Toch is Niasse niet volledig tevreden met de media-aandacht die hij nu krijgt om deze zaken ter sprake te brengen. “In de Belgische media kiest men drie à vier rappers per jaar die mogen fungeren als zogenaamde token black people (zwarte mensen die in de media komen als bewijs dat men niet racistisch is, red.) . Alleen zij krijgen een zetje. Wellicht ben ik tegenwoordig een van hen en ik vermoed dat ik daarmee van geluk mag spreken, maar het voelt wrang aan.” Volgens Niasse zal hij daarom blijven zijn onverbloemde mening geven.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




24 gedachten over “Belgische rapper K1D over Sanda Dia: “Elitaire studenten hebben hem de dood in gelokt. Puur wit privilege””

  1. Omgekeerd? Dan was er minder spel rond gemaakt. Welk huidskleur moeten er een opstelleke schrijven na een verkrachting? welk allocation tuig loopt al na 5 minuten terug vrij?

  2. Geen gerechtelijk onderzoek meer nodig voor deze ‘kunstenaar’. Een witte is een racist per definitie. Dat hij zich hierdoor zelf bezondigt aan racisme komt in zijn warrige kop niet op.
    Over kolonialisme weet dit wonderkind ook niet veel: hij gooit Leopold II met België op één hoop. Feitenkennis is niet vereist bij wat je aanklaagt.

  3. Ik heb ook nog nooit een danku gehoord van de zwarten die hier, dikwijls vanuit de illegaliteit, alle voordelen ontvangen waar onze voorouders voor gevochten hebben.
    Altijd maar klagen over racisme terwijl West-Europa het minst racistische deel van de wereld is.

  4. Is dergelijke hate-speach niet strafbaar?
    Het jammere is dat sommige naïeve jonge meisjes nog in die onzin trappen ook.

    “That’s Belgium” zegt hij. Indien hij denkt dat het elders beter is kan hij best verhuizen naar Congo, Leopold 2 is daar al lang weg en nu zit er een niet-blank, zeer menslievend regime dat hem met open armen zal ontvangen.
    Go!

  5. Sanda Dia werd door niemand gelokt, maar wou er absoluut bijhoren: een typisch verhaal van foute vrienden. Het feit dat de zaak Reuzegom zo lang aangesleept heeft (in tegenstelling tot de studenten van Schild en Vrienden die voor een paar foute memes wel snel aan de schandpaal moesten), bewijst inderdaad dat ze tot een elitaire groep behoren. Voor de progressieve rechters zijn woorden (memes) namelijk belangrijker dan een daadwerkelijke racistische moord, vooral als mama en papa invloedrijke mensen zijn.

  6. Arme sukkelaar, wanhopig op zoek naar klanten voor zijn lawaai. En wat als 1 van de organisatoren zelf een bruin vel heeft? Het heeft echt lang geduurd, een paar jaar, eer de grootste sukkelaar en het kleinste licht op deze foute trein sprong. Bij de clubleiding waren ook mensen van kleur. Niet dat ik dat soort doop wil verdedigen, ik ben zelf 2 keer gedoopt. Binnen en buiten d ekerk dus. ;o)

Plaats een reactie

Delen