Filip Brusselmans (VB) trekt aan alarmbel over verdwijning 160 kunstwerken: "We verliezen ons kunstpatrimonium"

Filip Brusselmans. Photo News

Uncategorized

Brits wielerkampioenschap weert transgender: “Deelname zou niet eerlijk zijn”

Redactie PAL

De Britse transgender Emily Bridges zal dan toch niet deelnemen aan het Brits kampioenschap wielrennen. Dat heeft de Internationale Wielerunie UCI bekend gemaakt. Bridges maakt momenteel de transitie van man naar vrouw, en begon pas vorig jaar met de hormonenkuur.

Opschudding in de Britse wielerwereld. De transgender wielrenster Emily Bridges is zaterdag namelijk uitgesloten van deelname aan het Brits kampioenschap omnium voor vrouwen, nadat het bestuursorgaan van de wielersport, het UCI, had geoordeeld dat ze niet in aanmerking kwam. De 21-jarige, die vorig jaar met hormoontherapie is begonnen om haar testosterongehalte te verlagen, voldeed momenteel niet aan de voorschriften van de UCI, omdat ze nog steeds als mannelijke wielrenner geregistreerd staat – en dus niet als vrouw mag deelnemen totdat haar mannelijke inschrijving is verlopen.

De beslissing van het UCI kwam tot stand temidden een groeiende oppositie binnen de sport, waarbij een aantal vrouwelijke rensters overwogen om het evenement te boycotten omdat ze vonden dat Bridges, die als mannelijke renner deel uitmaakte van het Great Britain Academy-programma, een oneerlijk voordeel had.

Ontgoocheling

British Cycling, de Britse belangenorganisatie voor wielrenners, zegt respect te hebben voor de beslissing, maar snapt ook de ontgoocheling bij Bridges. “We zijn in nauw overleg geweest met het UCI over Emily’s deelname dit weekend en zijn ook nauw betrokken geweest met Emily en haar familie over haar overgang en betrokkenheid bij elitewedstrijden,” aldus de organisatie. “We erkennen de beslissing van de UCI met betrekking tot Emily’s deelname, maar we erkennen volledig haar teleurstelling over de beslissing van vandaag.”

Bridges zelf zegt dat ze wel aan de juiste criteria voldoet om deel te nemen. “Ik heb zowel British Cycling als het UCI medisch bewijs geleverd dat ik voldoe aan de geschiktheidscriteria voor vrouwelijke transgender wielrenners, waaronder dat mijn testosterongehalte de afgelopen 12 maanden ver onder de door de reglementen voorgeschreven grens lag.” Daarom wil ze zo snel mogelijk tussen de vrouwen rijden. “Ik ben een atleet, en ik wil gewoon weer competitief rijden. Niemand zou moeten kiezen tussen zijn wie je bent en deelnemen aan de sport waar je van houdt.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




4 gedachten over “Brits wielerkampioenschap weert transgender: “Deelname zou niet eerlijk zijn””

  1. ‘In medio virtus’: British Cycling draait rond de pot; men begrijpt de uitsluiting en tegelijk ook de ontgoocheling van de gendergetransformeerde. Iedereen tevreden dus.
    Voor UCI mag ‘ze’ niet als vrouw deelnemen “totdat haar mannelijke inschrijving is verlopen”. Denkt UCI dat dan het probleem de wereld uit zal zijn? Ta-ra-ra!

  2. Dat er daar zelfs maar over gediscussieerd wordt… De wereld is om zeep.

    Gelukkig heeft Orban de verkiezingen gewonnen, met 2/3 meerderheid nog wel, en de Republikeinen komen ook terug. Vraag rest hoe we het ondemocratische Europa opnieuw op de rails krijgen.

  3. Omgebouwde losers mogen nooit deelnemen in andere categoriën dan hun geboortegender. Al de rest is pure onzin. Dit is enkel te stoppen door dat de ‘echte’ natuurlijke genders massaal weigeren te deelnemen,dan zal het feestje rap gedaan zijn.

Plaats een reactie

Delen