9 Kamerleden hebben extra uittredingsvergoeding gekregen in 2019: gemiddeld meer dan 26.000 euro per jaar

Karine Lalieux en Siegfried Bracke. Photonews

Uncategorized

Dure burgerbevraging blijkt omslachtig en onvolledig: “Vooral gemikt op politiek al erg geïnteresseerde burgers”

Wannes Neukermans

Maandag ging de dure burgerbevraging van start die de federale regering meer dan een jaar geleden aankondigde. Nu blijkt dat het om een zeer omslachtige website gaat: iemand die op een efficiënte manier zijn mening wil geven over het huidige beleid en de toekomst van ons land, is eraan voor de moeite. Pas nadat u talloze pagina’s vol randinformatie heeft doorgelezen, mag u, nadat u zich met uw identiteitskaart heeft ingelogd, enkele meningen geven over een zeer beperkt aantal thema’s.

De burgerbevraging werd eerder al aangekondigd in het regeerakkoord. Ze zou starten in september, maar uiteindelijk werd het zeven maanden later. Waar ze die extra tijd nodig voor hadden is niet duidelijk, vindt ook N-VA-Kamerlid Sander Loones: “Er werd een toegankelijke website beloofd, maar deze aanpak met open vragen lijkt toch vooral te mikken op de politiek al erg geïnteresseerde burgers. Er werden filmpjes beloofd om alles makkelijk verstaanbaar te maken, maar die zijn er niet. Deze burgerbevraging lijkt vooral tot gevolg te kunnen hebben dat het draagvlak voor burgerbevragingen wordt ondervragen.”

Institutionele vragen tastbaar maken

De vragen die in de burgerbevraging worden gesteld zijn ook zeer algemeen. Nochtans had Loones in het parlement gepleit om de institutionele vraagstukken concreet te maken. “Moet Vlaanderen al dan niet eigen kerncentrales kunnen bouwen? Een eigen, strenger migratiebeleid kunnen voeren? Onze pensioenen zelf kunnen versterken? Dat zijn bijvoorbeeld institutionele vragen die naar de essentie gaan, die tastbaar zijn voor het leven van elke dag”, aldus Loones. “Maar deze directe vragen werden vakkundig geweerd door de regering.”

Loones vindt het ook opvallend dat de experts die de burgerbevraging begeleiden niet welkom zijn in het parlement, maar wel mochten opdraven op de persconferentie van ministers Annelies Verlinden en David Clarinval. “Ik vraag al maanden om hen uit te nodigen in de Kamer voor een gedachtenwisseling. Al maanden wordt dit afgeblokt door ministers Verlinden en Clarinval. Een regering die beweert respect te willen uiten voor de mening van de bevolking, zou misschien ook wat respect kunnen tonen voor het verkozen parlement?”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

10 gedachten over “Dure burgerbevraging blijkt omslachtig en onvolledig: “Vooral gemikt op politiek al erg geïnteresseerde burgers””

  1. Ik roep dan ook iedereen met een hart voor de Vlaams-nationalistische gedachte op om de enquete in te vullen en zo veel mogelijk het verdwijnen van de Belgische on-staat te promoten.

  2. Heel dat geldverslindend ding zou beter nooit ontworpen zijn. Goede bedoeling met zoals verwacht bijzonder weinig waardevolle uitwerking zoals uit dit artikel blijkt. Toch maar even de tekst nakijken want de computercontrole heeft een steekje laten vallen: ” het draagvlak ondervragen ” De letters “V” en “G” van plaats verwisselen zou de zin begrijpelijker maken.

  3. Een volksraadpleging over concrete zaken die alle inwoners van ons land aanbelangen blijft nog steeds een onoverkomelijk gebeuren voor onze regeringen.
    Het strijkt tegen de haren in van de particratie die hier de lakens uitdeelt.
    Echte democratie in België is en blijft een fata morgana voor de brave burger.

  4. Vivaldi heeft de bevraging dus zo ontworpen dat de antwoorden niets anders KUNNEN zijn dan wat zij willen horen. Zo in het genre van: Vivaldi is de beste regering ooit. Dit is A: Helemaal totaal waar B: Helemaal waar C: Totaal waar 😂😂😂😂. Ik ga er dus mijn tijd niet aan verspelen……

  5. In een betere wereld doen politici het voorbereidend werk om de opties voor te leggen. Beslissen zou dan gedecentraliseerd gebeuren en rechtstreeks door de burgers. Dat men daar maar eens een block-chain voor uitwerkt.

Plaats een reactie

Delen