Viktor Orbán eist verkiezingsoverwinning op: "Overwinning is zo groot, ze is te zien vanuit Brussel"

Hongaars premier Viktor Orbán. Shutterstock

Uncategorized

Viktor Orbán eist verkiezingsoverwinning op: “Overwinning is zo groot, ze is te zien vanuit Brussel”

Belga Press Agency

Hongaars premier Viktor Orbán heeft zondagavond de verkiezingsoverwinning opgeëist voor zijn partij. Fidesz haalt opnieuw een tweederdemeerderheid in het parlement. “Onze overwinning is zo groot, ze is te zien vanop de maan”, sprak Orbán zijn achterban toe. “En vanuit Brussel is ze zeker te zien!”

De partij van premier Orbán is op weg naar de winst bij de parlementsverkiezingen in Hongarije. Dat blijkt uit de gedeeltelijke resultaten die het Nationaal Kiesbureau (NVI) zondagavond bekendmaakte.

Fidesz had 55,75 procent van de stemmen nadat bijna 60 procent van de biljetten waren geteld. Een coalitie van zes oppositiepartijen haalde 32,55 procent van de stemmen. De alliantie van linkse, groene, liberale en rechts-conservatieve partijen wilde zo haar kansen vergroten om Orbán te verslaan.

Hoge opkomst

De opkomst van de verkiezingen lag op 68,7 procent, bijna even hoog als het record van vier jaar geleden. 

De stembiljetten in de grote steden moeten nog worden geteld, maar als de uitslag wordt bevestigd, betekent dat een opsteker voor Orbán en zijn partij. Fidesz haalde in 2018 namelijk een stuk minder stemmen (49,27 procent). Sinds 2010 heeft Fidesz een tweederdemeerderheid in het parlement. 

De volledige officiële uitslag wordt pas later deze week verwacht. Orbán zelf heeft intussen de overwinning al opgeëist. “We hebben gewonnen”, schrijft hij op Twitter. Tijdens een persconferentie sprak Orbán van een uitzonderlijke overwinning. “Ze is zo groot dat ze waarschijnlijk vanop de maan te zien is, en zeker vanuit Brussel”, aldus Orbán, daarmee verwijzend naar zijn omstreden relatie met de Europese Unie. 

Als Fidesz de verkiezingen wint, wordt Orbán voor de vierde keer op rij premier. Het wordt dan in totaal zijn vijfde termijn, want tussen 1998 en 2002 was hij ook al premier.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

40 gedachten over “Viktor Orbán eist verkiezingsoverwinning op: “Overwinning is zo groot, ze is te zien vanuit Brussel””

  1. FORZA ORBAN. En nu weer het afgezaagd riedeltje van Liesbeth: hij is een fascist, hij is corrupt, het Hongaars volk is dom, hij krijgt teveel geld,….weet je wat Luesbeth C.? Orban en de Hongaren steken een dikke middelvinger op naar troelala’s zoals jij. Eat it.

  2. Hij is met een grote meerderheid verkozen maar dat zal de “echte” democraten niet tegenhouden om en masse over hem heen te vallen. De peilingen van de weldenkenden waren er maar met ongeveer 25% naast. De wens is de moeder van de gedachte. Nu nog gewoon wachten op de bagger die op hem afkomt. De vampiers van de vrt zullen het peloton wel aanvoeren.

  3. er is nog geen enkele proficiat gekomen vanuit de lgbtqxyz en woke partijen,hoe zou dat komen.De mensen zijn het woke beu en de Hongaren hebben dat bewezen,nu Frankrijk .

  4. @Erika, integendeel, Orban heeft duizenden economische vluchtelingen tegen gehouden, een kostenbesparing van miljoenen euro’s voor Europa, de EU zou Hongarije nog extra moeten bijbetalen voor hun extra gedragen kostprijs voor leger en politie die 24 op 24u de grens moeten bewaken door toedoen van liberaal Europa die een open grenzenbeleid hanteert!

  5. Men probeert langs alle kanten Orban met Poetin te vergelijken, maar wie ging aan een lange tafel zitten met Poetin? In Oekraïne bestaat nu al de term “macroniser”, ttz lullen, toegeven en geloven wat ze je wijsmaken. Wat de EU niet begrijpt is dat vele Europeanen niet moeten weten van massa (moslim) immigratie en evenmin van regelneverij en graaicultuur van de EU. Een politicus die daarop inspeelt is populair bij zijn bevolking maar niet bij de EU. De mensen ook van Hongarije staan open voor vluchtelingen voor een oorlog, niet voor profiteurs en voor diegenen die hun cultuur willen veranderen. En het riedeltje van Orban en de pers…wat doet vivaldi? 750mio miljoen geven aan de pers om te schrijven wat ze moeten schrijven…en al even erg als de pers iets verbieden iets te schrijven, zoals de seks escapades van de premier met een Italiaanse pornoster. En dezen die zagen over de EU miljoenen aan Orban, zwijgen heel stil over de Vlaamse miljoenen aan El Kouakibi. Orban heeft gewonnen, democratisch…dus blijf democratisch en doe niet als vivaldi: geloven dat je met een minderheid de meerderheid vertegenwoordigt.

  6. De poco regimepers: Orban is een dictator, een homohater, een Poetin-lover, onmenselijk want weigert nep-vluchtelingen op te nemen, enz..
    De werkelijkheid: Orban wordt nu voor de vierde!!! keer door een volstrekte meerderheid in het parlement van de Hongaren democratisch verkozen, elk jaar verloopt in Boedapest de Gay-Pride Parade en een 10 dagen durende Gay Pride Celebration (met betogingen tegen Orban) zonder noemenswaardige problemen, Orban heeft tijdens de Hongaarse opstand nog daadwerkelijk tegen de Russen gevochten (wat anders dan die slapjanussen, bedriegers en profiteurs van EU-politiekers) en Hongarije heeft samen met die andere ‘slechte leerling’ Polen procentueel van de EU veruit het grootste aantal Oekraïense vluchtelingen opgevangen.

  7. Je moet je toch serieus de vraag stellen of Hongarije nog wel een plaats verdiend in de NATO en in Europa! Orban lijkt mij meer een stroman voor Rusland in de vergaderingen van de NATO en Europa!

  8. We kunnen hem enkel enkel maar gelukwensen met zijn schitterende overwinning. Soijtig voor VERHOFSTADT en C° van de EU maar het Hongaarse volk heeft gesproken, wanneer gaan die niet verkozen dictators van de Europese Commissie dat nu eens aanvaarden.

Plaats een reactie

Delen