Vlaams Belang's Chris Janssens, Vlaams Belang chairman Tom Van Grieken and Vlaams Belang's Barbara Pas pictured during a press conference of Flemish far right party Vlaams Belang, Monday 27 May 2019 in Brussels, after yesterday's regional, federal and European elections. BELGA PHOTO DIRK WAEM

Uncategorized

Vlaams Belang vraagt Vlaamse regering om Franstalig België te berispen over cordon médiatique

Wannes Neukermans

Woensdag agendeerde het Vlaams Belang in het Vlaams Parlement een voorstel van resolutie waarin de Vlaamse regering gevraagd wordt Franstalig België te wijzen op de principes van vrije meningsuiting, persvrijheid en vrije toegang tot de media. De partij doet dit naar aanleiding van het debat tussen Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken en MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez. “Het bleek nogmaals hoe droevig het gesteld is met deze principes ten zuiden van de taalgrens”, vindt fractievoorzitter Chris Janssens. “Het cordon médiatique dat daar wordt toegepast is absurd en absoluut onaanvaardbaar.”

De voorbije dagen kreeg MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez een storm van kritiek over zich heen, omdat hij het had gewaagd deel te nemen aan een debat met Tom Van Grieken in het VRT-programma Terzake. Bijna de hele politiek, en ook de mediawereld, eisten dat Bouchez de gedragscode inzake het cordon médiatique opnieuw zou bevestigen. Zijn partij deed dat intussen al. In Franstalig België is er namelijk de afspraak gemaakt dat politici niet in debat mogen gaan met partijen zoals het Vlaams Belang. Zelfs in de Franstalige media bestaat de afspraak dat ze geen politici van die partij aan het woord laten. Christian Laporte van La Libre Belgique is één van de weinige Franstalige journalisten die daar anders over denkt.

Evidente democratische beginselen, maar niet in Franstalig België

“In een normale democratie kunnen burgers via de media kennis nemen van de standpunten van alle politieke partijen en gaan politici van alle partijen publiekelijk op een beschaafde manier met elkaar in debat”, reageert Vlaams Parlementslid Klaas Slootmans. “In gans West-Europa worden deze evidente democratische beginselen toegepast, enkel in Franstalig België gebeurt dit niet. Daar is het in de beste dictatoriale traditie het heersende politieke establishment dat beslist welke meningen de bevolking te horen mag krijgen.”

De partij van Tom Van Grieken heeft nu een resolutie ingediend waarin de Vlaamse regering wordt opgeroepen “haar bezorgdheid aan de Franstalige Gemeenschapsregering mee te delen over het gebrek aan respect voor de democratie, de vrijheid van meningsuiting, de persvrijheid en de vrije toegang tot de media in het Franstalige landsgedeelte.” Het Vlaams Belang wil ook “dat aan de Franstalige politieke partijen duidelijk gemaakt wordt dat in een democratie verkiezingen dienen gewonnen te worden door overtuigingskracht in vrije debatten en niet via de weg van censuur.”

(Lees hieronder een uitgebreid artikel over het cordon médiatique uit Weekblad ’t Pallieterke)

https://redactie.palnws.be/2022/04/noord-korea-aan-de-maas/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

8 gedachten over “Vlaams Belang vraagt Vlaamse regering om Franstalig België te berispen over cordon médiatique”

  1. Een meer dan terechte vraag van het VB, die tevens de immense hypocrisie blootlegt van deze partijen die in praktijk brengen wat ze anderen verwijten. Neem Bart De Wever, die in theorie tegen het cordon sanitair zou zijn – lees er zijn vroegere uitspraken maar op na – maar zonder wie dat cordon niet zou bestaan. Hij heeft ten persoonlijken titel lokale coalities met het VB getorpedeerd met dreiging tot het uitsluiting van de betrokken leden uit de partij. Van zo iemand kan je niet verwachten dat hij de democratische rechten van een ander gaat verdedigen. En dat mag af en toe een keer in de verf gezet worden, want daden spreken meer dan woorden.

  2. De Vlaamse regering, (N-VA, OVLD en CD&V) tricolore huurlingen van het Belgisch establishment, wiens taak het is de Belgische orde te handhaven in Vlaanderen en toe te zien op de loyaliteit van de Vlaamse vazallen tov het Belgische Rijk. Jan Jambon (N-VA), de Vlaams/Belgische Pontius Pilatus die in dienst van de Waalse junta Vlaams belastinggeld (de geldtransferten) verkast naar de Waalse particratie. N-VA die zonder schroom het Waals economisch en koloniaal systeem in Vlaanderen handhaaft.

  3. Lokale coalities met VB getorpedeerd? Wees blij. Die enkele gemeentes waar dat in 2018 mogelijk was, zouden in heel het land en door alle ‘politiek correcten’ aangevallen, verguisd, uitgesloten, …. worden en als zwart schaap aangeduid worden. Dat was en is voor die besturen niet te doen : opboksen tegen alle ander overheden, officiële en officieuze. Moeilijkheden met dossiers qua financiering , om maar iets te noemen.
    In 2024 hoop ik dat er zoveel mogelijk N-VA /VB – coalities gemaakt worden.

Plaats een reactie

Delen