Illustration picture shows a large screen with a speech by Ukrainian President Volodymyr Zelensky through video link, during a plenary session of the Chamber at the Federal Parliament in Brussels, Thursday 31 March 2022. Ukrainian President Volodymyr Zelensky will make a statement. BELGA PHOTO VIRGINIE LEFOUR

Uncategorized

Zelensky haalt uit naar Merkel: “Toegevingen aan Rusland hebben tot Boetsja en Marioepol geleid”

Carl Deconinck

Oekraïens president Volodymyr Zelensky nam in zijn meest recente speech enkele westerse leiders op de korrel, die volgens hem de laatste decennia veel te meegaand waren ten aanzien van Rusland. Zelensky denkt dat die houding zelfvertrouwen gaf aan Rusland, met alle gevolgen van dien.

De gruwelijke beelden van gisteren zinderen na. Oekraïens president Zelensky drukt enkele westerse leiders uit het verleden met de neus op de feiten. Hij noemt voormalig Duits bondskanselier Angela Merkel en Frans oud-president Nicolas Sarkozy bij naam. Hij nodigt hen uit om Boetsja te bezoeken, om er met eigen ogen te zien welke wreedheden het Russische leger er heeft gepleegd.

Het waren Merkel en Sarkozy die er in 2008 voor zorgden dat Oekraïne geen lid van de NAVO werd, iets wat Zelensky hen nu bijzonder kwalijk neemt. Hij spreekt van een “absurde angst” van enkele politici ten aanzien van Rusland. Het niet opnemen van Oekraïne in de NAVO werd aanzien als een vorm van ‘appeasementpolitiek‘, gericht op het vermijden van oorlog door concessies te doen aan een andere macht. Een opoffering als blijk van goede wil in de hoop dat er een goede verstandhouding en onderling respect zou komen. Dat gebeurde echter niet, integendeel.

Zware gevolgen

“Sinds die misrekening 14 jaar geleden, onderging Oekraïne een revolutie en 8 jaar oorlog in Donbass. Nu vechten we voor ons voortbestaan in de meest verschrikkelijke oorlog in Europa sinds Wereldoorlog II.”, aldus de Oekraïense president. “Ik nodig mevrouw Merkel en mijnheer Sarkozy uit om Boetsja te bezoeken, en te zien tot wat dat beleid van toegevingen aan Rusland heeft geleid. Om met hun eigen ogen de gemartelde Oekraïense mannen en vrouwen te zien. Begrijp me niet verkeerd, we leggen de schuld niet bij het Westen. We leggen de schuld enkel en alleen bij het Russisch leger die dit tegen ons volk heeft gedaan en bij de leiders die hen bevelen gaven. Maar we hebben het recht om te praten over de besluiteloosheid, die ons leidde naar Boetsja, naar Hostomel, naar Charcov, naar Marioepol.”

Zelensky stelt zich ook de vraag wat de slachtoffers van die oorlogsmisdaden verkeerd gedaan hebben: “Wat hebben ze gedaan? Waarom werden ze gedood? Wat deed een man die over straat fietste? Waarom werden gewone burgers doodgemarteld in een normale, vreedzame stad? Waarom werden vrouwen gewurgd nadat ze de oorbellen uit hun oren hadden gerukt? Hoe konden ze vrouwen verkrachten en vermoorden in het bijzijn van de kinderen? Hun lichaam bespotten, zelfs na hun dood? Waarom reden ze over de lichamen van mensen met tanks? Wat heeft de Oekraïense stad Boetsja Rusland misdaan?

De beelden van de zware gruwel uit Boetsja beroeren de gemoederen in het Westen en zorgen voor een unanieme veroordeling van het Russisch leger. Er zouden zeker 410 burgers zijn vermoord. Er is sprake van massagraven, maar er liggen ook lichamen verspreid over de stad. Getuigen spreken daarnaast van foltering en verkrachtingen. Rusland ontkent echter alles: volgens hen is het opgezet spel uit Oekraïne. Het land noemt de beschuldigingen een “provocatie”.

https://redactie.palnws.be/2022/04/in-beeld-gruwelijkheden-in-boetsja-zeker-300-doden/
https://redactie.palnws.be/2022/04/de-croo-wil-dat-gruweldaden-in-boetsja-bestraft-worden/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

9 gedachten over “Zelensky haalt uit naar Merkel: “Toegevingen aan Rusland hebben tot Boetsja en Marioepol geleid””

  1. Iedereen weet dat Merkel het Kalgeri plan voor de EU heeft ingevoerd. Evenzo als Poetin is ze een kind van de Sovjet indoctrinatie en zijn ze beiden heel gewiekst. Beiden spelen in op de “goede naïeve” linkse, politiek correcte en woke, Europeanen. We halen de Syrische vluchtelingen naar hier, niet voor opvang maar voor omvolking wetende dat eens de sociale zekerheid erop los gelaten worden, geen enkele “vluchteling” zal terugkeren om zijn/haar land te herbouwen. Nu hertekent Poetin op zijn beurt, na de vele toegevingen van Merkel, haar Oost Europa en laat hij naar hartenlust zijn Russen moorden en verkrachten. Beiden zullen de geschiedenis ingaan zoals Hitler, Stalin, Lenin, Marx, Mao, Merkel, Poetin…niet als communisten maar als dictators soms met een dikkere laag vernis erover, elk met vele doden, verkrachtingen en schaamte voor hun eigen volk op hun conto.

  2. Hij heeft gelijk: mutti Merkel heeft haar werk goed gedaan. Eerst de economie van het westen zeer zwaar belasten door enorme immigratie, vervolgens haar land afhankelijk van Rusland maken door de kerncentrales te sluiten (ondertussen wel blijven vervuilen met uitbreiding van bruinkool mijnen) en gasleidingen naar Rusland bouwen (NS 1 en NS2), het leger afbouwen en waardeloos maken. De hersenspoeling door Poetin mag wel zeer geslaagd genoemd worden. Mutti zit nu met een dik pensioen en extra NS 1 inkomsten in heer tuintje. Misschien haar ook eens ter verantwoording roepen. We moeten toch af en toe eens kunnen dromen. . Het is de derde keer op 100 jaar dat Duitsland ons in de problemen brengt.

  3. Door wie is zitting van de extra veiligheidsraad verhinderd ?
    Schuld sturen naar Europese leiders omdat ze toenadering zochten tot Rusland, komt zo uit de VS. Een euroaziatische samenwerking is het laatste wat de VS wil.

  4. Europa is gestorven tijdens de oorlog in de balkan. Sindsdien is die constructie een egoïstisch geldverslindend gedrocht geworden en is er niets uit geleerd. Zelensky spreekt van “oorlogsmisdaden”..
    maar de gehele oorlog is één grote misdaad ! Zelensky heeft wel gelijk wanneer hij het heeft over de toegevingen aan rusland. Iets wat ons zeer kwetsbaar gemaakt heeft. Wat me me mateloos ergert is het profileringsgedrag van al die europese prutsministers en presidenten. Zeker als de verkiezingen naderen. Ik kan uren schrijven en doorgaan maar tot slot nog dit: Wapenfabrieken hebben oorlog nodig. Denk daar eens op door…

  5. Deze gruweldoden moeten zeker gestraft worden,maar wel nu en niet later deze oorlog moet eindigen en putins trawanten moeten zwaar gestraft worden en putin uiteraard ook en ja Ukraine moet zo gauw als het mogelijk is lid van de navo worden

  6. demente joe,kale michel en mooie ursula zijn mislukt in hun opzet,Oekraïene zal opnieuw een Russische provincie worden.Hadden ze nu werkelijk gedacht dat Poetin zou toelaten dat de Navo en de EU in zijn achtertuin zouden spelen,vergeet het.En met losse flodders schieten en waterpistooltjes gebruiken zat er ook niet in,gegokt en verloren.Wij betalen ondertussen de prijs,dank u kale michel,mooie ursula en onnozelaar verhofstadt

Plaats een reactie

Delen