Zuhal Demir (foto: Belga)

Binnenland politiek

Zuhal Demir (N-VA) pleit voor verplichte behandeling zedendelinquenten

Wannes Neukermans

Een aparte sectie in de gevangenis voor veroordelen van zedenfeiten, en een verplichte risicoanalyse gevolgd door een begeleidingstraject voor elke zedendelinquent. Daar pleit Vlaams minister van Justitie en Handhaving Zuhal Demir (N-VA) voor na een onderzoek dat ze liet uitvoeren door de VUB en UFC. “Als we zedendelinquenten tijdens hun verblijf aan hun lot overlaten, vormen ze na hun detentie een even groot – of zelfs groter – gevaar voor de samenleving dan daarvoor”, aldus Demir.

“Door hen reeds in de gevangenis nauwgezet op te volgen, voorkomen we herval maximaal”, vindt de Vlaamse minister. Het onderzoek kadert in het actieplan ter bestrijding van seksueel geweld, iets wat op initiatief van Demir eerder deze legislatuur werd opgestart.

Vaak psychiatrische diagnose

Op 1 april vorig jaar zaten 539 zedenplegers opgesloten in de Vlaamse en Brusselse gevangenissen. Uit een bevraging blijkt dat 46 procent van de bevraagde gedetineerden ooit een formele psychiatrische diagnose heeft gekregen. 24 procent van deze populatie kreeg zelfs twee of meer diagnoses. Daarbij gaat het vooral om persoonlijkheidsstoornissen. “Of we het nu willen of niet, op een dag komen die mensen vrij”, is Demir duidelijk. Als minister op het Vlaamse niveau is zij namelijk verantwoordelijk voor de hulp en dienstverlening in de Vlaamse en Brusselse gevangenissen.

Om die begeleiding te verbeteren liet Demir een onderzoek uitvoeren naar de begeleiding en behandeling van zedendelinquenten tijdens hun detentie. Daaruit kwamen een tiental concrete aanbevelingen, die ze één voor één wil implementeren in de gevangenissen. De meest opvallende: een aparte sectie voor zedendelinquenten in de gevangenissen, gescheiden van de andere gevangenen. Recent onderzoek uit het Verenigd Koninkrijk toont namelijk aan dat een verblijf in een gevangenis exclusief voor zedenplegers meer therapeutische mogelijkheden biedt waardoor ook de resultaten van de therapie veel beter zijn.

Demir pleit eveneens voor een uniforme risicoanalyse van elke zedendelinquent. “En liefst zo vroeg mogelijk na de feiten”, zo stelt ze. Op die manier kan het risico op herval het best worden ingeschat. En na die analyse moet er van Demir ook een verplichte behandeling in de gevangenis komen. Die is op dit moment nog vrijwillig, wat onaanvaardbaar is voor de Vlaamse minister: “Onderzoek toont aan dat zedenplegers na een behandeling 37% minder kans maken om te hervallen. Met die beschikbare kennis op zak is het voor mij een absolute no-brainer om dadertherapie tijdens de detentie te verplichten.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

2 gedachten over “Zuhal Demir (N-VA) pleit voor verplichte behandeling zedendelinquenten”

  1. Er zijn veel ‘no brainers’ in de politiek. Voornamelijk bij de uitersten links en zo mogelijk nog meer aan de rechterkant.
    Kwestie van op gelijk niveau als hun aanhangers te staan.

  2. “Of we het nu willen of niet, op een dag komen die mensen vrij”, is Demir duidelijk (sic).
    Dat is nu net een controversiële liberale visie. Een debat met de burger werd hierover nooit gevoerd (referendum). Is dat democratie? Zedenplegers, zeg maar verkrachters, krijgen in onze liberale nep rechtstaat nepstraffen en dat staat gelijk met schuldig verzuim. Ik pleit voor publieke lijfstraffen (zweepslagen) en de doodstraf voor verkrachters die hun slachtoffer vermoorden of verminken of minderjarigen met fysiek geweld verkrachten. De enigen die voordeel halen uit de misdaad zijn de daders en advocaten. Laat het nu net die partijen zijn die onze beleidspolitici op hun wenken bedienen. Niet akkoord? Zorg er dan voor dat ze nooit meer een erectie kunnen krijgen.

Plaats een reactie

Delen