20140312 - BRUSSELS, BELGIUM: Boudewijn Bouckaert (LDD) pictured during a plenary session of the Flemish Parliament, in Brussels, Wednesday 12 March 2014. BELGA PHOTO ERIC LALMAND

Uncategorized

Boudewijn Bouckaert ontvangt Prijs voor de Vrijheid

Wannes Neukermans

Denktank Libera! kent haar jaarlijkse ‘Prijs voor de Vrijheid’ in 2022 toe aan Boudewijn Bouckaert. Volgens de organisatie had hij die prijs al jaren vroeger moeten winnen. Libera!, dat al jaren geleid wordt door Bouckaert zelf, is van mening dat het tijd is “om dit historisch onrecht recht te zetten, en de professor op te nemen in haar erelijst”.

“Niemand heeft de voorbije vier decennia zo veel betekend voor het klassiek-liberalisme in Vlaanderen als de laureaat van dit jaar. Vriend en vijand zijn het er over eens dat Boudewijn Bouckaert in zijn leven en werk de waarden van de vrije samenleving consequent en consistent heeft uitgedragen”, aldus Vincent De Roeck van denktank Libera!.

Bouckaert is van vele markten thuis. Zijn maatschappelijk engagement als “publiek intellectueel” werd zijn roeping. Hij was actief als hoogleraar en decaan aan de UGent, bouwde de rechtseconomie uit als een volwaardige academische discipline en schreef talrijke boeken. Daarnaast doceerde hij in het buitenland en zetelde hij in partijbesturen van VLD en Lijst Dedecker. Hij was ook een tijdlang parlementslid.

Gesel en inspiratiebron

Professor Bouckaert was tevens actief binnen een resem verenigingen en denkgroepen en schreef columns voor onder andere Doorbraak en Knack. “Hij was voor studenten de eerste kennismaking met de liberale filosofie, voor sommigen in de politiek een inspiratiebron en voor anderen een gesel”, aldus Libera!. “Door voortdurend te hameren op de basisprincipes van de liberale ideologie kwam hij vaak in botsing met personen en organisaties voor wie het spel van het compromis, het eigenbelang en de politique politicienne, belangrijker waren dan het algemeen belang of de ideeënstrijd.”

Kamerlid Jean-Marie Dedecker, die vaak samenwerkte met Bouchaert, reageert op de prijs die de professor nu ontvangt: “Boudewijn Bouckaert is een professor die met hart en ziel eeuwige student is gebleven.” Rechtsgeleerde Marc De Vos spreekt dan weer van “een van de meest belezen en veelzijdige intellectuele van Vlaanderen, die als docent generaties juristen heeft begeesterd.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

Plaats een reactie

Delen