VRT-presentatrice "ontmenselijkt" Tom Van Grieken en Dries Van Langenhove: "Als neutraliteit niet wordt gerespecteerd, moet subsidiekraan dicht"

Fien Germijns. Schermafbeelding: VRT.

Uncategorized

Vooruit wil dat homohaat op dezelfde manier berecht wordt als racisme

Belga Press Agency

De parketten telden tussen 2017 en 2021 282 homofobie dossiers. Dat blijkt uit cijfers die Vooruit-fractieleider Melissa Depraetere opvroeg bij minister van Justitie Van Quickenborne (Open VLD). “Slechts het topje van de ijsberg”, zegt Depraetere. Ze wil onder meer dat haatspraak die oproept tot geweld via social media sneller voor de correctionele rechtbank kan komen, zoals bij racisme het geval is.

De afgelopen vijf jaar werden 282 dossiers van homofobie aanhangig gemaakt bij het parket. Het gaat daarbij vooral over opzettelijke slagen en verwondingen. Deze zijn doorgaans sneller vast te stellen waardoor vervolging mogelijk is. Beledigingen en belagingen worden moeilijker voor de rechtbank beslecht. 

Dat komt onder meer omdat geschreven haatspraak als persmisdrijf moet worden berecht en dus voor het hof van assisen moet komen, zegt Depraetere. Die procedureslag duurt jarenlang waardoor men er meestal gewoon niet aan begint. In de praktijk betekent dat dus straffeloosheid, zegt de fractieleider. Enkel in het geval van racisme kan haatspraak naar de correctionele rechtbank. Vooruit wil daarom dat ook homohaat door de correctionele rechtbank kan worden berecht.

Onderschatting

Depraetere wijst er ook op dat de cijfers een forse onderschatting zijn. Zo ontbreken er onder meer cijfers van het parket van Eupen en beslissen slachtoffers vaak om geen klacht in te dienen. Een Veiligheidmonitor brengt een en ander momenteel in kaart. De resultaten worden verwacht half 2022.

“Je kan pas echt gedegen beleid voren tegen homohaat als we als overheid een duidelijk zicht hebben op enerzijds het aantal geweldsdelicten en anderzijds de evolutie in meldingen van homohaat en aangiften van delicten”, besluit Depraetere.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

33 gedachten over “Vooruit wil dat homohaat op dezelfde manier berecht wordt als racisme”

  1. De groep die de meeste ‘haatspraak” en schuldinductie moet verduren is de blanke ‘cisgender’man.
    Maar dat mag en wordt zelfs gepromoot door linkse deugleugenaars en woke zwakzinnige tirannetjes die van de rechtspraak een buffet willen maken van hun persoonlijke voorkeuren.

  2. En wat met de haatspraak uit haar geliefde koran die oproept om ongelovigen te doden in koran 2/24. Dat is geen haatspraak meer maar realiteit, ze doen het nog ook, zie New York 9/11 met 4000 doden. Maar daar zal ze wel een uitleg voor hebben om dit goed te spreken. Maar dat is geen haatspraak meer, erger nog, ze roepen op om mensen te doden. Maar het extreem links gedachtengoed is dan ook niet te begrijpen.

  3. De groep waar homohaat het weligst tiert wordt weer niet genoemd. Voor Vooruit is die immers een belangrijk kiezerspotentieel. De ervaring van Conner in Molenbeek wordt duidelijk niet gedeeld door een deel van zijn achterban. Tom Van Grieken mag gerust zijn.

  4. Depraetere, u hebt uw naam niet gestolen, veel gepraat en gezever maar in de praktijk niets doen.
    Vanuit jullie praatbarak hoeven jullie niet ver te gaan om de homohaat aan den lijve te ondervinden.
    Bang om er naar toe te gaan ? Misschien kan je er wat regenboogzebrapaden gaan schilderen.
    Vooruit Melissa, doen !

  5. In verband met Liesbeth haar uitspraak over het ophangen van homo’s: het is vooral… maar een uitspraak. Als je uitspraken begint te vervolgen zit je heel snel op een hellend vlak. Want het vervolgen van uitspraken zal nooit welomlijnd zijn. En dan loert willekeur om de hoek. Want zeg nu zelf: welke uitspraak ter rechterzijde wordt geen haatspraak genoemd ter linker zijde? De uitspraak van Conner Rousseau, dat Molenbeek niet Belgisch aan voelt, is dat haatspraak? Uit opiniebijdragen van kranten blijkt dat sommigen vinden van wel.

  6. Halt aan de heterofobie, hetero’s die over regenboog zebrapaden moeten oversteken en geen eigen hetero zebrapaden krijgen al bestaat de meerderheid der belastingbetalers ongetwijfeld uit hetero’s !

Plaats een reactie

Delen