Flemish Minister of Environment, Energy, Tourism and Justice Zuhal Demir pictured during a plenary session of the Flemish Parliament in Brussels, Wednesday 18 May 2022. BELGA PHOTO LAURIE DIEFFEMBACQ

Uncategorized

Vlaamse regering naar Raad van State over batterijdiscussie

Wannes Neukermans

De Vlaamse regering stapt naar de Raad van State in de discussie met de federale regering over wie bevoegd is voor batterijvergunningen. Tegelijkertijd wordt wel naar een oplossing gezocht tegen de volgende vergadering van het Overlegcomité, waarin de verschillende regeringen van ons land zetelen. Dat werd woensdag vernomen op het kabinet van Vlaams Energieminister Zuhal Demir (N-VA).

Het geschil heeft betrekking op de zogenaamde CRM. Dat is een systeem van subsidies voor projecten die de energiebevoorrading in ons land moeten helpen verzekeren, na de sluiting van de meeste kerncentrales. Daarbij wordt vooral gekeken naar gascentrales, maar ook bijvoorbeeld batterij-opslag. Daarbij voorzag federaal Energieminister Tinne Van der Straeten (Groen) een vergunningsplicht, maar volgens haar collega Demir overschrijdt ze daarmee haar bevoegdheden.

De Vlaamse regering had er mee gedreigd naar de Raad van State te stappen. Ze voegt nu ook effectief de daad bij het woord, zo werd woensdag vernomen na afloop van het Overlegcomité. Toch geniet het volgens het kabinet-Demir de voorkeur een oplossing te vinden en is het de bedoeling parallel met de inleiding van de procedure, een akkoord uit te dokteren. Als die er is, kan de procedure worden stopgezet.

Het kabinet-Van der Straeten is tevreden dat is ingegaan op het voorstel om verder overleg te organiseren. Voor de minister is het belangrijk investeringszekerheid te garanderen voor innovatieve projecten, nu en in de toekomst.

Half miljard teruggeëist

Een ander agendapunt was de Vlaamse eis om een half miljard euro terug te krijgen van het federale niveau. Dat bedrag zou het gevolg zijn van een misrekening na de zesde staatshervorming – meer bepaald bij de overheveling van bevoegdheden en de berekening van de bedragen die daarmee gepaard gaan. Volgens het kabinet van premier Alexander De Croo wordt het dossier nu voort technisch bekeken met het oog op een volgend Overlegcomité.

(Lees verder onder het artikel.)

https://redactie.palnws.be/2022/04/nog-geen-akkoord-over-half-miljard-dat-vlaanderen-terug-eist-van-federaal/

Nog een twistappel is de verdeling van de factuur voor de coronavaccins. Ook woensdag raakten de regeringen er niet uit, maar volgens het kabinet van de premier is iedereen het er over eens dat er een oplossing voor de financiering moet worden gevonden. De ministers van Begroting en Volksgezondheid zullen daarover rond de tafel zitten. Wel bereikten de verschillende regeringen een akkoord over een samenwerkingsakkoord over een screeningsmechanisme voor buitenlandse investeringen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

5 gedachten over “Vlaamse regering naar Raad van State over batterijdiscussie”

  1. En maar plannen en maar plannen….voor de toekomst,terwijl niemand een klare kijk heeft op het budgettaire plaatje noch federaal noch gewestelijk!Nog een miljoentje daar en nog tientallen miljoentjes hier….Toch leuk als je met de eurotjes van Jef met de klak en zijn Lisa mag smijten.De volgende ploeg mag het puin ruimen en de putten vullen.Ondertussen zien de voedselbanken de toestroom dagelijks stijgen.Politieker een echte hondenstiel!

  2. “Volgens het kabinet van de premier is iedereen het erover eens dat er een oplossing voor de financiering moet worden gevonden”.
    Wat een strategie, wat een beleid en wat een i zicht 🤣🤣🤣

Plaats een reactie

Delen