Illustratie (Bron: Shutterstock)

Uncategorized

Politieagenten krijgen binnenkort extra opleiding tegen racisme

Redactie PAL

Afgelopen vrijdag keurde de ministerraad het interfederaal actieplan tegen racisme goed. Het plan vormt een aanvulling op de maatregelen die de deelstaten reeds nemen en wil op heel wat domeinen, waaronder dat van de ordediensten, verschillende vormen van racisme bestrijden. Dat zal gebeuren door extra opleidingen.

Bij Unia, het Interfederaal Gelijkekansencentrum, kwamen in 2021 bijna 4.000 klachten van racisme binnen. Daarbij is het opvallend dat vooral in de sectoren huisvesting, werk en gezondheidszorg regelmatig incidenten van vermeend racisme voorkomen.

Om dat in de toekomst te voorkomen, is nu een interfederaal actieplan aangenomen. Dat plan bestaat uit meer dan 70 maatregelen op het gebied van gelijke kansen, werkgelegenheid, economie, asiel en migratie, gezondheidszorg, justitie, politie, ambtenarenzaken, digitale communicatie en mobiliteit. Concreet is het gericht op de bestrijding van verschillende vormen van racisme: antisemitisme, romafobie, islamofobie en afrofobie.

Opleidingen

In het actieplan gaat bijzondere aandacht uit naar racisme binnen de politiediensten en mensen die actief zijn bij asiel en migratie. De overheid wil die medewerkers extra opleidingen aanbieden. Zo zullen de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) en Fedasil hun opleidingsaanbod evalueren en aanvullen met thema’s als racisme en onbewuste en onbedoelde vooroordelen.

“Ook de academische wereld heeft een centrale rol te spelen. Er is nieuw onderzoek gepland, bijvoorbeeld over neokolonialisme en dekolonisatie”, verklaart Sarah Schlitz (Ecolo), staatssecretaris voor Gelijke Kansen. “Om racisme te bestrijden, moet men de geschiedenis begrijpen van de wortels daarvan in de Belgische context, met name tijdens de koloniale tijd.”

Ten slotte zal de mogelijkheid om niet-Europeanen bepaalde statutaire posten binnen de administratie te laten bekleden eveneens worden bestudeerd. “Vandaag de dag zijn statutaire banen in overheidsdiensten voorbehouden aan mensen met de Belgische, Zwitserse of een andere nationaliteit binnen de Europese Economische Ruimte. Wij willen het ambtenarenapparaat representatiever maken voor de bevolking en ons geen talent ontzeggen”, besluit premier Alexander De Croo (Open Vld).

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




29 gedachten over “Politieagenten krijgen binnenkort extra opleiding tegen racisme”

  1. Ras is gebaseerd op genen en is voor de geboorte. Cultuur is aangeleerd gedrag na de geboorte. Als de politie hierin geen verschil ziet, is het geen gewone ordedienst meer maar politieke politie. Opgeleid om niet de orde maar de ideologie te controleren. In dat geval leven we niet meer in een democratie maar in een dictatuur.

  2. Oh ja, dat is er nodig. De laatste keer dat de politie een opleiding volgde hebben ze een paar jaar met belachelijke monddoekjes voor chirurgen rondgelopen en zichzelf allemaal laten vaccineren met een myocarditis spuit en burgers geterroriseerd omdat die wel vrij wilden zijn. Bleek dat ze toch gwn Covid kregen en alle regels die ze met geweld hebben afgedwongen totaal niet werkten. Op naar de volgende. Niet achterom kijken, vooruit kijken en niet leren vragen te stellen wanneer je idiote orders krijgt.

  3. Als de Groenen er kolonialisme bij sleuren en de strijd ertegen aan de academische wereld toevertrouwen weet je uit welke pocowoko-hoek de wind waait.
    Dat Sander uit Brakel dit allemaal opperbest vindt is conform zijn Europese of internationale ambities en die zijn te herleiden tot geld, geld en nog eens van datzelfde.

  4. Opleiding tegen racisme? België is geen racistische staat. Dus krijgen ze opleiding tegen fake-racisme. Een cruciaal probleem bij de politie zijn de integriteitsschendingen en de schendingen van de burgerrechten. Wanneer de rechten van een gekleurde medeburger geschonden worden wordt dat automatisch geherkwalificeerd tot racisme. In de oren van woke politici klinkt dat als muziek. Over de schendingen van burgerrechten door de politie krijg je zelfs VB verkozenen in de ad-hoc commissie niet in beweging. Typisch Vlaams zeker?

  5. Binnenkort een statutaire Marokkaan wiens familie in Dubai woont aan het hoofd van de Antwerpse douane in de haven?Gedaan met granaten gooien ,schietpartijen en container gesjacher in de koekestad!?Alles (netjes) geregeld!BDW zal in zijn nopjes zijn…met dank aan het Vivaldi circus.

  6. Beter zou zijn om politieagenten een extra opleiding te geven in het doeltreffend gebruiken van rubber kogels, of, beter nog, scherp, tegen bruin crapuul wat redders in elkaar slaat.

  7. Om de volkomen overgesubsidieerde anti-racisme industrie te doen blijven draaien wordt er blijkbaar continu vermeend racisme gezaaid en geoogst om de oversubsidiëring gaande te houden want de bron mag immers niet droogvallen. Wij maar belasting betalen om dat PoCo-circus te laten blijven draaien.

  8. NOG meer positieve discriminatie met “postieve actie” ten voordele van volkomen overbeschermde minderheden ?
    Halt aan die autochtonobie door het PoCo-ontaard Systeem !

  9. Niet vergeten: het taalracisme tegen de Vlamingen in Bruxelles. Heikel probleem omdat de Vlaamse politici betaalt door de Vlaamse belastingbetaler niet durven tornen aan dat soort Franstalig racisme…gecultiveerd door la Communauté française (de Belgique).

  10. Men zou beter werk maken van de intgegriteitsschendigen door de politie. Of denken de linkse pipo’s dat alleen blanke burgers lijden hebben over het wangedrag van machoflikken? Schendingen van de deontologische politiecode en de Wet op het politeambt worden getolereerd want niet sanctioneerbaar door de strafwet. Maw de particratie geeft de flikken immuniteiten wanneer ze zich schulig maken aan plichtsverzuim of schendigen van onze burgerrechten. Als al er al een burger durft verbaal protesteren gaan de hypocriete politievakbonden voor calimero spelen.

Plaats een reactie

Delen