Energieminister Van der Straeten (Groen): "We hadden Doel 3 en Tihange 2 deze winter goed kunnen gebruiken"

Tinne Van der Straeten. Photo News

Uncategorized

Energieminister Van der Straeten: “We hadden Doel 3 en Tihange 2 deze winter goed kunnen gebruiken”

Anton Schelfaut

“We hadden Doel 3 en Tihange 2 deze winter goed kunnen gebruiken.” Dat heeft minister van Energie Tinne Van der Straeten toegegeven in een veelbesproken interview met Knack. Aan de sluiting van de beide kernreactoren valt volgens de groene politica echter niets meer te doen. “Zowel het FANC (Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle, red.) als Engie stelt dat het technisch onhaalbaar is”, klinkt het.

Ondanks ontegensprekelijk wetenschappelijk bewijs noemt minister Van der Straeten Doel 3 en Tihange 2 ook in het interview met Knack “scheurtjescentrales”. Uit een factcheck van het Nucleair Forum, dat zich beroept op een diepgaand onderzoek van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC), blijkt echter dat deze kernreactoren geen ‘scheurtjes’ hebben.

Eén gigawatt stroom

https://redactie.palnws.be/2022/08/personeel-kerncentrales-vraagt-om-ook-doel-3-en-tihange-2-langer-open-te-houden-uitzonderlijke-tijden-vragen-om-uitzonderlijke-maatregelen/

Door de sluiting van Doel 3 valt volgende maand één gigawatt aan stroom weg uit de Belgische energiemix, maar daar is volgens de Van der Straeten niets meer aan te doen. “Zowel het FANC (Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle, red.) als Engie stelt dat het technisch onhaalbaar is”, benadrukt ze.

Over een eventuele levensduurverlenging van Tihange 2, de reactor die normaal in februari van volgend jaar sluit, heeft Van der Straeten naar eigen zeggen niets te zeggen. “Het is aan het FANC om te beslissen of het veilig is om Tihange 2 langer open te houden”, legt ze uit. “Voor zo’n beslissing zijn zij afhankelijk van de informatie die door Engie wordt verstrekt. Ik kan alleen vaststellen dat die informatie er voorlopig niet is, ondanks mijn eerdere vragen.”

Verlenging onmogelijk?

Ook Engie liet eerder al in de kranten weten dat Tihange 2 niet langer open kan blijven, tot ongenoegen van de minister. “Engie communiceert blijkbaar liever met de media dan met de veiligheidsautoriteiten”, hekelt ze.

In een open brief vroeg het personeel van de Belgische kerncentrales dit weekend om Doel 3 en Tihange 2 langer open te houden. Volgens de briefschrijvers “vragen uitzonderlijke tijden om uitzonderlijke maatregelen” en moet de regering het FANC zo snel mogelijk vragen om een eventuele verlenging van beide kernreactoren te evalueren.

Geen normale omstandigheden

Tot slot geeft Van der Straeten toe dat we beide kernreactoren deze winter goed hadden kunnen gebruiken. “Ik heb elke elektriciteitsproducent in mijn Winterplan al gevraagd om ervoor te zorgen dat ze deze winter maximaal beschikbaar zijn”, besluit ze. “Ook aan Engie heb ik gevraagd of het niet mogelijk is die twee centrales in de zomer stil te leggen, zodat ze in de winter langer kunnen blijven draaien dan voorzien. In normale omstandigheden hadden we die twee centrales niet nodig gehad, maar dit zijn uiteraard geen normale omstandigheden meer.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

7 gedachten over “Energieminister Van der Straeten: “We hadden Doel 3 en Tihange 2 deze winter goed kunnen gebruiken””

  1. En daar geloof ik dus geen kloten van hé. Engie zal wel zeggen om te sluiten, dan kunnen ze nog duurder verkopen vanuit Frankrijk. Allemaal één grote bende liegende bedriegers.

  2. Weer zo’n reuzeleugen van TVDS. Heel de politieke meute is verantwoordelijk voor de sluiting van D3 en T2, niemand anders. Daarbij, TVDS moet eerst de wet van 2003 aanpassen anders kan Engie geen verlenging toestaan, wegens onwettelijk. Maar D3 en T2 gebruiken standaard brandstof die bij bestelling na 4 maanden kan geleverd worden door EDF. Momenteel zit in beide reactoren een speciale fuel met net genoeg U235 om tot de sluitingsdatum te produceren, dus 2 maanden langer voor T2 is technisch onmogelijk. En zonder aanpassing van diezelfde wet van 2003, mag Engie geen nieuwe brandstof bestellen.

  3. tvds vergeet wel te vermelden dat er een deadline door de belZIEKE Roverheid is gesteld dat de kerncentrales moesten sluiten waar Engie MOEST mee akkoord gaan en hebben ze hun toekomstplannen afgestemd op wat deze belZIEKE regering had beslist, nu de verantwoordelijk doorschuiven naar Engie is het bewijs dat extreem linkse propaganda in dit land nog erger is dan hun extreem linkse moordenaar putain in rusland.

Plaats een reactie

Delen