Dedecker kapittelt Van der Straeten over kernuitstap: "Stap af van dogma's en laat groene heilige geest op u neerdalen"

Jean-Marie Dedecker. Photo News

Uncategorized

Dedecker kapittelt Van der Straeten over kernuitstap: “Stap af van dogma’s en laat groene heilige geest op u neerdalen”

Anton Schelfaut

In de plenaire vergadering van de Kamer interpelleerde onafhankelijk Kamerlid Jean-Marie Dedecker bevoegd minister Tinne Van der Straeten (Groen) over de kernuitstap en de energiecrisis. Hij hoopt dat de groene minister alsnog tot inkeer komt en de sluiting van Doel 3, die niet onomkeerbaar is, terugdraait. “Stap eens af van uw dogma’s en laat, net als cd&v, de groene heilige geest op u neerdalen”, opperde hij.

https://redactie.palnws.be/2022/09/de-roover-kritisch-voor-energiebeleid-van-der-straeten-totaal-gebrek-aan-visie/

Dedecker grapte dat de Vivaldi-regering Energieminister Van der Straeten eigenlijk zou moeten feliciteren, in plaats van te zeuren over de kernuitstap. “U doet immers precies wat uw voorgangers gezegd hebben”, merkte hij fijntjes op. “Uw voorzitter verklaarde ooit dat energie duurder moest worden, zodat wij minder zouden verbruiken. U bent daar fantastisch in geslaagd. Energie is ondertussen zo duur dat velen ze niet meer kunnen gebruiken.”

Toch bestaat er volgens Dedecker een oplossing voor. Hij verwijst daarbij naar minister Annelies Verlinden (cd&v), die vorige week “de heilige geest heeft gezien”. Ze kwam immers tot de conclusie dat de kernreactor Doel 3, die vanavond voor het laatst elektriciteit produceert, wel eens langer zou kunnen openblijven. Nadat ze door het FANC werd teruggefloten, bleef het echter muisstil. “Nochtans is niets kwalijker dan volharden in de dwaasheid”, richtte Dedecker zich tot minister Van der Straeten.

Groene heilige geest

Dedecker benadrukte ook dat de sluiting van Doel 3 niet onomkeerbaar is. Zo sprak Peter Moens, directeur van de kerncentrale van Doel, de vrees van de politiek tegen dat Doel 3 na een chemische ontsmetting van het koelcircuit definitief onbruikbaar wordt. De burgemeester van Middelkerke hoopt dan ook dat de groene minister alsnog tot inkeer komt. “U zou misschien ook een ingeving kunnen krijgen van de groene heilige geest. U weet immers heel goed dat gas 41 keer meer CO2 uitstoot dan kernenergie. Bij de levensduurverlenging van de kerncentrales is gas, hoe eigenaardig ook, tachtig keer schadelijker dan kernenergie. Kom alstublieft tot inkeer.”

Tot slot wees het onafhankelijk Kamerlid erop dat de Amerikanen over 97 kernreactoren beschikken. Van maar liefst 89 reactoren hebben zij de levensduur met 40 tot 60 jaar verlengd. “Wij hebben dezelfde drukwaterreactoren, want wij hebben de techniek van de Amerikanen gekregen, dus wij kunnen precies hetzelfde doen”, schetste Dedecker. “U bent echter zodanig dogmatisch dat u liever het meest vervuilende schaliegas koopt, gewonnen door de Amerikanen, voor het tienvoudige van de prijs. Stap eens af van uw dogma’s en laat, net als cd&v, de groene heilige geest op u neerdalen.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

15 gedachten over “Dedecker kapittelt Van der Straeten over kernuitstap: “Stap af van dogma’s en laat groene heilige geest op u neerdalen””

 1. Hopelijk bezwangert de Heilige Geest haar niet zoals Hij bij de Maagd Maria geflikt heeft zonder haar versleuteld hymen te scheuren want “penis in vaginam dulcus (est)” leert mijn missaal.

 2. De groenen werden aan bord gehesen om destijds Verhofstadt, en recenter DeCroo te helpen hun ambities te verwezenlijken. De rest van het verhaal kennen we ondertussen. Of liever ; moesten we en moeten we nog ondergaan.

 3. Is energie onbetaalbaar? Wacht wat tot februari 2023, wanneer de grootschalige onderbrekingen komen en iedereen z’n zonnepaneeltjes ophouden met produceren wanneer de mooie 50hz sinus van de maatschappij uitvalt. Zelfs met een stroomaggregaat kan je uw pv installatie niet draaiende houden. Een aggregaat is niet accuraat. Genoeg. Je had maar een houtkachel moeten kopen, die werkt nog wanneer de stroom uitvalt. Uw CV niet. In Texas zijn er tientallen doden gevallen gwn omdat een grote defecte windmolen een kettingreactie veroorzaakte in de stroomtoevoer. Succes iedereen van de winter e. Moge de beste overleven.

 4. Uiteraard kan Doel 3 in bedrijf blijven. Het is niet omdat men al 4 jaar bezig is met de voorbereiding van de sluiting dat de reactor niet in bedrijf kan blijven. Typische Electrabelpraat van de directeur van de centrale. Het gaat steeds over “de veiligheid” maar niemand zegt waar die veiligheidsrisicos liggen. Je hebt er geen idee van hoe Jan met de Pet bij de bok wordt gezet. Zowel door de politiek als door Electrabel.
  16 jaar om af te sluiten, gewoon laten doordraaien om energiewinst te boeken. Er zullen bij verder gebruik, aandachtspunten zijn, maar wat meer Zen in verband met risicos zou al veel helpen.

 5. De tussenkomsten van JM Dedecker zijn altijd het beluisteren waard, ik lees ook graag commentaren. Meestal slaat hij nagels met koppen. Hij behoort dan ook tot de meest bespraakte politici.

 6. Het principe van een dogma is, dat er niet over kan gediscussieerd worden. De heilige groene kerk heeft haar dogma’s. Ook rechts heeft die, laten we dat maar toegeven. De dogmatiek van links is nefast voor de maatschappij, de dogmatiek van rechts is nefast voor het individu. De balans is tegenwoordig te ver doorgeslagen naar het individuele. Onevenwichten zullen terug in balans moeten komen. Dus rechts heeft de wind in de zeilen, maak er intelligent gebruik van. Een maatschappij zou een veilige thuishaven moeten zijn, dat is het nu niet meer, dank zij het door links gepromote individualisme.

 7. Tja, JM, dat is net als vragen aan een zelfmoord terrorist zijn geloof in Allah op te geven. Of aan Poetin vragen toe de geven dat hij de oorlog aan het verliezen is. Wij hebben niet voor VanderStraeten gekozen, ze werd er geplaatst door een fundamentalistische partij, om de ambities van een aan porno verslaafde politicus te kunnen waarmaken en premier te worden als opstapje naar één of ander internationale organisatie. Ik ben ervan overtuigd dat ook veel van 8.6% groenen, die er nog resten in Vlaanderen, heel goed beseffen dat de kans heel groot is dat het licht zal uitgaan en de centrales evenzo wat langer willen openhouden. Maar zoals bij alle fundamentalisten in een dictatoriaal geleid systeem, durft niemand luidop te spreken. Groen hoopt op vivaldi 2 maar weet dat ze weer “depannage” zal moeten spelen met de traditionele partijen, en de groene fundi’s zullen er weer een dik pak voorwaarden aan koppelen. En wij…wij zullen zoals de Russische bevolking weer boeten en betalen.

 8. Directeur Peter Moens vertelde dat Doel 3 niet verder kan produceren omdat het personeel binnen 2 à 3 jaar een nieuwe job hebben. Het veiligheidsbeleid probleem is dus niet de installatie maar wel gebrek aan competent personeel. Als hij daar geen oplossing voor vindt is Peter Moens zelf niet competent.

 9. Domme Tinne moet zo snel mogelijk gedumpt worden, liefst met de hele groene meute erbij. Anders dan belastingen en idiote dogma’s hebben ze niet. Dat was zo al in de tijd van almachtige Almaci die het heeft zien aankomen. En dan hebben we het nog niet eens over Calvo die ook op tijd gevlucht is. En dan is er nog Peter en die schijnt toch wat inhoud te hebben! Geen wonder, het is trouwens een verbouwde vent maar geen woker…

Plaats een reactie

Steun nu ook

het vrije woord

Vind je dit artikel interessant?

Neem een PAL-proefabonnement

(nu eerste maand gratis)

Probeer het nu
Delen