Eric Mamer, woordvoerder van de Europese Commissie. Foto Shutterstock

Eric Mamer, woordvoerder van de Europese Commissie. Foto Shutterstock

Uncategorized

Woordvoerder Europese Commissie over energiecrisis: “We liggen voorlopig op schema”

Belga Press Agency

De Europese Commissie heeft maandag de kritiek van de hand gewezen dat ze treuzelt met voorstellen om de energiecrisis aan te pakken. “We liggen volledig op schema”, zei Eric Mamer, woordvoerder van het dagelijks bestuur van de EU, toen hem werd gevraagd naar de oproep van Raadsvoorzitter Charles Michel eind vorige week.

Michel voerde enkele dagen voor de buitengewone vergadering van de EU-ministers van Energie op 9 september de druk op de Commissie op in een interview met de Belgische media. “We hebben dringend behoefte aan concrete voorstellen”, zei hij, aangezien energie op de agenda zal staan van de volgende top, die gepland is voor 6 en 7 oktober. Halverwege vorige week wees ook premier Alexander De Croo naar Europa voor een oplossing om de prijzen op de energiemarkten te doen dalen, waarbij hij zijn pleidooi herhaalde voor een interventie op de gasmarkt. Deze “uiterst complexe” werkzaamheden zijn aan de gang, aldus de Commissie.

Stand van zaken

Voorzitster Ursula von der Leyen zal op de woensdag geplande bijeenkomst met de permanente vertegenwoordigers van de EU-27 de energievraagstukken bespreken ter voorbereiding van de Raad van ministers van Energie aanstaande vrijdag. Tegen het einde van de week zal de Commissie de laatste hand leggen aan een officieus document (non-paper) waarin “een stand van zaken en de ontwikkeling van onze voorstellen” worden uiteengezet.

“Gezien de extreme complexiteit van het energievraagstuk en de gevoeligheden die er spelen, moet er werk worden verricht voordat wij onze voorstellen afronden. Dat moet  ervoor zorgen dat onze interventies de juiste resultaten opleveren, wat betreft de consument of strategische vraagvermindering. Dat werk is nog aan de gang”, verklaarde Eric Mamer.

De woordvoerder herinnerde eraan dat de Commissie heeft aangekondigd dat ze begin volgend jaar voorstellen zou doen over de structuur van de elektriciteitsmarkt, en dat in de tussentijd noodmaatregelen moeten worden overwogen om het hoofd te bieden aan een verslechterende situatie. “Dus ik denk dat we volledig op schema liggen. Wat wij op tafel leggen zal des te nuttiger zijn als wij de tijd hebben genomen om het probleem in al zijn aspecten te analyseren”, zei hij.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

11 gedachten over “Woordvoerder Europese Commissie over energiecrisis: “We liggen voorlopig op schema””

  1. Al meer dan honderd jaar zijn de ‘communisten’ vijand van onze westerse ‘vrije’ beschaving. Toch laten we ons verleiden tot energie-afhankelijkheid. De prijs van deze stommiteit wordt ondertussen dik betaald.
    Al meer dan 1000 jaar zijn de ‘Mohammedanen’ vijand van onze westerse beschaving. Toch laten we onze samenleving volledig door deze beschaving infiltreren. Onze steden zijn al overlopen met bijhorende neergang . De prijs van dergelijke stommiteit wordt ter zijnertijd betaald en deze afrekening zal volgens de geschiedenisboeken niet alleen in geld zijn.

  2. “Dus ik denk dat we volledig op schema liggen. Wat wij op tafel leggen zal des te nuttiger zijn als wij de tijd hebben genomen om het probleem in al zijn aspecten te analyseren”. Wat voor een woordenkramerij! Waar houdt de EU commissie zich feitelijk mee bezig? Wie worden er in de lidstaten beter van? Bijzondere tijden vragen bijzondere maatregelen en de regeltjes van het ambtenarenapparaat kunnen dan wel eens opzij geschoven worden.

    Nog even dit: de titel van het artikel vermeldt niet “volledig …”, maar “voorlopig op schema”. Toch wel een bijzondere nuance, of ligt de schuld bij de autocorrector?

  3. Heb ik de titel wel goed gelezen, “We liggen voorlopig op schema” moet eerder zijn “We liggen ‘voorlopig??? in COMA”. En dat zegt iemand die een beleid moet voeren en vooruitziend zijn, neen, ze lopen achter de feiten. Maar geen nood, elke maand ligt de 20.000€ en meer klaar om opgeschept te worden. En de volgende “TOP (welke top)???” is op 6 oktober, jawel, ze liggen in coma zonder ziektebriefje want de big money blijft stromen.

  4. Een probleem dat men zelf heeft gecreëerd kan men moeilijk toegeven en nog minder oplossen?! Wapens leveren aan Oekraïne en dan denken dat de gesancioneerde al fluitend gas gaat leveren lijkt mij een kromme redenering! Wacht maar tot de winter echt begint. Blijkbaar heeft men in Brussel nog niet door dat ze in het Kremlin ermee aan het rammelen zijn?! Ondertussen worden de rijen van diegenen die kopje ondergaan steeds langer! Wie beweerde er weer dat de sancties werken?!

  5. We zijn op schema . zoals gewoonlijk 30 jaar te laat . Kan hun wedde ook ” op schema ” , dus binnen 30 jaar en zonder indexatie uitbetaald worden ? en de volgende fl(t)op ? als hun paleisje brand , mogen de brandweercommandanten dan ook op 6 oktober vergaderen om te beslissen welke brandweerwagen ze gaan sturen ?

  6. Van welke planeet zou die komen ? Het is eraan te zien dat alle afgedankte politici naar de EU worden gestuurd. Zolang het EU prijsmechanisme voor elektriciteit en een plafonnering van de gasprijs niet werd beslist is er helemaal niks gedaan.

Plaats een reactie

Delen