Demir start onderzoek naar defederalisering Justitie: "Niet wachten op voorstel van federale regering"

Zuhal Demir. Photo News

Uncategorized

Demir start onderzoek naar defederalisering Justitie: “Niet wachten op voorstel van federale regering”

Anton Schelfaut

Vlaams Justitieminister Zuhal Demir (N-VA) start een onderzoek naar de defederalisering van Justitie. Dat heeft ze dinsdag gezegd in de commissie Justitie in het Vlaams Parlement na een vraag van Jeroen Tiebout (N-VA).

Demir verwacht weinig van de voorbereidingen die de federale regering treft om tot een institutionele hervorming te komen. Ze verwijst daarbij naar het vertrek van grondwetspecialist Jürgen Vanpraet, die tot voor kort aan de slag was op het kabinet Institutionele Hervormingen. Hij vertrok niet uit onvrede met het beleid van bevoegd minister Annelies Verlinden (cd&v), maar door het gebrek aan resultaten ten gevolge van de stugge houding van de Franstalige partijen. “Zij stellen zich op als een Franstalig blok en spreken hun veto uit tegen een staatshervorming”, hekelde Vanpraet in zijn afscheidsinterview met Knack.

Voorzorgsmaatregel

Het vertrek van Vanpraet komt voor Demir, die de nodige voorzorgsmaatregelen nam, echter niet als een verrassing. Concreet heeft de minister aan grondwetspecialist Stefan Sottiaux (KU Leuven) gevraagd om een rechtsvergelijkende studie op te zetten over de mogelijke defederalisering van Justitie. Die omvat niet alleen een analyse van de huidige bevoegdheidsverdeling in België, maar ook een van die in andere federale staten.

De studie moet begin volgend jaar resulteren in een aantal mogelijke scenario’s om tot een nieuwe bevoegdheidsverdeling te komen. “Ik ga dus zeker niet wachten op een voorstel van de federale regering maar zelf met een voorstel naar die regering stappen”, besluit Demir.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

5 gedachten over “Demir start onderzoek naar defederalisering Justitie: “Niet wachten op voorstel van federale regering””

  1. Is dit een vorm van opkrikken van het Vlaamse karakter door Demir voor haar partij? Want sedert 2014 is het eerder een achteruitgang geweest wat betreft Vlaamse autonomie met steeds als as de NVA. Bovendien zijn de domeinen die we reeds onder onze vleugels hebben helemaal niet zo goed beheerd geworden door de NVA en haar medesatrapen: onnodige snelheidsbeperkingen, het afnemen van de woonbonus van onze kinderen, de “verplichte” digitale meter en het capaciteitstarief, de Noordzee volbouwen met windmolens en dan pas beseffen dat West Vlaanderen onder een kankerverwekkend spinnenweb aan kabels moet komen, het stikstofdecreet, de teloorgang van ons onderwijs omdat per se “iedereen” erbij moet horen, het uitdelen van miljoenen en miljoenen aan subsidies die gretig voor eigenbelang benut worden (Pukkelpop, El Kouakibi, de universiteiten…)…Dat NVA eerst eens voor eigen deur veegt vooraleer met (net nu over gepolitiseerde) justitie te beginnen misbruiken als propaganda middel “om meer Vlaamse autonomie”.

  2. Vlaamse regering en parlement moeten desnoods justitie eenzijdig splitsen. Voorstel aan de VL regering: stem een motie van wantrouwen tegen de Belgische minister van justitie. Is maar symbolisch? Juist maar een die kan tellen. Voer de druk op de Wetstraat op en praat met de nationalisten van het Vlaams Belang.

Plaats een reactie

Delen