Frans leger niet in staat om "grote operatie" met "hoge intensiteit" uit te voeren

Illustratiebeeld. Shutterstock

Uncategorized

Frans leger niet in staat om “grote operatie” met “hoge intensiteit” uit te voeren

Carl Deconinck

Indien Frankrijk een conflict zou moeten uitvechten zoals in Oekraïne, dan zou het land maar zeer beperkt kunnen vechten. Het leger zou snel overweldigd worden door het gebrek aan menselijke en materiële middelen op het slagveld.

Dat blijkt uit cijfers die het magazine L’Opinion kon inkijken. Indien er een grote operatie van hoge intensiteit zou plaatsvinden, dan zou Frankrijk slechts een front van iets meer dan 80 kilometer kunnen vasthouden. Ter illustratie: dat is ongeveer de afstand tussen Duinkerke en Rijsel.

De cijfers komen van het Franse leger zelf. Dat rekent dat er ongeveer 6.000 soldaten en 1.500 gewapende voertuigen nodig zijn om 20 kilometer front vast te houden. Momenteel kan Frankrijk een gewapend korps inzetten van 25.000 soldaten.

Een bron binnen de Franse generale staf nuanceert deze cijfers. In een oorlogssituatie zou de luchtmacht “tot 45 gevechtsvliegtuigen” kunnen leveren en de Franse marine haar “marineluchtgroep”, het vliegdekschip Charles de Gaulle en haar squadron. Daarnaast zijn er nog speciale troepen en de cyberverdediging, maar daarvoor zou men het leger moeten hervormen.

(Lees verder onder de tweet.)

Erg weinig

Ook met die aanvulling blijven de cijfers weinig geruststellend. In Oekraïne bijvoorbeeld vindt een deel van het tegenoffensief plaats op een front van meer dan 1.000 km. Militaire denktanks schatten ook dat het slagveld van een landgevecht tot 500 km diep kan zijn, een afstand die nodig is om de vijand in de rug te raken door op zijn commandocentra, zijn bevoorradingszones of zijn logistieke assen te mikken.

Het Franse leger koos er altijd voor om alle middelen te bezitten, analoog met de VS, maar in kleine hoeveelheden, in tegenstelling tot de VS. Frankrijk heeft dus erg weinig manschappen en middelen in het eigen model. In tijden van relatieve vrede tilden niet veel mensen daar zwaar aan, maar nu treedt het probleem op de voorgrond.

https://redactie.palnws.be/2022/03/topman-franse-geheime-diensten-stapt-op-wegens-verkeerde-inschatting-russische-intenties/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

4 gedachten over “Frans leger niet in staat om “grote operatie” met “hoge intensiteit” uit te voeren”

  1. De Fransen kunnen op beide oren slapen! Het Belgische ” leger ” ,dat gekend is vanwege zijn operationaliteit en uitstekende uitrusting, oefent veel met de Fransen en zal indien nodig de kastanjes wel uit het vuur halen?!

  2. Niet alleen Frankrijk is in deze situatie. Misschien hadden onze onbekwame politici (nationaal, Europees, al dan niet verkozen) beter wat langer nagedacht, voor ze zich in het anti-Russisch avontuur stortten? Er is geen enkel excuus voor hun verraad tegen hun eigen bevolking.

  3. Het Franse falen geen schande. Rusland is ook geen grootmacht meer en slaagt er zelfs niet in om een militaire operatie in Oekraïne tot een goed te brengen. Een oorlog wordt anno 2022 met High Tech wapentuigen gevoerd. Bij het ter ziele gaan van de Sovjet-Unie
    hebben de Russen de wapenwedloop met de Amerikanen wegens gebrek aan financiële middelen nolens volens moeten staken. Terwijl voor de Amerikaanse beleidsvoerders, sinds 1942, bewapenen een topprioriteit is en blijft. Met alle desastreuze gevolgen vandien voor de Russen. De VSA zal op termijn raketten plaatsen in Oekraïne en/of minstens Oekraïne laten aansluiten bij de NAVO. Rusland moet dringend bondgenoten zoeken en een remake maken van het ter ziele gegane pact van Warschau maar deze maal met Aziatische, Zuid-Amerikaanse en Afrikaanse bondgenoten. Business as Usuel. Wees maar beter voorbereid op de ultieme confrontatie die zeer zeker zal plaatsvinden in de 21 ste eeuw.

Plaats een reactie

Delen