Zware rellen in Parijs na aanslag op Koerden: clashes met politie nadat Turkse sympathisanten voor de Grijze Wolven komen provoceren

Screenshot Clément Lanot - CLPRESSFR

Uncategorized

Parijs plaatst geen grote schermen tijdens WK voetbal in Qatar omwille van mensenrechtenschendingen

Carl Deconinck

De Franse hoofdstad Parijs heeft besloten dat het, net zoals heel wat andere Franse steden, een milde boycot zal voeren tegen het wereldkampioenschap voetbal in Qatar dat deze winter plaats zal vinden. Er zullen geen fanzones en grote schermen zijn in de lichtstad.

De onrustwekkende berichten over de vele mensenrechtenschendingen in Qatar en de impact op het milieu lijken meer en meer weerslag te krijgen in Frankrijk. Pierre Rabadan, plaatsvervangend burgemeester van Parijs, zei in een interview met France Blue Paris dat “stadions met airconditioning” en de “omstandigheden waarin deze faciliteiten zijn gebouwd, in twijfel moeten worden getrokken”.

Rabadan benadrukte dat Parijs het toernooi niet boycot, maar legde uit dat het “model van Qatar om grote evenementen te organiseren ingaat tegen wat Parijs, de gastheer van de Olympische Spelen van 2024 wil organiseren”. De stap komt er ondanks het feit dat de grootste voetbalclub van de stad, Paris Saint-Germain, eigendom is van Qatar Sports Investments.

Parijs niet alleen

Parijs is niet de enige Franse stad die kritisch is voor de organisatie in Qatar. De burgemeester van Straatsburg, de zetel van het Europees Parlement en het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, nam al een gelijkaardige beslissing hieromtrent. “Het is onmogelijk voor ons om de vele waarschuwingen voor misbruik en uitbuiting van arbeidsmigranten door niet-gouvernementele organisaties te negeren”, zei Jeanne Barseghian in een verklaring.

“We kunnen deze misstanden niet door de vingers zien, we kunnen onze ogen niet sluiten als mensenrechten worden geschonden.” Arnaud Deslandes, plaatsvervangend burgemeester van Lille, zei dat de noordelijke stad met het annuleren van openbare vertoningen van wedstrijden een boodschap naar de FIFA wilde sturen over de onherstelbare schade van het toernooi van Qatar aan het milieu. “We willen de FIFA laten zien dat geld niet alles is”, zei Deslandes in een interview met The Associated Press. Bijkomend voordeel voor de Franse steden is dat ze geen grote kosten zullen moeten maken. In 2018 had voor het WK in Rusland de installatie van de fanzone op de Champ-de-Mars iets minder dan een miljoen euro gekost.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2022/01/vlaanderen-zal-olympische-winterpspelen-in-china-en-wk-voetbal-in-qatar-diplomatiek-boycotten/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

2 gedachten over “Parijs plaatst geen grote schermen tijdens WK voetbal in Qatar omwille van mensenrechtenschendingen”

  1. Amaaaai! Da’s pas durven!!😱😱😱 Ja daar gaan die slavendrijvers niet goed van zijn. Volgens zijn die er nu al kapot van een liggen ze al wenend over de vloer te rollen.

  2. Hypocrisie van de bovenste plank! Dan moet men ook stoppen met het invoeren van kobalt uit Congo waar kinderen slavenarbeid verrichten in de mijnen voor de deugmensen hun electrische vehikels!?

Plaats een reactie

Delen