"Racistische brandstichting" tegen Koerdisch restaurant in Duitse Chemnitz blijkt geval van verzekeringsfraude door eigenaar

Faccebook Ali Tulasoglu

Uncategorized

“Racistische brandstichting” tegen Koerdisch restaurant in Duitsland blijkt verzekeringsfraude

Carl Deconinck

Een Duitse rechtbank veroordeelde de eigenaar van het Turks-Koerdisch restaurant Mangal dinsdag voor het opdracht geven tot een brandstichting die hij vier jaar geleden verweet aan extreemrechtse activisten in de oostelijke stad Chemnitz. Exploitant Mehmet Ali T. krijgt nu zelf 8 jaar cel. Na de ‘brandstichting’ kwamen Duitse prominenten, waaronder Angela Merkel, de restaurantuitbater persoonlijk een hart onder de riem te steken.

De brandstichting in oktober 2018 gebeurde een paar weken nadat Chemnitz werd opgeschrikt door anti-migrantenprotesten na de moord op een Duitse man waarvoor later een Syrische migrant werd veroordeeld. De regionale rechtbank van Chemnitz oordeelde dat de 50-jarige restauranteigenaar schuldig werd bevonden aan 15 aanklachten van poging tot moord en fraude. Bovendien moet de voormalige exploitant van het restaurant Mangal 294.500 euro terugbetalen, die hij van zijn verzekering ontving.

Rechters zeiden dat hij de aanval had bevolen om een grote verzekeringsuitkering te verkrijgen. Hij liet een raam open waardoor onbekende medeplichtigen het restaurant konden betreden. De speurders onderschepten verschillende telefoongesprekken waaruit blijkt dat de uitbater zich voorbereidde op de inbraak. Hij zou daarbij een persoon 50.000 euro hebben aangeboden voor de brandstichting.

Poging tot moord

De kamer rechtvaardigde de poging tot moord onder meer met de moordkenmerken van hebzucht en verraderlijkheid, omdat tal van bewoners in het huis sliepen. Op het moment van de aanval sliepen 15 mensen in appartementen boven het restaurant. Alleen door snelle evacuaties en de professionele actie van de ingezette brandweer raakte niemand ernstig gewond.. De Duitse politie zei aanvankelijk dat een xenofoob motief niet kon worden uitgesloten, maar dat ze “in alle richtingen” onderzoek deden. In de loop van het onderzoek vond de politie echter geen aanwijzingen voor xenofobe motieven. Integendeel, het vermoeden tegen de toenmalige eigenaar van het restaurant werd bevestigd door het forensisch onderzoek. De rechtbank veroordeelde de verdachte tot acht jaar cel, meldde het Duitse persbureau DPA.

De advocaten van de verdachte hadden om zijn vrijspraak gevraagd. Mehmet Ali T. zelf had altijd hardnekkig beweerd dat de daders te vinden waren in de kring van rechts-radicalen. Hij ontkende ook de aantijgingen in de rechtbank via zijn advocaat. Tegen het vonnis kan beroep worden aangetekend. De zaak had destijds landelijk voor heel wat opschudding gezorgd. Voormalig bondskanselier Angela Merkel, de Saksische premier Michael Kretschmer en oud burgemeester van Chemnitz Barbara Ludwig kwamen persoonlijk de restaurantuitbater steunen als vermeend slachtoffer van extreemrechts.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

5 gedachten over ““Racistische brandstichting” tegen Koerdisch restaurant in Duitsland blijkt verzekeringsfraude”

  1. En ga ze nu openlijk hun excuses aanbieden, die Duitse moslim h..r en haar linkse mafkezen? En ook dit verhaal gaan we lekker weer niet horen via de slinkse media. Het verbaasd me dat imam Somers destijds niet naar ginder is getrokken om die arme meester oplichter persoonlijk een p- beurt te gaan geven.
    🐐🐐🐐

  2. De mannelijke El Kaouakibi is eindelijk gevonden. Mochten we alle oplichters met subsidies, van verzekeringen en fraudeurs met de sociale zekerheid kunnen pakken, dan hadden ze hier geen plaats genoeg.

  3. Het maakt pijnlijk duidelijk hoezeer de zwaktes en blinde vlekken in onze appartleving schaamteloos kunnen worden uitgebuit. Met een verhaal dat binnen het gewenste frame valt neem je de halve appartleving op sleeptouw.

  4. Het zoveelste voorval waarbij naïeve politici zich voor het multiculturele karretje laten spannen!In de leugenpers en op de Staatszender lezen of horen we nooit iets over de negatieve afloop voor de deugmensen!

Plaats een reactie

Delen