Rusland geeft penibele situatie in Cherson toe

Twitter: @Biz_Ukraine_Mag

Uncategorized

Rusland geeft penibele situatie in Cherson toe

Carl Deconinck

Het Oekraïense offensief zorgt ervoor dat een deel van het Russische leger komt vast te zitten achter de Dnjepr. De nieuwe commandant van de Russische troepen in Oekraïne zegt dat de situatie in de regio Cherson “erg moeilijk” is geworden. Rusland laat weten burgers uit de stad te evacueren.

Oekraïne blijft aanvallen uitvoeren over de hele frontlinie in de oblast Cherson. Daarbij schakelde het gisteren enkele Russische communicatielijnen en munitiedepots uit. Men verwacht eerstdaags een verdere opmars naar het zuiden en oosten van Oekraïne om stukken land in te nemen die recent nog door Rusland zijn geannexeerd.

Sergej Soerovikin, de Russische luchtmachtgeneraal die sinds 10 oktober is aangesteld om de invasie te leiden, zei dat de situatie in Cherson “zeer moeilijk” is, zowel voor burgers als Russische soldaten. “Het Russische leger zal vooral zorgen voor de veilige evacuatie van de bevolking”, vertelde Soerovikin aan de staatstelevisie. “De vijand geeft zijn pogingen om Russische troepenposities aan te vallen niet op”, voegde hij eraan toe.

Russische troepen in de regio zijn de afgelopen weken 20 tot 30 kilometer teruggedreven en lopen het risico geïsoleerd te raken tegen de westelijke oever van de Dnjepr-rivier, die dwars door Oekraïne loopt. Soerovikin zei dat Russische posities in de steden Koepjansk en Lyman in Oost-Oekraïne en het gebied van Noord-Cherson tussen Mykolaiv en Kryvyi Rih voortdurend worden aangevallen. “De situatie in het gebied van de ‘speciale militaire operatie’ kan je omschrijven als gespannen”, aldus Soerovikin.

Strategisch belangrijk

Cherson is een van de vier gedeeltelijk bezette Oekraïense provincies die Rusland beweert te hebben geannexeerd en op strategisch vlak misschien wel de belangrijkste. De provincie controleert zowel de enige landroute naar het Krim-schiereiland, dat Rusland in 2014 annexeerde, als de monding van de Dnjepr.

Soerovikin kreeg in de Russische media de bijnaam ‘Generaal Armageddon’, nadat troepen onder zijn leiding in Syrië en Tsjetsjenië steden tot puin hadden herleid. Zijn benoeming werd snel gevolgd door de grootste golf van raketaanvallen tegen Oekraïne sinds het begin van de oorlog.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

1 gedachte over “Rusland geeft penibele situatie in Cherson toe”

  1. In het licht van de zwakke militaire Russische prestaties tegen Oekraïne, luidt de conclusie, dat er geen objectieve redenen bestaan voor België en andere lidstaten van de NATO, om hun financiële bijdragen te verhogen. Stop de Amerikaanse propaganda om een conflict te financieren die de Yankees zelf, via derden (Zelenski), uitlokken. De Belgische liberale regering moet de economische zelfmoord boycot tegen Rusland nu stoppen. Bij gebreke vandien, hebben /heeft de democratische partij(en) bij Vivaldi, gesteld dat ze er zijn, de morele plicht, een motie van wantrouwen te stemmen in het Belgisch parlement tegen onze liberale oorlogspremier.

Plaats een reactie

Delen