Enige blanke bij Franse nationale ploeg slachtoffer van online racisme na WK-finale

Shuttterstock

Uncategorized

“Als wij buitenlanders verwelkomen, willen we ook dat ze onze cultuur respecteren”: Franse aanvoerder draagt geen regenboogkleuren tijdens WK

Carl Deconinck

Hugo Lloris, de doelman en aanvoerder van de nationale voetbalploeg van Frankrijk, zal de LGBTQ+-armband niet dragen tijdens het WK voetbal in Qatar. Dat vertelde hij aan de verzamelde pers aan de vooravond van het toernooi. “Als we in Frankrijk buitenlanders verwelkomen, willen we ook dat ze zich houden aan onze regels en onze cultuur.”

Op zondag 20 november begint het omstreden voetbaltoernooi in Qatar. Dat land staat gekend om de streng-islamitische leer die er van kracht is, maar toch besloot de wereldvoetbalbond FIFA om er het wereldkampioenschap te organiseren. Verschillende landen wilden de “one love”-armband dragen als symbolische uiting van “verbinding” en “tegen alle vormen van discriminatie”. Het is vooral een signaal voor mensen met een andere seksuele geaardheid.

Lokale cultuur

Dat ligt moeilijk in een land waar homoseksualiteit bij wet verboden is. Daarom wil de Franse nationale doelman de armband niet meer dragen. Eerst en vooral zegt hij dat er de instemming nodig is van de FIFA en de Franse nationale voetbalbond. Daarmee verwees Lloris naar Denemarken. Dat land wilde een shirt dragen waarop stond “mensenrechten voor iedereen”, maar de FIFA wees hun verzoek af. De Franse doelman gaf ook zijn persoonlijke mening. “Als we in Frankrijk buitenlanders verwelkomen, willen we dat ze zich houden aan onze regels en onze cultuur. En ik zal hetzelfde doen in Qatar”, zei hij.

De aanvoerder van het Franse voetbalteam zei dat hij het over de ideeën van Qatar “eens of oneens kon zijn,” maar dat hij in elk geval “respect wilde tonen” voor het gastland van het WK. Niettemin vertelde Hugo Lloris aan journalisten dat er “iets zal worden gedaan” met betrekking tot de gevoelige kwestie van de mensenrechten in Qatar, maar betreurde dat de samenleving soms te veel verwacht van spelers over dit soort onderwerpen.

In september schaarden de Rode Duivels zich ook achter de one-love campagne. Tot op heden kwam er nog geen geluid dat de plannen zouden wijzigen en de kapitein van België die armband niet zou dragen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

8 gedachten over ““Als wij buitenlanders verwelkomen, willen we ook dat ze onze cultuur respecteren”: Franse aanvoerder draagt geen regenboogkleuren tijdens WK”

  1. Hij zegt eigenlijk: van mij mogen ze in Qatar homo’s en andere gehandicapten een kopje kleiner maken zolang ik er maar oliedollars schep. Hypochrieter kan het niet meer. BLIJF ER DAN WEG.

  2. Neen, wereldvreemd keeperke, het zijn wij die ons hier moeten aanpassen aan de buitenlanders en de islam in het bijzonder. Maar in uw rijk beschermd wereldje heeft u daar natuurlijk geen benul van.

  3. Tiens, respecteren alle buitenlanders die Frankrijk binnenkomen hun (wijn) cultuur? Het zal ze toch niet allemaal zijn….. en hier bij ons is het alleszins niet het geval. Vind ik trouwens een rare vergelijking; wat heeft dit nu met kultuur te maken? In Quatar is geen kat geïnteresseerd in die voetbal – enkel money, money, money.
    En hier bij ons staat bij niemand het hoofd op voetbal zo tijdens de advent en vlak voor de kerstperiode…..

Plaats een reactie

Steun nu ook

het vrije woord

Vind je dit artikel interessant?

Neem een PAL-proefabonnement

(nu eerste maand gratis)

Probeer het nu
Delen