Onderhandelingen over loonakkoord afgesprongen

Illustratie: PHOTONEWS

Uncategorized

Onderhandelingen over loonakkoord afgesprongen

Wannes Neukermans

De onderhandelingen over het loonakkoord zijn voorlopig mislukt. Dat meldt de redactie van HLN. Maandag zal het kernkabinet verder onderhandelen.

De premier en alle vicepremiers moeten bepalen op welke manier de welvaartsenveloppe precies verdeeld zal worden, maar voorlopig is dat een moeilijke onderhandeling. Daarnaast ligt er een eenmalige, vrijwillige premie op tafel waarover werknemers en bedrijven in sectoren die goed boren, zelf akkoorden over kunnen sluiten. De onderhandelingen zijn afgesprongen. Maandag komt het kabinet opnieuw samen.

Automatische loonindexering

Belgische werkgeversorganisaties zien geen ruimte om extra opslag te geven: door de automatische loonindexering dreigen ze namelijk al concurrentiekracht te verliezen. Ze pleiten daarom voor een loonmarge van 0 procent. Ze steunen daarvoor op het rapport van de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven (CRB).

Die mogelijkheid tot premie wordt zowel door de vakbonden als de werkgevers nogal lauw ontvangen.  “Als ABVV pleiten wij voor brutoloonsverhogingen om de sociale zekerheid te kunnen blijven financieren. We zijn geen voorstanders van cheques allerhande”, zei Raf De Weerdt van de socialistische vakbond.

“Voor ons is een loonnorm van 0 procent onderhandelen met de armen op de rug”, zei ook Mathieu Verjans van de christelijke vakbond ACV. “Onze voorkeur blijft dat wij vrij kunnen onderhandelen.”

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2022/04/petra-de-sutter-groen-niet-uit-te-sluiten-dat-vivaldi-regering-valt-voor-2024/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

5 gedachten over “Onderhandelingen over loonakkoord afgesprongen”

  1. Vanaf 2024 zullen de leden van deze sekte terug te vinden zijn op het niveau van gemeenschappen of gemeente omdat ze het federaal niet aankunnen/opgebrand zijn. Maar hebben we ze überhaupt nodig ? NEEN.

  2. Hoezo loonakkoord afgesprongen. Heeft De Croo geen 37,4 miljoen euro belastinggeld cadeau gedaan aan de Zelenski incorporation? Sinterklaas spelen met het belastinggeld terwijl de Belgen en Vlamingen op dieet moeten. Weg met de Vivaldidieven.

  3. De vakbonden nemen hier wel een dubelzinnig standpunt in : van de ene kant willen ze dat de economisch sterkere sectoren solidair zijn met de zwakkere , en zo veel mogelijk nivelleren van de lonen , van de andere kant willen ze in de sterkere sectoren het onderste uit de kan halen .

Plaats een reactie

Delen