Schandaal in Oekraïne: woordvoerder zuidelijk department van grenswacht houdt er erg glamoureus leven op na

twitter @ @absurdo_q

Uncategorized

Overgave Russische soldaten loopt gruwelijk mis en mondt uit in bloedbad

Carl Deconinck

Op sociale media circuleren zeer heftige beelden van een groep Russische soldaten die zich lijkt over te geven aan een Oekraïense eenheid. Plots duikt er echter een Russische soldaat op die begint te schieten, waarop een vuurgevecht uitbreekt.

De gebeurtenissen zouden hebben plaatsgevonden aan het front in Luhansk, ten zuidwesten van de stad Svatove, gelegen aan de Kransa-rivier. Daar wordt momenteel hevig gevochten en lijken de Oekraïners vorderingen te maken. Eerder deze maand zouden er al 200 gemobiliseerde Russische soldaten gevlucht zijn van het front. De Russische verliezen zouden er zeer hoog oplopen.

In die context leek ook een groep soldaten zich over te geven aan de oprukkende Oekraïners. Beelden tonen een door de oorlog vernield dorp waar geweerschoten weerklinken in de achtergrond. Russische soldaten lijken zich te hebben verscholen in een gebouw die omsingeld is door Oekraïners met zware wapens. Eén voor één stappen de Russen met de handen in de lucht naar buiten om zich op de grond neer te leggen en over te geven aan de Oekraïners.

Grijze zone oorlogsrecht

Wanneer een tiental mannen zo op de grond liggen, stormt er plots een gewapende Russische soldaat naar buiten die het vuur opent op de Oekraïners. Die schieten massaal terug. De video stopt om nadien een dode man te tonen. Het is onduidelijk of de Russen een soort van verrassingsaanval hebben willen uitvoeren of ze zijn beginnen panikeren na de actie van die ene soldaat. Het ziet er wel naar uit dat de man alleen handelde en zo aanleiding heeft gegeven tot een bloedbad bij zijn eigen kameraden.

Dronebeelden achteraf tonen dat alle Russen zijn doodgeschoten. Volgens berichten op sociale media zou er ook één Oekraïner zijn doodgeschoten, maar dit kon niet geverifieerd worden. De gebeurtenis lijkt zich in elk geval in de grijze zone van het oorlogsrecht te bevinden. Het is immers verboden om tegenstanders te doden of verwonden wanneer die zich hebben overgegeven, maar wanneer handelingen het vertrouwen in die overgave opzeggen mogen soldaten zich beschermen tegen een eventuele list of hinderlaag. Een valse overgave is eveneens een oorlogsmisdaad.

Ook zijn de beelden onvolledig, zo is het niet duidelijk of de Russen zijn gedood in de schietpartij die het resultaat was van die ene actie of dat ze achteraf zijn gedood. Enkel rond die ene Rus die begint te vuren lijkt de conclusie simpel. Voor de rest zal een grondig onderzoek nodig zijn.

https://twitter.com/markito0171/status/1593515224790974465?s=20&t=naSGw5dEvPGcRFgzQD_BKQ
https://twitter.com/markito0171/status/1593515938929934336?s=20&t=naSGw5dEvPGcRFgzQD_BKQ

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

7 gedachten over “Overgave Russische soldaten loopt gruwelijk mis en mondt uit in bloedbad”

  1. Oorlog is oorlog. Het gaat er over wie het eerste schiet. Doden of gedood worden. Al de rest is flauwe zever van mensen die zich niet kunnen inbeelden van wat het is om onder vuur te liggen. Er is wat verbeelding nodig om zich in te leven in dergelijk gevaar. De meeste roepers over oorlogsrecht hebben geen enkele notie wat het betekent in onmiddellijk lijfsgevaar te zijn. Laten ze dus er het zwijgen toe doen of beter, ter plaatse gaan demonstreren hoe het wel moet.

  2. Met Zelenski aan zet heeft de EU de NAVO niet langer nodig. Gewoon schiettuigen bezorgen en voor je het beseft staat zijn leger in Moskou. Het Russischs leger is zelfs zwakker dan de Armée belge.

  3. In de start van de oorlog denk ik dat de Oekraïners nog een westerse mentaliteit hadden, geënt op de legitimiteit, het oorlogsrecht en op de conventie van Geneve. Echter keer op keer, nu zelfs dag op dag, komen er nieuwe schendingen van elk recht, van elke conventie door de Russen naar boven: Boetsja en de vele andere steden met massagraven van burgers, nodeloos vernielen van burgers hun huizen, bestoken van energie- en watervoorzieningen van burgers, deporteren, martelen en doden van gewone burgers, verkrachten van vrouwen en kinderen…zonder dat daar door de internationale gemeenschap, buiten wat verontwaardiging, iets aan gedaan wordt. Waar blijft de eerste uitspraak van het internationaal strafhof in Den Haag tegen de eerste Rus? Zodoende gaan Oekraïners denken dat ze dan maar het recht in eigen handen mogen nemen. Verkeerd, jawel maar begrijpelijk. Op het terrein krijg je dan trigger happy soldaten, die bij het minste terug schieten, liefst met meer dan nodig. Poetin beseft het niet, 100.000 dode Russen maken hem niets uit, desnoods een miljoen dode Russen voor een beetje compleet kapot geschoten grond, maar de Russische bevolking heeft ook haar morele grenzen, zeker als ze de body bags van hun geliefden terugkomen en de wisselstukken voor hun wagen en telefoon uit blijven.

  4. Heel juist !Komaan madams van IMAZI.REINE allen massaal naar Iran om die Ayatollaghs ginder eens goed de les te gaan spellen en een pandoering te draaien ! Vliegtuigenvol vol verwacht ik om te vertrekken…Of zal dat alleen maar in de straten van Brussel zijn waar dergelijk vertoon en taal geen enkel risico oplevert !Ik ben ervan overtuigd van dit laatste ! Toch raar dat UNIA er er steeds zo op staat haar eigen nutteloosheid te bewijzen!

Plaats een reactie

Delen