Elia wilde kosten van reis naar Dubai in nettarief Belgen verwerken

Illustratie: Shutterstock

Uncategorized

Elia wilde kosten van reis naar Dubai in nettarief Belgen verwerken

Wannes Neukermans

Elektriciteitsnetbeheerder Elia wilde meer dan 151.000 euro aan kosten van een vierdaagse reis en sponsoring aan de Wereldexpo in Dubai doorrekenen in het nettarief dat wordt aangerekend aan de verbruiker. De toezichthouder maakt daar echter bezwaar tegen.

Niet alleen het Waals Parlement komt in opspraak door tripjes naar Dubai: ook elektriciteitsnetbeheerder Elia trok met een delegatie naar de Wereldexpo in het Midden-Oosten. Elia was er een van de drie hoofdsponsors voor het Belgisch paviljoen op de Expo. Naast zijn activiteiten in België en Duitsland zag de elektriciteitsverdeler de expo als ideale plek om netwerken uit te bouwen.

100.000 euro sponsoring

In totaal kostte de Wereldexpo 151.064 euro aan Elia: 100.000 euro aan sponsoring, 28.500 euro aan vliegtickets en hotelkosten en 9.500 euro voor de productie van een promotievideo en foto’s. Die video staat op YouTube en behaalde vooralsnog een tweehonderdtal weergaven.

(Lees verder onder de tweet.)

Maar wie betaalt dat? Elia wilde de reis naar de expo in de elektriciteitsfactuur van de Belgen verrekenen en niet met de eigen cashflow betalen. Maar omdat Elia een monopolie heeft in België, is het onderworpen aan toezicht van een regulator, de Creg. Die moet elke uitgave valideren en is het niet eens met het idee van Elia om de kosten op de Belgen te verhalen.

Elia ging nog in beroep, maar de Creg hield het been stijf. “Alle kosten verbonden aan deze reis, namelijk 151.064 euro, moeten gedragen worden door niet-gereguleerde activiteiten in België.” Dus: de kosten worden niet opgenomen in de elektriciteitsfacturen.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2022/12/van-der-straeten-voor-winter-van-2024-2025-hebben-we-wellicht-hoogstwaarschijnlijk-misschien-een-bijkomend-probleem-van-500-megawatt/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

Plaats een reactie

Delen