Oekraïne geeft aan dat tot 13.000 soldaten zijn gesneuveld sinds de Russische invasie

Shutterstock

Uncategorized

Zo’n 13.000 Oekraïense soldaten gesneuveld sinds Russische invasie

Carl Deconinck

Mykhailo Podolyak, een adviseur van Oekraïens president Zelensky zegt dat er maximum 13.000 Oekraïense soldaten het leven hebben gelaten in de oorlog tegen Rusland. De cijfers komen er nadat EU-Commissievoorzitter Ursula von der Leyen een veel groter aantal noemde, tot woede van Oekraïne.

Cijfers over het aantal gesneuvelde soldaten liggen erg gevoelig. Daarom zegt Podolyak dat het staatshoofd de officiële cijfers pas openbaar zal maken “wanneer de tijd rijp is”. Toen Russische troepen in juni vochten om de hele regio Loehansk in Oost-Oekraïne te veroveren, zei Volodymyr Zelensky dat zijn land “60 tot 100 soldaten per dag verloor, gesneuveld in actie en ongeveer 500 mensen gewond in actie”.

Tegensprekende cijfers

In het kamp tegen de tegenstander beweerde de Russische minister van Defensie Sergei Sjojjgoe in september dat 5.937 Russische soldaten waren gedood sinds het begin van het conflict op 24 februari. Omgekeerd zou Rusland 61.000 Oekraïense soldaten hebben gedood en 50.000 hebben verwond. Beide tegenstanders worden ervan verdacht de omvang van hun eigen slachtoffers te minimaliseren en die bij de tegenstander te overdrijven om het moreel van de troepen te beïnvloeden.

Buitenstaanders schatten het aantal slachtoffers van de oorlog veel hoger in dan beide partijen zelf aangeven. In Amerika denkt men dat Rusland meer dan 100.000 soldaten heeft verloren, dood of gewond, aan de oorlog. Men vermoedt dat de cijfers voor Oekraïne vergelijkbaar zijn, al kan men die cijfers niet officieel verifiëren. Bovendien vielen er aan Oekraiense kant ook heel wat burgerdoden.

Uitschuiver Von der Leyen

Eerder deze week verscheen er een video waarin Ursula von der Leyen zei dat er 100.000 gedode Oekraïense militairen zouden zijn. De verklaring van Von der Leyen beschreef hoe de Russische invasie van Oekraïne “verwoesting en onuitsprekelijk lijden” had gebracht. Ze zei dat de EU, zou samenwerken met het Internationaal Strafhof en een speciaal hof zou oprichten om Rusland “te laten betalen voor zijn gruwelijke misdaden”.

Hoewel goedbedoeld, kwam het bericht niet goed aan in Kiev. Op sociale media deelden pro-Russische profielen het bericht ijverig. Bohdan Senyk, woordvoerder van de strijdkrachten van Oekraïne, zei dat die cijfers niet bevestigd konden worden en zelfs geclassificeerde informatie zijn, onderworpen aan beperkingen op publicatie. Bij Von der Leyen reageerde men gegeneerd op de uitschuiver. Het filmpje ging direct van het net en er kwam een ander in de plaats, zonder omstreden cijfers.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

8 gedachten over “Zo’n 13.000 Oekraïense soldaten gesneuveld sinds Russische invasie”

  1. Of het nu 1 of 13000 of 100000 mensen zijn. Het is allemaal even triest. En als die zelensky dat erg vindt, dan is het hoog tijd dat hij eens aan tafel gaat zitten met de vijand. Zo niet is ook hij verantwoordelijk voor al die dode mensen. Dat geld evenzeer voor Putin en voor hen die massaal wapens leveren en deze moordpartijen stimuleren.

  2. Blijkbaar hebben ze in Kiev lange tenen! Zelensky en Poetin kunnen enkel aan een ronde tafel een einde maken aan deze zinloze oorlog! Orban zegt dit reeds vanaf het begin en dat is ook de reden waarom hij weigert wapen transporten langs de Hongaars- Oekraïense grens toe te laten! Zijn mening is ook dat Europa zich tussen de twee landen had moeten opstellen i.p.v genereus wapens te leveren en slaafs de VS te volgen!

Plaats een reactie

Delen