NAVO-baas Stoltenberg: "Zweden en Finland goed op weg om in 2023 lid te worden"

Jens Stoltenberg (foto: Shutterstock)

Uncategorized

NAVO-baas Stoltenberg: “Zweden en Finland goed op weg om in 2023 lid te worden”

Wannes Neukermans

NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg meldde zondag tijdens een toespraak dat Zweden en Finland in 2023 kunnen toetreden tot de NAVO. Maar tegelijkertijd blijft Turkije zich verzetten tegen de toetreding van beide landen. “Turkije legt Zweden eisen op waaraan we niet kunnen en willen voldoen”, klinkt het bij de Zweedse premier Ulf Kristersson.

Alle NAVO-landen hebben intern de toetreding van Zweden en Finland geaccepteerd. Eerder wilden die twee landen vooral neutraal blijven, maar sinds het conflict van buurland Rusland met Oekraïne voelen ze zich toch genoodzaakt bij de internationale verdragsorganisatie aan te sluiten. Enkel de parlementen van Hongarije en Turkije moeten de toetreding nog goedkeuren. Waarschijnlijk komt het met Hongarije wel in orde, maar vooral de Turken blijven moeilijk doen.

Historisch besluit

Op de NAVO-top in Madrid vorig jaar bereikten Zweden, Finland en Turkije wel al een akkoord om de samenwerking te versterken en de strijd tegen het terrorisme op te voeren. “Dit maakte de weg vrij voor het historische besluit om Zweden en Finland uit te nodigen voor de NAVO”, klonk het bij Stoltenberg tijdens een toespraak op een veiligheidsconferentie in Zweden.

Op diezelfde conferentie wees de Zweedse premier Ulf Kristersson echter op het blijvende verzet van de Turken. “Turkije vraagt dingen waaraan we niet kunnen en willen voldoen.” Toch moeten de onderhandelingen dringend afgerond worden. “We zijn ervan overtuigd dat Turkije een beslissing zal nemen. We weten alleen niet wanneer”, zo zei Kristersson zondag. “De beslissing ligt in de handen van Turkije.”

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2022/06/turkije-staakt-verzet-tegen-toetreding-finland-en-zweden-tot-de-navo/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

3 gedachten over “NAVO-baas Stoltenberg: “Zweden en Finland goed op weg om in 2023 lid te worden””

  1. Wat zit Turkije in de Navo te doen? Het is toch een land dat niet aan de Atlantische Oceaan ligt. Dan koopt Turkije Russisch luchtafweermateriaal, dan doet het weer zaken met Ursula van de EG om de mensenstromen uit het Midden-Oosten tegen te houden. Mensenstromen die onder andere ontstaan zijn door de Russische tussenkomst in Syrie.

Plaats een reactie

Delen