Economen in debat over transfers: “Walen zijn niet lui, maar door huidig systeem hebben ze geen ‘goesting’ om te werken”

Lode Vereeck en Barbara Pas op de boekvoorstelling van 'Bodemloos'. Photo News

Uncategorized

Oppositie kritisch voor niet-bindend akkoord tussen Engie en federale regering: “10 vogels in de lucht, maar geen enkele in de hand”

Anton Schelfaut

Tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Kamer hebben N-VA en Vlaams Belang zich kritisch uitgelaten over het niet-bindend akkoord tussen de federale regering en Engie over de levensduurverlenging van de jongste twee kernreactoren. Volgens Kamerleden Bert Wollants (N-VA) en Reccino Van Lommel (VB) biedt het geen duidelijkheid over het kostenplaatje en geen garanties inzake de bevoorradingszekerheid.

N-VA-Kamerlid Bert Wollants interpelleerde premier Alexander De Croo (Open Vld) en minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) over het akkoord tussen de federale regering en Engie, of toch over “wat daarvoor moet doorgaan”. “Het is een verzameling van losse eindjes en blinkt uit in vaagheid. U heeft beslist om niet te veel te beslissen, maar dat zijn we stilaan gewoon van uw regering”, wierp hij premier De Croo voor de voeten.

Door niets te beslissen, heeft de regering volgens Wollants geen zicht op het kostenplaatje en geen garanties over de bevoorradingszekerheid. Hij betreurde ook dat het akkoord niet gaat over een verlenging van de twee jongste kerncentrales met 20 jaar of het langer openhouden van meer dan twee nucleaire eenheden. 

Geen garanties

Ook Vlaams Belang-Kamerlid Reccino Van Lommel wordt niet wild van het akkoord. Hij had er naar eigen zeggen veel meer verwacht. “We hebben geen enkele garantie dat de werken klaar zullen zijn tegen november 2026 en dat de rekening niet wordt doorgeschoven via de energiefactuur”, hekelde Van Lommel. 

Hij wees erop dat de bevoorradingszekerheid niet gegarandeerd is in de winters van 2025 en 2026. “U heeft tien vogels in de lucht, maar geen enkele in de hand. Het is een complex dossier, maar u heeft het zelf nodeloos complex gemaakt door jarenlang te treuzelen. U heeft zich met de rug tegen muur laten zetten.”

Volgens onafhankelijk Kamerlid Jean-Marie Dedecker heeft de regering er een zooitje van gemaakt, net als de vorige regering. “Maar uw regering is de echte schuldige van het welvaartsverlies dat we moeten ondergaan”, sneerde hij richting De Croo. “U moest met de broek op de knieën naar Parijs om een akkoord uit de brand te slepen.”

Dedecker verweet Van der Straeten “hypocrisie”, omdat ze er eerst alles aan gedaan heeft om de kerncentrales te sluiten, maar nu toch de pluimen voor de verlenging op haar hoed steekt.

Heads of Terms-overeenkomst

In zijn repliek noemde De Croo het “bizar” dat de oppositie beweert dat er geen akkoord zou zijn. Om die kritiek te counteren, verwees hij naar het persbericht dat Engie maandag uitstuurde. Daarin staat te lezen dat “Engie en de federale regering een akkoord hebben ondertekend met het oog op de verlenging van de operationele levensduur van de kernreactoren van Doel 4 en Tihange 3”. “Het volstaat om het persbericht te lezen om te zien dat er wel degelijk een akkoord is”, aldus de premier.

Wat De Croo echter ‘vergat’ te vermelden, is dat het gaat om een Heads of Terms-overeenkomst. De juridische term ‘Heads of Terms’ impliceert dat het geen bindend akkoord is. Het bereikte akkoord is dus louter een intentieverklaring, omdat een Heads of Terms-overeenkomst per definitie niet bindend is.

(Lees verder onder het artikel.)

https://redactie.palnws.be/2023/01/federale-regering-en-engie-hebben-wel-degelijk-akkoord-ondertekend-de-wever-vergist-zich/

Toekomststrategie

Verder lichtte De Croo toe over wat er precies een akkoord is. Ten eerste zouden de werken aan Doel 4 en Tihange 3 begonnen zijn, en worden die gefinancierd door Engie zelf. “Waarom zou het dat doen als er geen akkoord is?”, vroeg hij zich hardop af. Volgens De Croo zorgt het akkoord ervoor dat België “mede-eigenaar wordt van een cruciaal onderdeel van onze energievoorziening”. Daarnaast biedt het de mogelijkheid om controle te krijgen over de winsten.

De premier maakte zich sterk dat de kostprijs van de verlenging niet zal worden doorgerekend via de energiefactuur, mede dankzij de winstgevendheid van de nucleaire sector. Hij ziet ook een belangrijk verschil tussen België en andere Europese landen. “Andere landen zijn bezig met afschakelingsplannen, terwijl wij een energiestrategie uitwerken voor de komende jaren en decennia”, schetste hij.

“Diegenen die vandaag de meeste kritiek geven, hebben in de vorige regering de wet op de kernuitstap zelf gestemd. Deze regering slaagt er wél in om oplossingen te bieden”, besloot hij.

Van der Straeten benadrukte op haar beurt dat de regering naar de toekomst kijkt en geen enkel risico neemt met de bevoorradingszekerheid.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

4 gedachten over “Oppositie kritisch voor niet-bindend akkoord tussen Engie en federale regering: “10 vogels in de lucht, maar geen enkele in de hand””

  1. J M Dedecker slaat dikwijs nagels op de kop
    Wie geloofd Decroo nu nog na zijn zo vele eerdere leugens net zoals de rest van zijn partij liegen dat het klettert
    ONs Tinne moet dringend naar de Psychiatrie , men had ooit eens de Hippie beweging en namen LSD om vliegende paarden te zien , ons moderne hippie madam ,heeft dit blijkbaar niet nodig ze ziet ze zo vliegen maar dan wel ten koste van de welvaart van de burgerbevolking

  2. Kunnen De Croo en TVDS nu eindelijk eens ophouden met leuteren!? Feit is dat de Belgische politieke kaste,die dit land naar de verdoemenis helpt, nogmaals uitblinkt in onkunde! De leugens/ kuiperijen indachtig uitgebraakt op alle niveaus,die wij als burgers en gestroopte keien dagelijks moeten aanhoren zijn hallucinant! Er zijn in andere landen al voor veel minder revoltes uitgebroken!!

  3. Wat een walgelijke kwal toch die liberale pornodweil. Maar erger vind ik nog de regimepers die hem deze halve waarheden laat verkondigen zonder erop te wijzen dat het slechts om een niet bindend principeakkoord is. Leve de vierde macht. Zoek maar verder naar die “extreem rechtse” gevaren, bende linkse nitwits.

  4. Adolf,men heeft nu een nieuw wijf als baas van de staatsveiliogheid,eneBostyn,een veel voorkomende naam in het Kortrijkse,wat wijst op nu nog enkele sleutelposties invullen voor enkele vriendinnen want volgend jaar is het gedaan met feesten.Quickie zag er verdomt en verdikt uit,wat een opsluiting met een mens kan doen.Dat dubbele zero liegt dat hij zwart ziet is een eufemisme,een blanke die zwart ziet,normaal is het een zwarte die wit wil zien.Na de begroting nu engie,ik ben benieuwd of de overwinsten van Engie richting van petteghem zullen komen,ik vrees.Wat zotte tinne betreft is dit een hopeloos geval geworden,een ontwenningskliniek zal geen soelaas brengen

Plaats een reactie

Delen