Bouchez beschuldigt Van der Straeten en groenen van sabotage: "Ze willen meer gascentrales!"

Georges-Louis Bouchez. Photo News

Uncategorized

Bouchez beschuldigt minister Van der Straeten en groenen van sabotage: “Ze willen meer gascentrales!”

Anton Schelfaut

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez beschuldigt minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) ervan dat ze de onderhandelingen met Engie Electrabel over het langer openhouden van de drie oudste kernreactoren “saboteert”. Hij dreigt er zelfs mee om de federale regering vleugellam te maken als er geen opheldering komt.

De federale regering besliste vorig jaar, nadat Russisch president Vladimir Poetin Oekraïne was binnengevallen, om de jongste twee kerncentrales, Doel 4 en Tihange 3, tien jaar langer open te houden, tot 2035. Daarover onderhandelt ze nu met uitbater Engie Electrabel.

Naast de jongste twee kerncentrales willen Open Vld, MR en cd&v ook de oudere reactoren van Tihange 1 en Doel 1 of 2 langer openhouden. Op die manier willen ze de bevoorradingszekerheid in de winters van 2025-2026 en 2026-2027 garanderen. Hoogspanningsnetbeheerder Elia waarschuwde in een rapport voor tekorten die kunnen oplopen tot 1.200 megawatt. Vooral de winter van 2025-2026 dreigt volgens Elia problematisch te worden.

Omwille van dat rapport had de regering aan uitbater Engie Electrabel gevraagd om de levensduur van de kerncentrales Tihange 1 en Doel 1 of 2 beperkt te verlengen. Concreet moest worden onderzocht of de splijtstof kan worden opgespaard in de zomer, zodat de oudste centrales een winter langer kunnen draaien.

Dinsdag liet de Franse energiereus echter weten dat een verlenging van Tihange 1 en Doel 1 of 2 voor één of twee winters niet op tafel ligt. “We plannen dit niet, want er is geen kader voor nucleaire veiligheid voor”, vertelde CEO Catherine MacGregor tijdens de voorstelling van de jaarresultaten van de Franse energiereus. “Al onze inspanningen zijn gericht op de verlenging van de twee jongste kerncentrales.”

(Lees verder onder de tweet.)

Groene sabotage

Die mededeling van Engie is een doorn in het oog van MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez. Hij maakt zich sterk dat “zoals beslist” vijf kernreactoren zullen worden verlengd. Bouchez beschuldigt zijn groene coalitiepartners en bevoegd minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) er zelfs van dat ze de onderhandelingen met Engie over het langer openhouden van de drie oudste kernreactoren “saboteren omdat ze meer gascentrales willen”. “We eisen een vergadering. Zoniet zal in de regering geen enkel dossier meer kunnen vooruitgaan”, waarschuwt hij.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

4 gedachten over “Bouchez beschuldigt minister Van der Straeten en groenen van sabotage: “Ze willen meer gascentrales!””

  1. Wie is De Mol?! Niet enkel Groen/ Ecolo en co met TVDS en haar kabinet, maar ook de VRT en de linkse ” kwaliteitskranten “……die halsstarrig en doelbewust blijven benadrukken dat het over scheurtjes reactoren gaat!

Plaats een reactie

Delen