INTERVIEW. Ellen Samyn (VB) over het einde van Nagorno-Karabach: “Voor het Westen heeft Artsakh economisch gezien geen waarde”

Ellen Samyn. Belga

Uncategorized

De Croo over opvangcrisis: “Mensen zonder recht op opvang effectiever terugsturen”

Simon Segers

Premier Alexander De Croo (Open Vld) ging zondag in De Zevende Dag in gesprek met presentatrice Lisbeth Imbo. Zij spraken hier over de tewerkstelling van de Oekraïense vluchtelingen en de opvangcrisis in de asielcentra.

De Croo getuigde dat uit zijn persoonlijke interacties met Oekraïense vluchtelingen blijkt dat zij zo snel mogelijk huiswaarts willen keren om hun land herop te bouwen. Hij benadrukte wel dat het belangrijk is dat zij een job uitoefenen zolang ze op Belgisch grondgebied verblijven. “Daar moeten we veel effectiever in zijn, maar ik zie dat er vandaag toch veel barrières zijn waar we gemakkelijker omheen zouden kunnen”, sprak de eerste minister. “Ik stel vast dat onze agentschappen die mensen aan het werk moeten stellen vaak veel taalbarrières opwerpen. We moeten ons de vraag stellen hoe belangrijk dat in feite wel is. Als die mensen aan de slag willen en hun Nederlands is nog niet zo goed… dat zal wel verbeteren terwijl ze aan de slag zijn. We maken het zelf te moeilijk voor dankbare mensen die niet liever willen dan hier te kunnen bijdragen.”

Het systeem kraakt

Vervolgens haalde Imbo ook het tekort aan plaatsen in de opvangcentra aan. Zij vroeg de premier hoe de regering zal optreden tegen de vele uitgeprocedeerde asielzoekers die wettelijk gezien geen aanspraak kunnen maken op een plaats, maar desondanks in de centra blijven. “Ik denk dat iedereen goed begrijpt dat we niet kunnen blijven plaatsen creëren. We hebben meer plaatsen dan ooit tevoren.” De Croo vertelde verder dat België een internationale verplichting heeft om opvang te bieden aan zij die daar recht op hebben. “Diegenen waarbij de analyse gebeurd is, en waarbij geconcludeerd is dat ze geen recht hebben op opvang moeten ons land verlaten. Natuurlijk moeten wij de juridische procedures respecteren, maar zij mogen niet langer in onze opvangsystemen zitten. Zij nemen de plaatsen weg van mensen die dat recht wel hebben. Het systeem kraakt, dus we moeten zorgen dat we effectiever zijn in het terugsturen van die mensen die geen recht hebben op opvang.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

6 gedachten over “De Croo over opvangcrisis: “Mensen zonder recht op opvang effectiever terugsturen””

  1. Wat een lulkoek is me dat, de Oekraïners komen niet profiteren van ons systeem en gaan terug om hun land op te bouwen waar hun mannen nu voor vechten, dat in tegenstelling tot de islaMIETJES die enkel uit jonge mannen bestaan die hier enkel komen om te profiteren van het misbruik dat extreem linksen zoals de Gliberalen hen voorschotelt en zij gaan nooit terug, het zijn landverraders. En de Oekraïners plunderen niet zoals de moslims in turkije nu doen. Het zit hem in de sekte. Eruit voor dat ze erin zijn;

  2. Ongelooflijk wat een snelheid van reageren heeft die man, VB en N-VA vragen dat al vijfentwintig jaar. Nu, ze kunnen alvast beginnen met Oekraïense rijbewijzen gelijkwaardig te maken met Belgische. Wat in Nederland kan, kan om de één of andere reden blijkbaar niet in België.

  3. Dat is verkiezingspraat, we kunnen bijna niemand terugsturen. Ofwel hebben we geen akkoord met het land van herkomst ofwel heeft de asielzoeker zijn papieren vernietigd. Door allerlei verdragen die we zonder de gevolgen in te schatten hebben ondertekend, staan we machteloos.

  4. Niet binnenlaten is minder omslachtig dan terugsturen. De buitengrenzen van Fort Europa dienen nu eindelijk eens hermetisch potdicht gehouden te worden zodat ons Fort Europa als ons legaat voor telgen van ons eigen volk zou kunnen gereserveerd blijven. Wie gooit er zijn eigen huis nu te grabbel aan tal van indringers die nooit voorheen één enkele cent aan het “huishoudbudget” hebben bijgedragen ? Uit dat volkomen oubollig, volledig uitgerafeld EVRM stappen zou daartoe al een strategisch uitgekiende eerste stap kunnen wezen.

Plaats een reactie

Delen