Demir vraagt excuses van De Moor voor hotelopvang asielzoekers: "Onaanvaardbaar dat lokaal bestuur niet werd ingelicht"

Zuhal Demir. Photo News

Uncategorized

Demir vraagt excuses van De Moor voor hotelopvang asielzoekers: “Onaanvaardbaar dat lokaal bestuur niet werd ingelicht”

Anton Schelfaut

Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) vraagt excuses van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (cd&v) aan het lokale bestuur van Sint-Pieters-Leeuw. Daar kwamen gisteren vier bussen met alleenstaande mannen uit het kraakpand in de Paleizenstraat aan, zonder medeweten van burgemeester Jan Desmeth (N-VA).

Woensdag werden 163 asielzoekers en illegalen – allemaal alleenstaande mannen – overgebracht van het ontruimde kraakpand in de Paleizenstraat naar het Ibis Budget Hotel in Ruisbroek, een deelgemeente van Sint-Pieters Leeuw in de provincie Vlaams-Brabant. Daar zullen ze 13 nachten verblijven, tussen de andere hotelgasten. Er werden in totaal 60 kamers afgehuurd, waar ze per drie worden ondergebracht. De kostprijs per kamer bedraagt 60 euro per nacht, wat het totale kostenplaatje op bijna 47.000 euro brengt. De illegalen konden het hotel pas betreden na een medische keuring.

(Lees verder onder het artikel.)

https://redactie.palnws.be/2023/02/vlaams-belang-misnoegd-over-hotelopvang-asielzoekers-en-illegalen-ons-land-is-niet-hotel-belgica/

Excuses

Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) is “verbijsterd” over de manier waarop staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (cd&v) de asielzoekers liet overbrengen. Dat gebeurde immers zonder medeweten van burgemeester Jan Desmeth (N-VA). “Ongezien en onaanvaardbaar”, vindt Demir. “Burgemeesters zijn verantwoordelijk voor de algemene veiligheid en volksgezondheid op hun grondgebied. Zonder hun medeweten toeristische infrastructuur inschakelen voor crisisopvang, is gewoonweg slecht bestuur.”

Daarom vraagt Demir excuses van De Moor aan het lokale bestuur van Sint-Pieters-Leeuw. Ook roept ze de staatssecretaris op om de lokale besturen beter te betrekken bij zulke “ingrijpende acties” met gevolgen voor een hele lokale gemeenschap. Dat het lokale bestuur wordt ingelicht, lijkt haar “de evidentie zelve”. “De Moor heeft altijd de mond vol van draagvlak, overleg en samenwerking, maar tegelijk veegt ze er zelf haar voeten aan”, hekelt ze.

Geen duurzame oplossing

De Moor zelf reageerde op Twitter dat de noodopvang van de oud-bewoners van de Paleizenstraat wordt georganiseerd door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Ook zij betreurt dat er geen overleg is geweest met burgemeester Desmeth. “Dat is iets wat ik wél altijd doe”, benadrukte ze. De staatssecretaris beloofde dat ze de asielzoekers en illegalen die in Sint-Pieters-Leeuw verblijven prioritair zal laten doorstromen naar Fedasil. Hotelopvang is volgens haar geen duurzame oplossing.

Ook Demir vindt het geen goed idee om de toeristische sector in te zetten in de zoektocht naar tijdelijke opvangplaatsen voor asielzoekers. Ze noemt het een “gemakkelijkheidsoplossing”. Daarnaast benadrukt ze dat de keuze om al dan niet in te gaan op de vraag van Fedasil om tijdelijk asielzoekers op te vangen bij de hoteluitbaters zelf ligt. Er bestaat geen enkele wettelijke verplichting om daarop in te gaan.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

4 gedachten over “Demir vraagt excuses van De Moor voor hotelopvang asielzoekers: “Onaanvaardbaar dat lokaal bestuur niet werd ingelicht””

  1. Het Brussels gewest dumpt zijn krakers in het Vlaams gewest, zonder dat hierover een akkoord bestond, dat zegt veel van de PS in Brussel. Deze toestand is inderdaad onaanvaardbaar, het gebouw in de paleizenstraat had trouwens al lang vergrendeld moeten zijn.
    Waar zijn we mee bezig ? België wordt zo het asielland bij uitstek en herverdeling binnen de EU is dode letter gebleven.

Plaats een reactie

Delen