Ecolo-vicepremier: "Gevaarlijk om meer dan 2 kernreactoren te verlengen"

Georges Gilkinet. Photo News

Uncategorized

Ecolo-vicepremier: “Gevaarlijk om meer dan 2 kernreactoren te verlengen”

Anton Schelfaut

Vicepremier Georges Gilkinet (Ecolo) waarschuwt in een weekendinterview met Le Soir dat het “gevaarlijk” is om meer dan twee kernreactoren langer open te houden. De oudere reactoren van Tihange 1, Doel 1 en Doel 2 voldoen volgens hem niet aan de strenge veiligheidsvoorschriften.

De federale regering besliste vorig jaar, nadat Russisch president Vladimir Poetin Oekraïne was binnengevallen, om de jongste twee kerncentrales, Doel 4 en Tihange 3, tien jaar langer open te houden, tot 2035. Daarover onderhandelt ze nu met uitbater Engie Electrabel.

Naast de jongste twee kerncentrales willen Open Vld, MR en cd&v ook de oudere reactoren van Tihange 1, Doel 1 en Doel 2 langer openhouden. Op die manier willen ze de bevoorradingszekerheid in de winters van 2025-2026 en 2026-2027 garanderen. Op vraag van de regering wordt die optie momenteel onderzocht door de nucleaire veiligheidswaakhond FANC.

Vicepremier Georges Gilkinet maakt zich echter sterk dat de regering onverminderd verdergaat met de sluiting van vijf kerncentrales. “Daar is niets aan veranderd”, verzekert hij. “We proberen gewoon een oplossing te vinden voor de twee winters waarin er een tekort kan zijn van 800 tot 1.200 megawatt.”

Gilkinet herinnert eraan dat het akkoord binnen de regering zich beperkt tot een verlenging van de jongste twee kerncentrales met tien jaar. Een verlenging van meer dan twee kerncentrales ligt niet op tafel. Enkel een “modulatie” van de drie oudere reactoren om de bevoorradingszekerheid in de winters van 2025-2026 en 2026-2027 te garanderen, is voor hem bespreekbaar.

Veiligheidsrisico

Op vlak van veiligheid wil Gilkinet geen toegevingen doen. “We hebben het over kernreactoren met enkelwandige tanks, honingraattanks, met waterstofbellen. We hebben het over centrales die niet voldoen aan de voorwaarden van weerstand tegen seismische schokken, tegen een vliegtuigcrash…”, waarschuwt hij.

Tot slot benadrukt Gilkinet dat hij niet fundamenteel wil raken aan de wet op de kernuitstap. “Het is een zeer goede wet, die alleen zal moeten worden aangepast als we het einde van de onderhandelingen met Engie bereiken”, besluit hij.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

4 gedachten over “Ecolo-vicepremier: “Gevaarlijk om meer dan 2 kernreactoren te verlengen””

  1. Journalist Gilkinet verkondigt weer fake news zoals we van Ecolo kunnen verwachten. De 5 reactoren die men wil verlengen hebben geen waterstofbellen, enkel Doel 3 en Tihange 2 hadden die. Enkelwandige tanks, honingraattanks ??? wtf. Alle reactoren hebben de stress tests na Fukushima doorstaan, anders had het FANC geen groen licht gegeven om ze terug op te starten.

  2. Het is gevaarlijk voor de toekomst van ons land om kerncentrales te sluiten en zonder elektriciteit te vallen. Op andere landen zullen we niet moeten rekenen, het is ieder voor zich.

Plaats een reactie

Delen