FANC oppert idee om Doel 4 en Tihange 3 te verlengen zonder ze tijdens werkzaamheden stil te leggen

Kernreactoren Tihange. Shutterstock

Uncategorized

FANC oppert idee om Doel 4 en Tihange 3 te verlengen zonder ze tijdens werkzaamheden stil te leggen

Wannes Neukermans

Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) heeft het idee voorgesteld om Doel 4 en Tihange 3 te verlengen zonder ze tijdens de werkzaamheden stil te leggen, om de energievoorziening te garanderen tijdens de winters van 2025-2026 en 2026-2027.

Het idee kwam ter sprake tijdens een vergadering op 13 februari tussen AFCN, Engie Electrabel en leden van de kabinetten van premier Alexander De Croo (Open Vld), minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) en minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen). Dat meldt L’Echo.

Voorkeur Van der Straeten

Deze optie – die aanvankelijk de voorkeur genoot van Van der Straeten maar om veiligheidsredenen werd afgekeurd – zou de (korte) verlenging van de drie oudste reactoren vermijden, terwijl de energievoorziening voor de winters van 2025-2026 en 2026-2027 gegarandeerd blijft.

De werkzaamheden die de stillegging van de reactoren vereisen, zouden worden uitgevoerd tijdens onderhoudsperiodes en andere taken zouden in de tijd worden uitgespreid.

De groenen lijken het idee van FANC te verwelkomen. “Het garanderen van zowel de energievoorziening als de veiligheid is voor ons essentieel”, reageerde Écolo-covoorzitter Jean-Marc Nollet. “Er mag geen concessie worden gedaan op het gebied van nucleaire veiligheid.”

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2023/02/petra-de-sutter-groen-wet-op-kernuitstap-gaat-deze-legislatuur-niet-op-de-schop/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

3 gedachten over “FANC oppert idee om Doel 4 en Tihange 3 te verlengen zonder ze tijdens werkzaamheden stil te leggen”

  1. Waren dat niet degenen, samen met de CEO van ENGIE en Gazprom Tinne, die beweerden dat het te laat en dus technisch onmogelijk was om de kerncentrales open te houden? Wanneer worden die mensen aangepakt voor wat klaarblijkelijk grove leugens waren?

  2. Dit politieke welles nietes spel begint hilarische proporties aan te nemen! De mol(len) in dit ganse verhaal is/zijn TVDS/Engie die onder één hoedje spelen! Om de subsidies draait het hem en de pineuten zijn de consument! De liberalisering van de energiemarkt ging goed voor ons zijn maar ondertussen worden we opgelicht!
    Het VBO speelt ook een schimmige rol! Wordt vervolgt….

Plaats een reactie

Delen