Demir wil transparantie over waar miljard euro aan VREG-subsidies naartoe gaat

Zuhal Demir. Photonews

Uncategorized

Grootschalige fraude met Turkse verblijfs- en werkvergunningen: Bakker wilde plots 50 Turken aanwerven

Wannes Neukermans

Het Belgisch consulaat in Istanboel heeft zeker 130 verblijfsvergunningen aan Turken on hold gezet omdat er signalen van fraude zijn. Tussenpersonen zouden mensen naar Vlaanderen gehaald hebben, zogezegd om knelpuntberoepen in te vullen. Dat meldt De Morgen.

Werkgevers die een job op de lijst van knelpuntberoepen niet ingevuld krijgen, kunnen sinds 2019 niet-EU-burgers naar Vlaanderen halen om de job uit te oefenen. Maar toen een bakkerij plots vijftig bakkers uit Turkije probeerde aan te werven, gingen er bij het Belgisch consulaat in Istanboel alarmbellen af.

Eén Turkse regio

Een groot deel van de aanvragen kwam uit dezelfde Turkse regio en heel wat aanvragen werden ingediend via dezelfde tussenpersonen en consultancybureaus. Vermoedelijk gaat het dus om een groot netwerk, een georganiseerd systeem om vrienden en familie op frauduleuze wijze een vergunning toe te kennen.

In Vlaanderen zouden er al zeker 130 ‘gecombineerde vergunningen (verbijfsvergunning+werkvergunning)’ voor Turken on hold gezet zijn, omdat er vergunningsfraude gepleegd zou zijn. Andere bronnen hebben het over meer dan 700 gevallen van fraude, in alle gewesten.

Onderzoek loopt

Federaal staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor en Vlaams minister van Werk Jo Brouns (beiden cd&v) bevestigen niets, maar melden wel dat er een onderzoek loopt. Strafrechtelijke inbreuken worden meteen overgemaakt aan het parket”, zegt Brouns. Naar sommige werkgevers loopt er al een gerechtelijk onderzoek.

De zaak is vergelijkbaar met de affaire-Kucam, die afgelopen zomer in beroep tot 5 jaar cel veroordeeld werd voor mensensmokkel en corruptie. Onder bevoegdheid van toenmalig staatssecretaris van Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) stelde Kucam lijsten op met christelijke vluchtelingen uit Syrië, die in aanmerking kwamen voor een humanitair visum. Kucam was voor N-VA ook Mechels gemeenteraadslid en een vertrouwenspersoon van de Assyrische gemeenschap in ons land.

Achteraf bleek dat Kucam die christelijke vluchtelingen tot 7.500 euro per persoon voor liet betalen en werd het ontslag van Francken geëist. “That bittersweet taste of irony in the morning”, reageert Francken nu. “Geen enkele boemerang was treffender en kwam harder aan.”

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2021/03/n-va-voorzitter-de-wever-reageert-op-berichtgeving-over-echtgenoot-darya-safai-karaktermoord/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

2 gedachten over “Grootschalige fraude met Turkse verblijfs- en werkvergunningen: Bakker wilde plots 50 Turken aanwerven”

  1. Op de Belgische buitenlandse diensten werken er mensen die lokaal aangeworven zijn en niet per sé de Belgische nationaliteit hebben. Alsof dit laatste een garantie op integriteit is. Buitenlandse Zaken in Brussel maakt zich weinig zorgen, zolang dat het maar “draait”.
    In Istanbul was er ook een probleem van een politie-attaché die belangrijke informatie niet doorspeelde aan Brussel. Dat was in de tijd dat er Westerse gijzelaars de kop werden afgesneden op video filmpjes.

Plaats een reactie

Delen