Franstaligen hebben in 2008 kans laten liggen: “Goede momentum voor staatshervorming lag in het verleden“

Elio Di Rupo en Yves Leterme. Photonews

Uncategorized

Meldingen van vandalisme op treinstellen en gebouwen gestegen van 890 naar 19.583, aantal pv’s stijgt niet mee

Wannes Neukermans

In 2022 kreeg de NMBS 19.583 meldingen van vandalisme op treinstellen en stationsgebouwen. In 2021 waren dat er nog maar 890. Dat blijkt uit cijfers die Kamerlid Frank Troosters (Vlaams Belang) opvroeg bij bevoegd minister Gilkinet (Ecolo). Het aantal pv’s halveerde in dezelfde periode van 259 naar 126. “Dit is duidelijk geen prioriteit voor minister Gilkinet”, oordeelt Troosters.

19.583 meldingen, waarvan er 2.407 gingen over vandalisme van treinstellen en locomotieven, 8.272 meldingen van graffiti op treinstellen en locomotieven, 5.124 meldingen van vandalisme op stationsgebouwen en 3.780 graffitimeldingen op stationsgebouwen. In totaal gaat het om 22 keer meer meldingen dan het jaar voordien.

Geen prioriteit

“Je zou dan verwachten dat het aantal processen-verbaal recht evenredig stijgt”, reageert Troosters, die de vraag stelde aan de minister. Het aantal pv’s halveerde namelijk, van 259 naar 126. “Een teken dat de aanpak van vandalisme absoluut geen prioriteit is voor de NMBS, laat staan voor Gilkinet”, aldus Troosters.

De kostprijs van alleen al het verwijderen van graffiti was in 2021 ongeveer 6,4 miljoen euro. Wanneer een dader bekend is, kan die kost verhaald worden op hem. Maar gezien het enorm laag aantal pv’s, gebeurt dat amper. “De totale door de NMBS geleden schade is dus nog vele malen groter”, oordeelt het Kamerlid.

De problemen qua opvolging van vandalisme kaderen in een groter probleem voor de NMBS. Alleen al voor 2023 en 2024 komt de NMBS 808 miljoen tekort om uit te voeren wat ze nodig achten, bleek uit een analyse van de Inspectie Financiën over de spoorplannen van Georges Gilkinet.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2022/10/groene-dwangbuis/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

3 gedachten over “Meldingen van vandalisme op treinstellen en gebouwen gestegen van 890 naar 19.583, aantal pv’s stijgt niet mee”

  1. Waarom klacht indienen? De daders worden steevast door de politiek uit de wind gezet. En diegene die klacht zou durven neerleggen zou nog van racisme en discriminatie veroordeeld worden…unia stond al in de startblokken.

Plaats een reactie

Delen