Vraag van de week: Is er in Vlaanderen nood aan een liberale partij?

Els Ampe organiseert een panelgesprek. Photonews

Uncategorized

Oost-Vlaanderen wil Zwijndrecht terug als Oost-Vlaamse gemeente inlijven

Wannes Neukermans

Oost-Vlaanderen overweegt om Zwijndrecht terug over te hevelen van Antwerpen naar Oost-Vlaanderen. Peter Hertog, provincieraadslid van Vooruit, heeft een motie ingediend waarin hij vraagt aan de Vlaamse regering om een grenswijziging te starten.

De gemeente Zwijndrecht behoorde oorspronkelijk tot Oost-Vlaanderen, maar werd in 1923 overgeheveld naar Antwerpen. De provincie Oost-Vlaanderen wil nu eerst onderzoeken of er voldoende steun is voor dit initiatief, met name in de gemeente Zwijndrecht zelf.

Historische fout

Hertog is van mening dat het overhevelen van Zwijndrecht naar Antwerpen een historische fout was, aangezien de gemeente van nature deel uitmaakt van het Waasland en grenst aan de provincie Oost-Vlaanderen. Bovendien is Zwijndrecht bij de recente interne Vlaamse staatshervorming ingedeeld bij de referentieregio Waasland. Volgens Hertog een logische beslissing is, aangezien de gemeente historisch gezien altijd al deel uitmaakte van deze regio.

Hoewel de deputatie van de provincie Oost-Vlaanderen positief staat tegenover de motie van Hertog, willen zij eerst de mening van de gemeente Zwijndrecht peilen voordat zij de vraag richten aan de Vlaamse regering. Hertog is echter optimistisch en vindt maart 2023, precies honderd jaar na de overgang van Zwijndrecht naar Antwerpen, een geschikt moment om definitief over de motie te stemmen.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2022/10/wordt-morgen-in-zwijndrecht-het-cordon-sanitaire/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

2 gedachten over “Oost-Vlaanderen wil Zwijndrecht terug als Oost-Vlaamse gemeente inlijven”

  1. Laten we einde maken aan het Vlaams unitarisme (verkapt centralisme) in het Vlaamse Gewest. Het Vlaams parlement moet meer bevoegdheden overhevelen naar de provincies en de inwoners betrekken bij de verkiezing van de provinciegouverneurs.

Plaats een reactie

Delen