Vlaams Parlement erkent Holodomor in Oekraïne als genocide, PVDA onthoudt zich

Hongersnood in Kharkiv tijdens de Holodomor.

Uncategorized

Vlaams Parlement erkent Holodomor in Oekraïne als genocide, PVDA onthoudt zich

Anton Schelfaut

Het Vlaams Parlement heeft de ‘Holodomor’, de geplande uithongering van de Oekraïense bevolking door het communistische regime onder Stalin, officieel erkend als genocide. Alle partijen stemden voor, enkel de PVDA onthield zich.

Tussen 1932 en 1933 – exact 90 jaar geleden – stierven miljoenen Oekraïners de hongerdood. Die werd systematisch voorbereid en uitgevoerd door de Sovjet-Unie onder leiding van Jozef Stalin. Op die manier wilde hij het ‘opstandige’ Oekraïense volk op de knieën krijgen om zo het communisme te kunnen implementeren. Deze misdaad tegen het Oekraïense volk staat bekend als de Holodomor, een samenvoeging van de Oekraïense woorden ‘holod’ (honger) en ‘moryty’ (ter dood brengen). Volgens historici vielen er 3 tot 4 miljoen Oekraïense slachtoffers.

Een resolutie om de Holodomor te erkennen als genocide werd gisteren door alle partijen in het Vlaams Parlement – op de communistische PVDA na – goedgekeurd. Vlaams Parlementslid Sofie Joosen (N-VA), een van de initiatiefnemers van de resolutie, noemt de Holodomor “een van de wreedste misdaden in de geschiedenis”. “De erkenning als genocide is dan ook essentieel en logisch”, benadrukt ze.

Met hun resolutie willen de initiatiefnemers ook de soevereiniteit van Oekraïne nogmaals bevestigen en onderstrepen. “Oekraïne heeft het historische recht op een soeverein bestaan, los van Russische inmenging. Oekraïners hebben het recht hun eigen toekomst te bepalen”, klinkt het.

Voorstel van resolutie

Vlaams Belang diende in april vorig jaar al een voorstel van resolutie in om de Holodomor te erkennen als genocide. “Die vond exact 90 jaar geleden plaats en met de huidige Russische invasie van Oekraïne in het achterhoofd lijkt een officiële erkenning ons een mooi teken van steun”, motiveerde Vlaams Parlementslid Johan Deckmyn (VB) destijds.

“Bovendien zijn er ook in het Vlaams Parlement mensen te vinden die geen slecht woord over Stalin kunnen zeggen”, haalde hij uit naar de communistische PVDA. “Laat hen nu maar eens kleur bekennen.” En zo geschiedde.

Onthouding PVDA zet kwaad bloed

Vlaams Parlementslid Kim De Witte (PVDA) wees erop dat bij historici veel discussie bestaat over de vraag of de hongersnood in Oekraïne in de jaren 30 al dan niet een genocide was. Dat blijkt volgens haar ook uit de parlementaire hoorzittingen en de ingewonnen adviezen. “Wij stellen dan ook voor om de geschiedschrijving over te laten aan de geschiedschrijvers, aan de historici, en niet aan de politiek”, motiveerde ze de onthouding van haar partij.

De onthouding van de PVDA zet kwaad bloed bij heel wat collega-parlementsleden, zowel ter linker- als rechterzijde. Volgens Annick De Ridder (N-VA) moeten de communisten zich schamen. Ze kan ook weinig begrip opbrengen voor de keuze van Vooruit en Groen om met “dergelijke figuren” te besturen in Zelzate en Borgerhout. “Nog maar eens vallen de maskertjes bij de communisten af. Zo voorspelbaar. Stalin past nochtans perfect in het rijtje van de grootste massamoordenaars ooit, samen met bijvoorbeeld Hitler en Mao”, fulmineert ze op Twitter.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

4 gedachten over “Vlaams Parlement erkent Holodomor in Oekraïne als genocide, PVDA onthoudt zich”

  1. “Wij stellen dan ook voor om de geschiedschrijving over te laten aan de geschiedschrijvers, aan de historici, en niet aan de politiek”. Betekent dit dan dat PVDA voorstander is van de afschaffing van de negationismewet?

  2. De houding van het Vlaams Belang in deze zaak is walgelijk. Wanneer gaat het Vlaams Belang de moed hebben om de waarheid naar boven te brengen. Thierry Baudet en Victor Orban zijn voorbeelden van hoe het kan en hoe het moet. VB = hypocrieten.

  3. De PVDA heeft overschot van gelijk: “Wij stellen dan ook voor om de geschiedschrijving over te laten aan de geschiedschrijvers, aan de historici, en niet aan de politiek”.

Plaats een reactie

Delen