VS schieten Chinese "spionageballon" neer, Peking dreigt met "gepaste tegenmaatregelen"

Foto: Twitter.

Uncategorized

VS schieten Chinese “spionageballon” neer, Peking dreigt met “gepaste tegenmaatregelen”

Anton Schelfaut

De Verenigde Staten hebben zaterdag een vermeende Chinese spionageballon neergehaald, tot “grote ontevredenheid” van Peking. Dat houdt zich het recht voor om “op een passende manier” te reageren op het Amerikaanse geweld, waarschuwt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Een Amerikaans gevechtsvliegtuig heeft de vermeende Chinese spionageballon zaterdag neergeschoten boven de Atlantische Oceaan, nadat hij dagenlang boven Amerikaans grondgebied had gevlogen. President Joe Biden had woensdag al zijn fiat gegeven om de ballon neer te halen, maar om schade op de grond te vermijden, werd gewacht tot hij boven de Atlantische Oceaan vloog. De brokstukken worden nu verzameld door de Amerikaanse marine en zullen daarna verder worden onderzocht.

Peking blijft volhouden dat de meteorologische ballon “door overmacht, volledig toevallig” in het Amerikaanse luchtruim is terechtgekomen. Volgens Washington ging het om een spionageballon. Dat zouden ze onder meer hebben kunnen afleiden uit zijn bewegingen.

“Overdreven reactie”

Een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken noemt het Amerikaanse geweld een “duidelijk overdreven reactie” en een schending van de internationale standaardpraktijken. “China zal resoluut de legitieme rechten en belangen van het betrokken bedrijf verdedigen, en zal zich tegelijkertijd het recht voorbehouden om in reactie daarop verdere acties te ondernemen”, klinkt het in een schriftelijke reactie. 

Het incident zet de al gespannen relatie tussen de VS en China nog meer onder druk. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zou vandaag een bezoek brengen aan China, maar dat werd vrijdag al uitgesteld.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

3 gedachten over “VS schieten Chinese “spionageballon” neer, Peking dreigt met “gepaste tegenmaatregelen””

  1. Goed zo PAL NWS. In de titel staat “spionageballon” met recht en reden tussen aanhalingstekens. De weerballon is eerst over Japan gevlogen, het noorden van de Pacific, over de Amerikaanse ADIZ (Air Defence Identification Zone) in Alaska. Hadden de Amerikanen hem daar nog niet in de gaten ? Werkt de USA ADIZ niet naar behoren ? Of wisten de Amerikanen al weken lang van de afgedwaalde ballon, en hebben ze het stil gehouden tot het senario voor hun propaganda toneelstuk klaar was ? Weerballonnen, alle weerballonnen van alle landen worden geregistreerd en opgevolgd via een systeem van de United Nations. Vanop ongeveer 1000 locaties over de hele wereld worden twee tot vier keer per dag weerbalonnen opgelaten.

  2. De Amerikaanse administratie is Zylensky met zijn aanhoudend gebedel voor geld aan het beu worden. Kost wat té veel aan de Amerikaanse belasting betaler. Bovendien raken de Oekraïense soldaten stilaan op. Gelukkig maar heeft XI een paar ballonnen los gelaten. Nu kunnen ze daar op schieten de oorlogszuchtige wapenlobby.

Plaats een reactie

Delen