1 op 3 aanvragen voor erkenning moskeeën komt van Turkse Diyanet

Chris Janssens. Photo News

Uncategorized

1 op 3 aanvragen voor erkenning moskeeën komt van Turkse Diyanet

Anton Schelfaut

Een op de drie moskeeën die sinds 2021 een erkenning hebben aangevraagd, behoort tot Diyanet België. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Chris Janssens (Vlaams Belang) opvroeg bij minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld). Janssens vindt die cijfers verontrustend, omdat Diyanet volgens hem wordt aangestuurd door de Turkse overheid.

Op 16 november 2021 trad een nieuw decreet dat de erkenning van lokale geloofsgemeenschappen regelt in werking. Het decreet moest de alomtegenwoordige buitenlandse invloed – van onder meer Turkije en Marokko – in de eredienstbesturen tegengaan, maar lijkt zijn doel voorbij te schieten.

Sinds 2021 werden 77 erkenningsaanvragen van lokale geloofsgemeenschappen ontvankelijk verklaard, waarvan 59 betrekking hebben op moskeeën. Van de 59 moskeeën die in de erkenningsprocedure zitten, behoren er 21 tot het Diyanetnetwerk. Dat blijkt uit cijfers die Chris Janssens, fractieleider voor Vlaams Belang in het Vlaams Parlement, opvroeg bij bevoegd minister Bart Somers (Open Vld).

“Dat is dus meer dan een derde van het totaal aantal moskeeën dat erkend kan worden”, reageert Janssens. “Dat is te gek voor woorden, want als er één moskeekoepel is die aangestuurd wordt vanuit het buitenland, is het de Diyanet wel.”

Buitenlandse greep

Janssens pleit ervoor om de erkenningsaanvraag van die 21 moskeeën te weigeren én de erkenning van 12 al erkende Diyanetmoskeeën in te trekken. “Als Somers ook maar een greintje geloofwaardigheid wil behouden, kan hij niet anders”, besluit Janssens. “Men kan niet enerzijds beweren werk te willen maken van de strijd tegen de buitenlandse greep op moskeeën en anderzijds Diyanetmoskeeën blijven erkennen en financieren alsof er geen vuiltje aan de lucht is.”

Lees ook:
https://redactie.palnws.be/2022/11/ook-in-beroep-blijft-racismeklacht-tegen-chris-janssens-vb-ongegrond-diyanet-had-geen-poot-om-op-te-staan/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

2 gedachten over “1 op 3 aanvragen voor erkenning moskeeën komt van Turkse Diyanet”

Plaats een reactie

Delen