Begrotingstekort valt 6 miljard euro lager uit, maar Loones (N-VA) ziet geen reden tot vieren

Alexia Bertrand en Alexander De Croo (beiden Open Vld). Photo News

Uncategorized

Begrotingstekort valt 6 miljard euro lager uit, maar Loones (N-VA) ziet geen reden tot vieren

Anton Schelfaut

Uit het jongste rapport van het Monitoringcomité blijkt dat de begrotingen van alle Belgische overheden samen dit jaar zes miljard euro minder in het rood gaan dan in oktober werd begroot. Toch is er geen reden tot vieren: het begrotingstekort bedraagt dit jaar nog steeds 27,4 miljard euro en dreigt bij ongewijzigd beleid op te lopen tot 41,6 miljard euro in 2028.

De begrotingen van alle Belgische overheden samen gaan dit jaar 27,4 miljard euro in het rood. Dat is een verbetering met meer dan 6 miljard euro in vergelijking met de begroting die in oktober vorig jaar bij de Europese Commissie werd ingediend. Toen ging men uit van een tekort van 33,6 miljard euro.

Het federale begrotingstekort valt dit jaar 3,2 miljard euro lager uit dan in oktober werd begroot en landt op 20,5 miljard euro. Die verbetering is volgens het Monitoringcomité te danken aan de lagere kost voor het sociaal tarief (926 miljoen euro), de lager dan verwachte inflatie (850 miljoen euro) en de betere toestand van de sociale zekerheid (1,1 miljard euro).

Als er niet grondig wordt hervormd, dreigt het begrotingstekort in 2028 op te lopen tot 41,6 miljard, tegenover 27,5 miljard euro in 2024. Ook de schuldgraad zou bij ongewijzigd beleid stijgen van 106 naar 117,6 procent van het bbp.

(Lees verder onder de tweet.)

Gebroken beloftes

N-VA-Kamerlid Sander Loones ziet geen reden om de champagnekurken te laten ploffen. “Welke begrotingcontrole? Het Monitoringcomité bevestigt dat de regering-De Croo helemaal niets onder controle heeft”, reageert hij. “Het huiswerk van eind december moet opnieuw worden gemaakt. Het ambitieniveau moet veel hoger, zodat er eindelijk wél beleid wordt gevoerd en sterker wordt hervormd. Anders wacht straks het Europese strafbankje.”

Dat het begrotingstekort 6 miljard euro lager uitvalt dan verwacht, is volgens Loones te danken aan de voorzichtige begroting van voormalig staatssecretaris Eva De Bleeker (Open Vld), en niet aan het beleid van premier Alexander De Croo (Open Vld). Het N-VA-Kamerlid hoopt dat staatssecretaris Alexia Bertrand (Open Vld) nu dezelfde, voorzichtige houding aanneemt. “Deze ‘meevallers’ mogen niet worden gebruikt om minder te doen. Integendeel, het begrotingstekort blijft rampzalig groot”, waarschuwt hij. “Nu is het moment om een tandje bij te steken.”

Loones betwijfelt echter of de nodige inspanningen zullen worden geleverd. Hij verwijst daarbij naar de fiscale hervorming die – net als de “broodnodige” pensioen- en arbeidsmarkthervorming – steeds wordt uitgesteld. “Gebroken beloftes bovenop gebroken beloftes”, vat hij samen. “De maand maart werd door De Croo zelf aangekondigd als de laatste kans om nog enige palmares bijeen te sprokkelen. Dat ziet er dus slecht uit.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

3 gedachten over “Begrotingstekort valt 6 miljard euro lager uit, maar Loones (N-VA) ziet geen reden tot vieren”

  1. Jack,het is een franstalige MR ,maw,er is een franstalige meerderheid in de ministerraad,dat is een realiteit.Porno-sander kan niet anders zeggen dan dat het goed gaat,tout va très bien madame la marquise a part que le château a peri pendant l’incendie,zo vergaat het belgistan en Vlaanderen zal mee ten onder gaan.NVA-VB op naar 65%,men zegge het voort

Plaats een reactie

Delen