“Dierbare vrienden” Xi Jinping en Vladimir Poetin ontmoeten elkaar in Kremlin

Poetin en Xi. Shutterstock (2016)

Uncategorized

“Dierbare vrienden” Xi Jinping en Vladimir Poetin ontmoeten elkaar in Kremlin

Wannes Neukermans

Chinees president Xi Jinping en zijn Russische collega Vladimir Poetin hebben maandag een urenlang informeel gesprek gehad tijdens een diner in het Kremlin. Tijdens dat gesprek verklaarde Xi “dat China klaar is om de wereldorde te bewaken”.

De Chinese president had al aangekondigd naar Rusland te reizen. Volgens Vladimir Poetin zou dat bezoek “de nauwe banden tussen China en Rusland aantonen”, maar Xi had het eerder over een “bemiddelingspoging”.

Wapenleveringen

Vorige week zei de Chinese minister van Buitenlandse Zaken nog dat Chinees-Russische banden “absoluut noodzakelijk” waren. “Sancties en druk zullen het probleem niet oplossen”, vertelde hij over de oorlog in Oekraïne. Zelf sluit hij toekomstige wapenleveringen aan Rusland niet uit.

Voorlopig levert China nog geen wapens aan de Russen en steunt het enkel via logistiek. Wapenleveringen zouden immers een duidelijke keuze voor Rusland betekenen, wat voor sancties uit het Westen zou kunnen zorgen.

Xi Jinping heeft een “vredesplan” opgesteld, dat door Poetin ondersteund wordt. “Wij hebben uw voorstellen voor het reguleren van de acute crisis in Oekraïne grondig bestudeerd. Natuurlijk zullen we de gelegenheid krijgen om ze te bespreken. Wij staan altijd open voor onderhandelingen”, klonk het. Wat er precies in dat plan staat, is onduidelijk.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2023/03/nauwe-chinees-russische-banden-noodzakelijk-volgens-chinese-minister/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

5 gedachten over ““Dierbare vrienden” Xi Jinping en Vladimir Poetin ontmoeten elkaar in Kremlin”

  1. Een oorlog beginnen is geen kunst, hem beëindigen wel. Kwa stommiteiten zie ik parallellen tussen Hitler en Poetin. Heeft Poetin al de bodem bereikt en kan Xi Jinping hem aan wal brengen? Ondertussen worden de liberale USA/EU oorlogsindustrieën al slapend rijk. Oorlog is big business voor de enen en de dood en vernieling voor de anderen.

  2. In onze westerse pers heb ik niks, absoluut niks vernomen over Xi Jinping’s GCI (Global Civilization Initiative) Waarom ? Mogen we niet weten dat China werkt aan een plan voor meer vrede in deze wereld ? Waar is de Godsvrede en “Nooit meer oorlog” van de Ijzerwake gebleven ?

  3. Alleen het liberale Westen (USA, EU, GB, Canada, Australië) en de kliek Zelenski vinden baat bij deze oorlog. Wat had Poetin dan verwacht toen hij Oekraïne binnenviel? Hoe langer de oorlog duurt hoe meer Rusland verzwakt en hoe sterker de Westerse imperailisten worden. Nazi-Duitsland heeft zes lang oorlog gevoerd voor haar Führer. Het heeft circa 10 miljoen Duitsers het leven gekost en Duitsland uiteindelijk vernietigd en opnieuw geamputeerd. Ware het niet rationeler geweest ten gepaster tijde (1939/1940) de Führer naar de eeuwige jachtvelden te sturen? Eenzelfde vraag kan ook gesteld worden mbt Poetin.

Plaats een reactie

Delen