Europees Parlement wil zonnepanelen vanaf 2028 verplichten voor nieuwe gebouwen

Illustratiebeeld. Shutterstock

Uncategorized

Europees Parlement wil zonnepanelen vanaf 2028 verplichten voor nieuwe gebouwen

Anton Schelfaut

Als het van het Europees Parlement afhangt, mogen na 2028 geen gebouwen meer worden opgetrokken die niet beschikken over zonnepanelen. Het is slechts een van de maatregelen waarmee de Europese Unie tegen 2050 de hele gebouwensector klimaatneutraal wil maken. Europarlementslid Gerolf Annemans (Vlaams Belang) waarschuwt voor de de sociale implicaties van de verplichte renovaties: “Vlamingen die een huis (ver)bouwen en belastingen betalen, zijn de klos.”

Het Europees Parlement (EP) heeft dinsdag een breed pakket aan maatregelen goedgekeurd om de gebouwensector op korte termijn energiezuiniger en klimaatvriendelijker te maken. Zo mogen binnen vijf jaar alleen nog klimaatneutrale gebouwen worden opgetrokken en moeten alle nieuwe gebouwen vanaf 2028 zonne-energie kunnen afnemen – als dat technisch en financieel mogelijk is. Daarnaast moeten woningen op de privémarkt tegen 2030 minstens over een energielabel E beschikken, en tegen 2033 over D. Voor niet-residentiële gebouwen is dat telkens drie jaar vroeger.

Klimaatneutraal continent

De maatregelen kaderen in het streefdoel van de Europese Unie (EU) om tegen 2050 het eerste klimaatneutrale continent ter wereld te worden. Daartoe moeten de 27 lidstaten hun CO2-uitstoot tegen 2030 met 55 procent verminderen ten opzichte van 1990. Huizen en gebouwen zijn momenteel verantwoordelijk voor 36 procent van de totale uitstoot in de EU. Begin februari keurde het Europees Parlement ook al een verordening goed die de verkoop van nieuwe auto’s met een verbrandingsmotor vanaf 2035 verbiedt.

343 Europarlementsleden stemden voor het plan, 216 stemden tegen en 78 onthielden zich. Op Vlaams Belang (tegen) en N-VA (onthouding) na stemden alle Belgische leden voor. In de schoot van de Europese Raad zullen de staatshoofden en regeringsleiders van de 27 EU-lidstaten zich nu over het plan buigen.

(Lees verder onder de tweet.)

Sociale implicaties

Volgens Vlaams Belang-Europarlementslid Gerolf Annemans zijn de maatregelen kenmerkend voor de “steeds radicalere en invasievere” politiek van de EU. “Vorige maand stemden we nog over een verbod op diesel- en benzinewagens, deze maand wil de wereldvreemde EU bepalen wat we met ons huis moeten doen en zo onze woningen verder onbetaalbaar maken”, hekelt hij. “Deze EU is iets aan het worden waar we nooit voor getekend hebben.”

Verder merkt Annemans op dat er weinig aandacht was voor de sociale implicaties van de verplichte klimaatrenovaties die de EU wil opleggen. “Jonge werkende gezinnen voor wie een huis kopen nu al geen eenvoudige zaak is, onder meer door de inflatie die de eurozone heeft veroorzaakt, zullen het nog zwaarder te verduren krijgen”, waarschuwt hij.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

6 gedachten over “Europees Parlement wil zonnepanelen vanaf 2028 verplichten voor nieuwe gebouwen”

  1. Die Europese parlementariërs zijn zo zot als een achterdeur en weten niet waar ze mee bezig zijn, maar ja dat is niet moeilijk als je weet dat iemand als Verhofstadt daar deel van uit maakt, gelukkig zitten er ook enkel figuren zoals Gerolf Annemans in dat zogenaamde parlement.

  2. De EU ruikt geld, de EU-ambtenaren (de big-shots, niet de kleintjes) zullen zich weer kunnen verrijken, door zich te laten omkopen door…
    Afschaffen die EU rotzooi, is een onnodig instituut die de werkende mens alleen maar geld kost, het zijn toch allemaal communisten die het voor het zeggen hebben, de rechts-denken worden altijd uitgesloten, want wij vertellen de waarheid, en deze mag natuurlijk niet geweten zijn, anders zijn de linkies hun vetbetaalde onnodige jobkes kwijt…

  3. Jongens toch. Op deze Noorderbreedte valt er amper iets te rapen. Da’s iets voor rond de Middellandse zee. Voor de regering de vrije markt verstoorde met haar zonnepanelen wou NIEMAND zonnepanelen. Waarom? Omdat je er NIET RIJK VAN KAN WORDEN ZONDER PLANECONOMIE DIE DOORGEREKEND WORDT TEN KOSTE VAN DE ENERGIEMARKT.

  4. Het fanatisme van Timmermans is niet mede- maar hoofdverantwoordelijk voor wat er in Nederland heeft plaatsgevonden.

    De man moet worden beschermd tegen zichzelf en liefst verwijderd uit de politiek.

Plaats een reactie

Delen