Kamer erkent Holodomor in Oekraïne als genocide, PVDA onthoudt zich

De Kamer van Volksvertegenwoordigers. Photo News

Uncategorized

Kamer erkent Holodomor in Oekraïne als genocide, PVDA onthoudt zich

Anton Schelfaut

De Kamer heeft de Holodomor, de geplande uithongering van de Oekraïense bevolking door het communistische regime onder Stalin, officieel erkend als genocide. Alle partijen stemden voor, enkel de PVDA onthield zich.

Tussen 1932 en 1933 – exact 90 jaar geleden – stierven miljoenen Oekraïners de hongerdood. Die werd systematisch voorbereid en uitgevoerd door de Sovjet-Unie onder leiding van Jozef Stalin. Op die manier wilde hij het ‘opstandige’ Oekraïense volk op de knieën krijgen om zo het communisme te kunnen implementeren. Deze misdaad tegen het Oekraïense volk staat bekend als de Holodomor, een samenvoeging van de Oekraïense woorden ‘holod’ (honger) en ‘moryty’ (ter dood brengen). Volgens historici vielen er 3 tot 4 miljoen Oekraïense slachtoffers.

Een resolutie om de Holodomor te erkennen als genocide werd gisteren door alle partijen in de Kamer – op de communistische PVDA na – goedgekeurd. Een vertegenwoordigster van de Oekraïense ambassade woonde de stemming bij. Met de erkenning volgt de Kamer het voorbeeld van het Europees Parlement en 20 andere landen. Ook het Vlaams Parlement erkende vorige maand de Holodomor als genocide.

Voorstel van resolutie

Vlaams Belang diende in april vorig jaar al een voorstel van resolutie in om de Holodomor te erkennen als genocide. “Die vond exact 90 jaar geleden plaats en met de huidige Russische invasie van Oekraïne in het achterhoofd lijkt een officiële erkenning ons een mooi teken van steun”, motiveerde Vlaams Belang-Kamerlid Ellen Samyn destijds. 

“Het lijkt in Vlaanderen aan kennis te ontbreken over de gruwelijkheden van het communistische terreurbeleid van het Stalin-regime in het algemeen en de Holodomor in het bijzonder”, hekelde Samyn. “Het gaat hier nochtans om de genocide van een Europees broedervolk nog geen 100 jaar geleden. Het is nodig dat we dit beter herinneren.”

Onthouding PVDA zet kwaad bloed

De onthouding van de PVDA zet kwaad bloed bij heel wat collega-parlementsleden, zowel ter linker- als rechterzijde. Onder meer cd&v-fractieleider Servais Verherstraeten vraagt zich op Twitter af waarom de PVDA de oorlogsmisdaden van Rusland niet durft af te keuren.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

3 gedachten over “Kamer erkent Holodomor in Oekraïne als genocide, PVDA onthoudt zich”

  1. de oekr.zijn al meer dan 1000 jaar tegendraads en nu ook.Stalin was het beu en heeft ingegrepen,vandaag gebeurt het zelfde,dat volkje wil geen vrede.Hoe het zal eindigen weet ik niet maar tot nu toe ligt Oekr bijna volledig in puin,het enigste verschil is dat wij die dat volkje binnen nemen en geloof me, er staat ons wat te wachten met die Oekr,

Plaats een reactie

Delen