Het Smelt: "Een Vlaamse renaissance binnen de kunstvorm"

Het Smelt. Trailer YouTube

Uncategorized

Minister Van Peteghem (cd&v) geeft De Bleeker gelijk: “Hervorming energiefactuur zal niet budgetneutraal zijn”

Wannes Neukermans

De verlaging van de btw op de energiefactuur zal niet volledig gecompenseerd worden door de accijnsverhoging, en zal dus een extra gat in de begroting slaan. Dat geeft minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v) toe in een interview met Knack. Daarmee gooit hij premier De Croo en staatssecretaris voor begroting Bertrand voor de bus.

Eind maart controleert het interfederaal Korps van de Inspectie van Financiën de begroting voor 2023-2024. Dan zal blijken wie gelijk had: de ontslagen staatssecretaris Eva De Bleeker (Open Vld) die stelde dat de hervorming van de energiefactuur zou wegen op de begroting, of Alexander De Croo (Open Vld) die beweerde dat de hervorming budgetneutraal was.

Twee redeneringen

https://redactie.palnws.be/2022/12/open-vld-opent-aanval-op-oppositie-media-en-zelfs-de-bleeker-in-poging-om-de-croo-te-redden/

Volgens minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v) had De Bleeker gelijk. Dat geeft hij toe in een interview met Knack. “Als u mij de vraag stelt of de verlaging van de btw op de energiefactuur volledig zal gecompenseerd worden door de accijnsverhoging, dan moet ik u eerlijk antwoorden: ze is niet budgetneutraal”, antwoordde hij daar. Ook de oppositie beweert al lang dat de hervorming niet budgetneutraal zal zijn.

Nochtans oordelen premier Alexander De Croo en de nieuwe staatssecretaris voor Begroting Alexia Bertrand dat de hervorming wél budgetneutraal zal zijn. Ze kon dat beweren door de btw-verhoging op benzine en diesel en het afbouwen van het sociaal tarief mee in rekening te brengen.

Op zich hebben die maatregelen weinig te maken met de hervorming, maar valt er toch ook iets te zeggen voor de redenering van Bertrand en De Croo. “Bertrand is staatssecretaris voor Begroting en kijkt dus naar het grotere begrotingsverhaal”, redeneert Van Peteghem. Op de vraag of De Bleeker niet onfatsoenlijk behandeld werd, weigerde hij te antwoorden. “Dat is een interne zaak van de Open Vld”, klonk het kort.

Btw-verlaging

Vanaf 1 april 2023 zal de btw op elektriciteit en aardgas voor particuliere contracten permanent verlaagd worden van 21 procent naar 6 procent en zal de accijnshervorming in werking treden. Contracten met sociaal tarief zullen pas vanaf juli hervormd worden.

De btw blijft dus op zes procent, maar vanaf april zullen de accijnzen terug stijgen. Voor een gezin met een gemiddeld verbruik gaat het om ongeveer 20 euro per maand extra. Als de prijzen plotseling stijgen tot boven de 100 megawattuur voor gas en 250 megawattuur voor elektriciteit, wordt de accijnsverhoging uitgesteld.

Staatssecretaris voor Begroting Eva De Bleeker (Open Vld) werd door haar partij verplicht om ontslag nemen, nadat bleek dat haar versie van de begroting verschilde van de versie die eerste minister Alexander De Croo naar Europa stuurde.

WhatsApp’s en geijkte kanalen

De Croo bleef beweren dat hij nooit zijn fiat gegeven had voor de versie die De Bleeker indiende. Nadat Knack de hand wist te leggen op WhatsApp’s waaruit bleek dat het kabinet-De Croo groen licht gaf aan het kabinet-De Bleeker, vertelde de premier “dat een begroting niet via WhatsApp wordt beslist”. Hij verwees naar communicatie langs “geijkte kanalen”.

De Croo weigerde om de e-mails vrij te geven aan het parlement, maar opnieuw wist Knack de communicatie te bemachtigen. En wat blijkt? Ook langs de ‘geijkte kanalen’ vroeg het kabinet van de eerste minister niet om de begrotingsversie van Eva De Bleeker aan te passen. Het grotere verlies van 1,325 miljard waardoor het begrotingstekort toeneemt tot 6,1 procent werd door De Croo dus mee goedgekeurd. Vincent Van Peteghem nu dat de versie van De Bleeker juister was. Open Vld, Alexander De Croo en Alexia Bertrand kunnen aan het eind van deze maand, na de publicatie van de begrotingscontrole, een stevig debat verwachten.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2022/12/ook-bij-mr-gingen-ze-akkoord-met-begrotingsversie/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

2 gedachten over “Minister Van Peteghem (cd&v) geeft De Bleeker gelijk: “Hervorming energiefactuur zal niet budgetneutraal zijn””

Plaats een reactie

Delen