Begrotingstekort valt 6 miljard euro lager uit, maar Loones (N-VA) ziet geen reden tot vieren

Alexia Bertrand en Alexander De Croo (beiden Open Vld). Photo News

Uncategorized

Moeizame gesprekken over begrotingscontrole

Wannes Neukermans

Het kernkabinet van de federale regering is sinds gisterenavond bijeen om te onderhandelen over de begrotingscontrole. De deadline voor deze controle is morgen, maar de gesprekken verlopen enorm moeizaam. Dit is niet de eerste onderhandelingsronde: de topministers hebben de afgelopen weken al meermaals vergaderd.

Enkele uitgavenposten die bij de originele begroting onderschat werden, zoals de strijd tegen drugscriminaliteit en de asielopvang, moeten nu bijgesteld worden. Tegelijkertijd moet er – na druk van Europa – ook een structurele inspanning komen. De groenen en socialisten verzetten zich echter tegen de ambitie van premier De Croo om 0,3 procent van het bbp structureel te besparen.

De Croo zou dat willen doen door onder andere de laatste schijf van de verhoging van het minimumpensioen van 1.500 euro te schrappen, wat meer dan 800 miljoen euro zou moeten opleveren. Ook voor de laagste uitkeringen wil hij deze maatregel doorvoeren. Dit is echter niet naar de zin van de socialisten, die vinden dat de premier te veel wil besparen op de sociale zekerheid. Ondanks de moeizame gesprekken zou het toch nog de bedoeling zijn om vrijdag te landen.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2023/03/agentschap-van-de-schuld-berispt-regering-voor-ontspoorde-begroting-europese-veroordeling-zit-eraan-te-komen/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

4 gedachten over “Moeizame gesprekken over begrotingscontrole”

  1. Dat die bonussen moeten terugbetaald worden kan mij geen bal schelen MAAR, waar zaten die volksvertegenwoordigers toen die bonussen werden goedgekeurd. Die hebben dus hun job niet gedaan en nu staan ze daar precies van hou me tegen of… Bende knoeiers.

Plaats een reactie

Delen