Oud-minister Meryame Kitir (Vooruit) keert terug als Kamerlid

Meryame Kitir. Photo News

Uncategorized

Oud-minister Meryame Kitir (Vooruit) keert terug als Kamerlid

Anton Schelfaut

Meryame Kitir (Vooruit) heeft gisteren haar terugkeer als Kamerlid aangekondigd, nadat ze eind vorig jaar een stap opzij moest zetten als minister van Ontwikkelingssamenwerking.

Caroline Gennez (Vooruit) verving eind vorig jaar partijgenote Meryame Kitir als federaal minister van Ontwikkelingssamenwerking en Grootstedenbeleid. Die laatste had eind oktober een rustpauze ingelast, naar eigen zeggen omdat het mentaal niet zo goed ging. Aanvankelijk was te horen dat die pauze er op doktersvoorschrift kwam, maar later bleek dat Vooruit-voorzitter Conner Rousseau daarop zou hebben aangedrongen. Hij zag zich genoodzaakt om aan de noodrem te trekken na enkele aanvaringen tussen Kitir en haar kabinetsmedewerkers. Ze zou “een kabinet in chaos” hebben achtergelaten.

Toen Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken premier Alexander De Croo (Open Vld) hierover interpelleerde, kwam het tot een incident met Kamervoorzitter Eliane Tillieux (PS). Die laatste liet N-VA-Kamerlid Valerie Van Peel het woord nemen tijdens de tussenkomst van Van Grieken, wat in strijd is met het Kamerreglement.

(Lees verder onder het Facebookbericht.)

Herbronning

Gisteren kondigde Kitir haar terugkeer aan naar de Kamer, waar ze voor haar aantreden als minister in 2020 al fractievoorzitter van de socialisten was. “Door me even terug te trekken, heb ik de kans gehad om te herbronnen. Ik wil er immers niet alleen voor de mensen zijn, maar ook voor mezelf”, schrijft ze in een bericht op haar Facebookpagina.

Daarin bedankt Kitir ook de mensen die haar de afgelopen maanden hebben gesteund. “Ik zal bekijken hoe ik mijn rol nu nog beter kan opnemen in het parlement. Want het gaat mij niet om de instituten, maar om de mensen”, besluit ze.

Lees ook:
https://redactie.palnws.be/2022/12/kitir-reageert-op-vertrek-als-minister-mijn-excuses-als-ik-mensen-ongewild-gekwetst-heb/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

9 gedachten over “Oud-minister Meryame Kitir (Vooruit) keert terug als Kamerlid”

  1. Moest in de privé iemand zo presteren dan dit onbekwame wicht dan werd ze door het gat van de timmerman buitengeduwd!! Voor de poen daar is het haar om te doen!!De rest is larie,comedie en bladvulling…

  2. In de privé zou je als Leemans kunnen doen, je C4 (mis)gebruiken om te gaan doppen, maar dat brengt niet zoveel op als een kamerlid, dus ga ik daar eens te maand passeren als ik in Brussel ben en strijk zo 7000€ op per maand. Wat El koaukibi kan, kan ik ook moet ze gedacht hebben.

  3. Als je Vervotte en Kitir, beide met vakbondsorigine, vergelijkt, dan moet je besluiten dat de ene capabel is en de andere niet; althans niet voor de doorlopen functie.

    Een vermoed potentieel als stemmenmagneet en pers-prater is als functie-selectiecriterium wat te licht.

  4. Aan Hugo – een klein foutje in uw tekst , moest iemand zo presteren in de prive
    moest eigenlijk zijn moest 2/3 van de Vivaldi bende zo presteren in de prive ….

  5. Ketir had al een goed voorbeeld met de herbronning. Nadat haar partijgenoot Frank Vandenbroucke geld afkomstig van Agusta verbrandde, ging hij zich ook herbronnen in Oxford door er te “studeren”. Vandaar dat Dedecker hem Prof.Zonnebloem noemt zeker.
    “Allez Vooruit”

Plaats een reactie

Delen