De Russische president Vladimir Poetin. Foto Shutterstock

De Russische president Vladimir Poetin. Foto Shutterstock

Uncategorized

Poetin bezoekt verwoeste Marioepol na beschuldigingen Internationaal Strafhof

Simon Segers

De Russische president Vladimir Poetin heeft onverwacht een bezoek gebracht aan de bezette havenstad Marioepol in Oekraïne, één dag nadat hij beschuldigd werd van oorlogsmisdaden door het Internationaal Strafhof. Dat bezoek wordt gezien als een daad van verzet tegen die beschuldigingen.

Marioepol is een van de zwaarst getroffen plaatsen sinds de start van de Russische invasie. In de eerste maanden van de oorlog werd de stad grotendeels verwoest om in mei uiteindelijk volledig in handen van de Russische troepen te vallen. Sindsdien is Marioepol een symbool van Oekraïens verzet.

In gesprek met inwoners

De president kreeg een rondleiding en bezocht een nieuw woongebied dat was gebouwd door zijn leger. Op de Russische staatstelevisie was te zien hoe Poetin zelf rondreed in het gezelschap van zijn vicepremier Khusnullin, terwijl hij geïnformeerd werd over de wederopbouw van de vernietigde woningen en infrastructuur. Hij sprak verder ook met enkele herhuisveste inwoners van Marioepol, een van hen zou de president zelfs uitgenodigd hebben in zijn woning. Het is de eerste keer dat Poetin een bezoek brengt aan het Russisch-bezette deel van de Donbas-regio van Oekraïne sinds het begin van de oorlog.

Schandalige en onaanvaardbare beschuldigingen

Vrijdag vaardigde het Internationaal Strafhof van Den Haag een arrestatiebevel uit voor de Russische president en zijn commissaris voor kinderrechten wegens de onwettige deportatie van kinderen uit bezette gebieden in Oekraïne. Een woordvoerder van het Kremlin ontkende dat die beschuldigingen enige juridische grond hebben en noemde die dan ook “schandalig en onaanvaardbaar”.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2023/03/internationaal-strafhof-vaardigt-arrestatiebevel-uit-voor-poetin/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

4 gedachten over “Poetin bezoekt verwoeste Marioepol na beschuldigingen Internationaal Strafhof”

  1. De veroordeling van Putin door het Internationaal Strafhof van Den Haag is een lachertje, een propagandastunt. Het Internationaal Strafhof van Den Haag wordt niet erkend door de VS, China, Rusland en een hele trits andere landen. Het Internationaal Strafhof van Den Haag ondermijnt met deze uitspraak zijn eigen geloofwaardigheid.

Plaats een reactie

Delen