Vlaamse overheid gaf arbeidsvisa voor firma's die niet bestonden

Illustratie: Shutterstock

Uncategorized

Vlaamse overheid gaf arbeidsvisa voor firma’s die niet bestonden

Wannes Neukermans

Vergunningen voor arbeidsmigranten werden door de Vlaamse overheid zonder al te veel controle afgeleverd. Uit briefverkeer tussen de Dienst Vreemdelingenzaken (federaal) en het Vlaams departement Werk blijkt dat de bevoegde instanties uitgingen van de informatie die de werkgever aanbracht. Dat zorgde ervoor dat firma’s die gewoonweg niet bestaan, arbeidsmigranten naar hier konden halen.

Eind vorig jaar stuurde de topman van de Dienst Vreemdelingenzaken een brief naar het Vlaams departement werk met informatie over “firma’s die frauduleus werden gebruikt”, “firma’s die gewoonweg niet bestaan” en “micro-ondernemingen die weinig of geen winst maken”, die verschillende aanvragen voor gecombineerde vergunningen voor arbeidsmigratie indienden.

Istanboel

Werkgevers die een job op de lijst van knelpuntberoepen niet ingevuld krijgen, kunnen sinds 2019 niet-EU-burgers naar Vlaanderen halen om de job uit te oefenen. Die mensen komen in aanmerking voor een gecombineerde verblijfs- en werkvergunning. Maar toen een bakkerij plots vijftig bakkers uit Turkije probeerde aan te werven, gingen er bij het Belgisch consulaat in Istanboel alarmbellen af.

Uit een onderzoek dat het consulaat daarna opende, bleek dat heel wat firma’s die arbeidsmigranten naar België wilden halen, ofwel niet op de hoogte waren van die aanvragen, ofwel dat het om kleine firma’s ging zonder échte economische activiteit.

Google Street View

Uit een antwoord van het Vlaams departement Werk en Sociale Zaken blijkt nu dat er (te) weinig controle gebeurde op die aanvragen voor gecombineerde vergunningen. Bij de afgifte van een eerste toelating tot arbeid gaan de diensten uit van de informatie die de werkgever aanreikt: arbeidsovereenkomst, functieprofiel en curriculum vitae van de kandidaat-werknemer.

“Het is waanzinnig dat het consulaat in Turkije, net zoals elke Belg, wel in staat is om Google Street View te gebruiken om even te checken of een bedrijf bestaat, en de Vlaamse overheid dat blijkbaar niet kan”, reageert Kamerlid Ben Segers (Vooruit), die met parlementaire vragen het dossier aan het licht bracht.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2023/02/grootschalige-fraude-met-turkse-verblijfs-en-werkvergunningen-bakker-wilde-plots-50-turken-aanwerven/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

4 gedachten over “Vlaamse overheid gaf arbeidsvisa voor firma’s die niet bestonden”

  1. Ambetantenaren, ze verdienen te veel en krijgen te veel pensioen en doen totaal niets overdag, alweer bewezen dat het nietsnutten zijn die ons veel geld kosten.

  2. Dit ligt niet aan de gewone ambtenaar, die wordt gestuurd door de hooggeplaatsten. “Doe je niet wat ik zeg dan vlieg je buiten, je dient onze gedachtengang te volgen om je ligt buiten”, ook op lokaal niveau waar de OLVD, CD&V,… aan de macht is, machtsmisbruik is dit…

  3. Vlaanderen…..wat we zelf doen, doen we beter. Niet dus. Hoe kan je de bevolking overtuigen van een onafhankelijk Vlaanderen als je dergelijk wanbeleid naar voren schuift. Pijnlijk.

Plaats een reactie

Delen