Aantal tijdelijke huisverboden voor gewelddadige partners verachtvoudigd sinds 2020

Zuhal Demir. Photo News

Uncategorized

Aantal tijdelijke huisverboden voor gewelddadige partners verachtvoudigd sinds 2020

Anton Schelfaut

Het aantal gewelddadige partners dat een tijdelijk huisverbod opgelegd heeft gekregen, ligt in de eerste drie maanden van 2023 acht keer hoger dan in dezelfde periode in 2020. In het eerste kwartaal van 2023 kregen 156 gewelddadige partners die maatregel opgelegd, terwijl dat er drie jaar geleden slechts 19 waren.

De wetgever zette in 2013 het licht op groen voor het tijdelijk huisverbod. De looptijd van de maatregel bedraagt gemiddeld 68 dagen. In die periode mag de partner aan wie het werd opgelegd geen contact opnemen met de personen die op het bewuste adres wonen en moet hij of zij zich laten begeleiden door een justitieassistent. 

In de periode 2013-2019 kregen in heel België 700 mensen een tijdelijk huisverbod opgelegd door de parketten. In 2022 werd de maatregel in Vlaanderen alleen 488 keer genomen. Tijdens de eerste drie maanden van 2023 was dat al 156 keer. Als de stijging aan dit tempo aanhoudt, zal het aantal in 2023 boven de 700 uitkomen. In Franstalig België blijft het tijdelijk huisverbod een maatregel die vrijwel alleen op papier bestaat.

(Lees verder onder het artikel.)

Inhaaloperatie

Voor Vlaams minister van Justitie Zuhal Demir (N-VA) bewijzen de cijfers dat partnergeweld binnen het gezin onvoldoende werd aangepakt. “Daar brengen we nu verandering in”, benadrukt ze. “Een tijdelijk huisverbod geeft ademruimte aan de mishandelde partner en de kinderen in het gezin en voorkomt een verdere escalatie van het geweld. Het is een eerste stap naar oplossingen om een definitief einde te maken aan het geweld.”

Demir stelt vast dat een maatregel als het tijdelijke huisverbod in de stad Rotterdam met 600.000 inwoners even vaak wordt genomen als in heel Vlaanderen met 6 miljoen inwoners. “We zijn dus bezig met een broodnodige inhaaloperatie en weigeren dat potje gedekt te houden”, besluit ze.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

2 gedachten over “Aantal tijdelijke huisverboden voor gewelddadige partners verachtvoudigd sinds 2020”

  1. Er wordt hier weer belangrijke informatie achtergehouden. Wie zijn dat, die “gewelddadige partners” ? Zijn dat hoogopgeleide burgerlijke ingenieurs ? Zijn dat hier verblijvende Japanners of Chinezen ?

Plaats een reactie

Delen