Exclusief

Hoogste belastingen, hoogste schulden

Redactie Satire

Het Internationaal Monetair Fonds waarschuwt dat onze schuld maar blijft stijgen. Tegen 2028 zal dat meer dan 120 procent zijn van alle geld dat op 1 jaar tijd wordt verdiend in ons land. En dat met de hoogste belastingen ter wereld. Van iedere 10 euro die u verdient, gaat er 5 euro en 70 cent naar de NV Vivaldi. “De hoogste overheidsinkomsten combineren met de hoogste overheidsschuld”, stelt premier De Croo. “Dat moet je verdienen. Iedere dag opnieuw.”

Premier De Croo heeft het geweer van schouder veranderd. Ooit was het zijn liberale droom om een slanke en slagkrachtige overheid te creëren in een confederaal model. Dat heeft hij echter ingeruild voor een nieuw plan. En nu vooral even opletten, het verschil zit hem namelijk in de details. Vandaag wil hij een moddervette overheid creëren die te lam is om een poot op te heffen, in een unitair België. En hij wil een federale kieskring om dat mogelijk te maken. “Dat spreekt toch vanzelf. Het kan toch niet zijn dat iedere lulhannes van het zevende knoopsgat premier kan worden?” Nee, dat kan niet zijn.

Premier, het lijkt wel of u immuun geworden bent voor de begrotingscijfers. Ooit was dat toch de leidraad van een liberaal bestuur?

DE CROO: “Ach meneer Pallieter, bent u daar nu weer met die begrotingscijfers? Om eerlijk te zijn, zou ik het liever over iets anders hebben. Iets over de kindjes ofzo? Bovendien, ik kan er weinig zinnigs over zeggen hoor. In de politiek moet je je aanpassen aan kritiek. En dat heb ik gedaan. Ik ben eerst gestopt met het lezen van kranten, dan ben ik gestopt met het luisteren naar iemand anders dan die malle Egbert die altijd bevestigt dat ik de slimste en de mooiste ben van de Wetstraat, en nu ben ik ook gestopt met begrotingen lezen. Van die begrotingen word ik depressief. Echt waar man, als ik denk aan uw en mijn kindjes die dit gaan moeten afbetalen? Daar word ik echt emotioneel van. Die verdienen dat echt niet. Van zo’n triestig verhaal maak ik geen leidraad voor mijn beleid hoor. We gaan ons focussen op wat we wel goed doen!”

En dat is?

DE CROO: “Als ik malle Egbert mag geloven, doen we alles voor de rest fantastisch. Er is oorlog op het Europees continent, maar hier niet, hé. Ik vind dat toch een belangrijke realisatie. Wij houden de oorlog netjes buiten onze landsgrenzen.”

Als je daarover nadenkt, is dat inderdaad wat vreemd. Ik ga dat dus niet doen.

Alexander De Croo

Ongetwijfeld premier, maar ik probeer toch nog even: de hoogste belastingen én de hoogste schuld. Dat is toch eigenaardig?

DE CROO: “Als je daarover nadenkt, is dat inderdaad wat vreemd. Ik ga dat dus niet doen. Het is alsof de duivel ermee gemoeid is. Maar ik bekijk het anders. Er werken te weinig mensen in dit land. De belastingen zijn niet te hoog, maar er zijn gewoon te weinig mensen die we 57 procent van hun geld kunnen afpakken. Dat moeten mensen begrijpen. We hebben meer slaven nodig om ons fantastisch sociaal model in stand te houden.”

Analisten wijzen al eens naar de PS die iedere hervorming in de weg staat. Bent u het met hen eens?

DE CROO: “Ik ga dat niet ontkennen, maar dat is weer zo’n negatieve benadering waarmee we geen stap vooruit komen. Ik zie de PS niet zozeer als een spilzuchtig blok aan mijn been, maar eerder als een uitdaging. En ook daar boek ik resultaten. Als ik Magnette bel over ons gigantisch gat in de begroting, verzekert hij mij dat de PS er keihard gaat aan werken om met constructieve plannen te komen. En dan denk ik wel eens: ‘Ah, die gaan keihard werken. Ik heb hier alweer wat mensen geactiveerd.’”

Maar het levert voorlopig geen resultaten op?

DE CROO: “Ik hoor het u zeggen, maar dat weten we niet, hé. Ik zie signalen van het tegendeel. Die mannen hebben voortdurend extra geld nodig. Dan bellen ze mij op en zeggen: ‘Alexander, heb je nog een paar 100 miljoen? Het is voor het werk.’Dan moet je toch ergens mee bezig zijn, denk ik dan.”

Maar u vraagt niet op voorhand waarvoor het moet dienen?

DE CROO: “Meneer Pallieter, ik ben het soort politicus dat werkt op basis van vertrouwen en positiviteit. En anders hoeft het voor mij niet!”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Plaats een reactie

Delen