‘De Roze Leeuw’ richt Vlaamse afdeling op: “Groot draagvlak in Vlaanderen”

De Roze Leeuw. Facebook

Uncategorized

Macron waarschuwt voor conflict Taiwan: “Grootste risico voor Europa is verzeild raken in crisissen die niet de onze zijn”

Wannes Neukermans

“Europa moet minder afhankelijk worden van de Verenigde Staten en moet vermijden meegetrokken te worden in het Chinees-Amerikaanse conflict over Taiwan.” Dat vertelde Frans president Emmanuel Macron na een driedaags bezoek aan China.

Europa moet “strategische autonomie” opbouwen en een “derde grootmacht” worden – met Frankrijk op kop. Daarop hoopt Macron, vertelde hij in een interview met POLITICO. “Het grootste risico voor Europa, is om in crisissen verzeild te raken die niet de onze zijn.” Hij wijst daarbij vooral naar het conflict rond Taiwan.

“De vraag is of het in ons belang zou zijn dat de situatie rond Taiwan ontploft. Natuurlijk niet. Het ergste dat we kunnen denken, is dat wij als Europa de VS moeten volgen en een Chinese (over)reactie uit zouden lokken.” De uitspraken van Macron worden in China hartelijk onthaald.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2023/04/is-oorlog-om-taiwan-onvermijdelijk/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

24 gedachten over “Macron waarschuwt voor conflict Taiwan: “Grootste risico voor Europa is verzeild raken in crisissen die niet de onze zijn””

  1. Ik maakte mij dezelfde bedenking. Het grootste gevaar is de slaafsheid waarmede de EU en uiteraard Belgistan zich laten meesleuren door het Amerikaans imperialisme. Nu proberen de Amerikanen ook al China uit te lokken met een oorlog over de kwestie Taïwan. Met de (seniele) democraat (?) Joe Biden is de wereldvrede nooit zo bedreigd geweest sinds Hitler. Bij gebreke van redelijke en rationele EU regeringen wordt gans een continent gegijzeld en overgeleverd aan de willekeur van psychopaten. De erfenis van het Marshallplan.

  2. Sorry zulle, maar ´tis niet Biden die Oekraïne is binnengevallen, net zo min als hij Taiwan belaagd. China en Rusland vinden dat wat ooit bij hen hoorde terug moet keren. Zullen wij dan ook maar beginnen met Frans Vlaanderen en Zeeuws Vlaanderen in te lijven ?

  3. Von der Leyen heeft Europa aan de Amerikanen verkocht. Het schoolvoorbeeld dat de EU een kolonie van de VS is, is het bombarderen van de Nordstream pijpleidingen door de VS. zijn de schuldigen al voor een rechtbank verschenen ? Stelt de UN of het ICC een onafhankelijk onderzoek in ? Dag Hammarskjöld, Olof Palme en Aldo Moro werden zonder pardon door de CIA afgemaakt. Een waarschuwing voor Macron en al wie wil los breken van het Amerikaanse kolonialisme.

  4. Wie is wij? Frans Vlaanderen werd door Frankrijk (Louis XIV) geannexeerd. Zuid-Nederland (België) werd door Frankrijk (rebelote) op de valreep niet militair geannexeerd maar als compromis losgekoppeld van het koninkrijk der Nederlanden. Compromis tussen Engeland en Frankrijk (1831). In 1918 werden Vlaams nationalisten die zelfbestuur voor Vlaanderen hadden verkregen van Duitsland hiervoor, door de Belgische regering, in de gevangenis gegooid na de wapenstilstand. In Oekraïne werd Zelensky via een staatsgreep aan de macht gebracht met de steun van de CIA en de EU. Russisch gezinde regering werd afgezet en opgesloten. Wanneer een dief uw auto steelt gaat u dan akkoord dat louter door de diefstal nieuwe eigendomsrechten ontstaan? Taïwan is nog altijd China met een pro-Amerikaanse rebellen-regering, ontstaan tijdens de burgeroorlog. De Belgen hebben onderhavige secessie toegepast in Congo met Katanga, maar daar hebben de Amerikanen een stokje voorgestoken. De linkse Congolese Premier Lumumba werd vermoord en een pro Amerikaanse dictator (Mobutu) aan de macht gebracht om vervolgens met de wapens een einde te maken aan de secessie van Katanga (initieel gesteund door België). Indien u nu van oordeel bent dat secessie ten alle tijde en overal moet veroorloofd zijn, waar wachten we dan op in Vlaanderen?

  5. De kolonisatie van Europa door de USA is een feit. Ze is begonnen met de machtswissel op het einde van WO2. Eerst Europa plat bombarderen en vervolgens economisch boycotten tot 1949 en dan het Marshallplan door de strot duwen. Het resultaat van twee wereldoorlogen waarvoor Engeland, Frankrijk en Duitsland solidair verantwoordelijk zijn. Het Roosevelt-Stalin pact een zegen voor beide (USA-USSR) antagonisten.

  6. Sommige commentaren hier doen me denken aan een uitspraak van Moshe Dayan als reactie op de kritiek van Israeli’s op hun afhankelijkheid van de U.S.A.: “Als we dan toch (als klein land) onder het juk van een wereldmacht moeten leven, Goddank is het de U.S.!”. En de critici van de Amerikaanse en Europese steun aan Oekraïne en Taiwan lijken mij dezelfden te zijn als zij die lachten met Trump toen hij de Europeanen waarschuwde dat ze veel te weinig deden om zichzelf te beschermen. Hij had voor de zoveelste keer gelijk. De slappe houding van zowel Obama als Biden waren/zijn een uitnodiging voor Poetin én Xi om op veroveringstocht te gaan.

  7. Door de utopie waarbij groene lawaaimakers hier en in de rest van Europa menen dat ze van een klein verstedelijkt gebied als Vlaanderen een soort Yellowstone Park kunnen maken lopen we nu al bij een ‘natuurwandeling op de buiten’ tussen hoge elektrische hekken aan weerszijden van het wandelpad. Met een hoge boete voor mevrouw die haar keffer niet aan de leiband houdt. En het is jammer genoeg ook wachten op de eerste kleuter die van zijn fietsje wordt gesleurd door een wolf.

  8. Ieder conflict tussen grootmachten zal zijn weerslag kennen op Europa. Ook nu zijn we, willen of niet, al betrokken bij een wereldoorlog. Wie dit niet ziet is stekeblind. China steekt zijn tentakels uit naar Taiwan. Zelfs al beweer je dat we niets te zien hebben met dit zogezegd intern conflict, toch zullen we de gevolgen voelen. En aan de zijlijn blijven staan zal de zaken niet verbeteren, integendeel. De proletariërs aller landen hebben zich geplooid naar linkse dictaturen, het zal een harde noot zijn om te kraken door de zogenaamde Westerse democratieën.

  9. Jan,als democraten aan de macht zijn in de VS ,is er ergens oorlog,de wookse VS wil overal haar wil opleggen,maar die tijd is voorbij.eerst plichten en dan rechten,geef mij maar Poetin,hier hebben we ook niets te zeggen en het kost de werkende Vlaming,bakken vol geld.Zeg eens in het openbaar “islamieten buiten”vraag het eens aan die mensen van Voorpost in Mechelen,8 maanden gevangenis.

  10. Zonder de Amerikaanse militaire en politieke inmenging in de binnenlandse politiek van onafhankelijke landen zouden er in Europa minder asielzoekers/kolonisten toestromen. Inderdaad het buitenlands beleid van de Democraten maakt de wereld onveiliger. Zelfs in Oekraïne alwaar Joe Biden de voornaamste hinderpaal is voor een compromisvrede tussen beide belligeranten.

  11. Accuraat. De Javelins waarmee de Oekraïners zich verdedigden kwamen trouwens van het Trump tijdperk. Het Obama tijdperk bracht ons miljoenen illegalen door een coalitie die het Midden-Oosten destabiliseerde, Islamitische staat en de annexatie vd Krim. China moet ten allen koste van het vrije marktsgebied van Taiwan gehouden worden. Als communisme op deze wereld neerdaalt, dan zijn we voor altijd genaaid.

  12. Kennis van de geschiedenis is niet uw sterkste kant. Anders zou u weten dat er helemaal geen ‘rebellenregering” aan de macht is in Taiwan en dat het zich nog nooit heeft afgescheurd van China. Het is gewoon de resterende Republiek China (ROC) van voor 1949, dankzij de VS nooit bezet door de communisten en bovendien omgevormd tot een democratie sinds begin jaren ’90 door toedoen van Lee Teng Hui. De communisten zijn de rebellen en hebben nu wel de macht in Beijing maar nul legitimiteit.

  13. Steven De Coninck > Akkoord dat Taïwan een ondeelbaar deel is van China. Bijgevolg Is de USA inmenging in een intra-chinees conflict illegaal en strijdig met het internationaal recht en het UNO handvest. Stel dat de regering van Texas zich afscheurt van de USA en China de Texaanse secessie zou erkennen en het Texaanse leger bewapenen. Het is gebeurd tijdens de US secessie oorlog 1861-1865 en leidde tot een burgeroorlog. Met dit verschil dat Europa zich afzijdig heeft gehouden, en wat de USA niet doet met de marionettenregering in Taïwan. Sinds 25 oktober 1971 erkent de UNO de Chinese volksrepubliek als enige wettige vertegenwoordiger van China. Zonder dank en graag gedaan.

  14. Dikke onzin en een zoveelste bewijs dat u geen snars van geschiedenis kent. De vergelijking met een afscheurend Texas gaat niet op want Taiwan heeft zich nooit afgescheurd van China. Wanneer heeft Taiwan zich onafhankelijk verklaard, denkt u? Taiwan is tot op de dag van vandaag de Chinese republiek (ROC) en er is niet 1 reden waarom dat laatste stuk democratisch China zich zou moeten laten inpalmen door de communisten, die overigens niet de minste legitimiteit hebben. Zij zijn de rebellen. Niet de Taiwanezen. Wat de UNO doet sinds 1971, is lafheid en je reinste opportunisme omdat de PROC merkantiel interessanter is dan de ROC. De UNO is bovendien een impotente instelling die in meerderheid uit dictatoriale staten bestaat. Als u vergelijkingen maakt, moet u dat correct doen. Beeld u zich dus in dat Nazi-Duitsland Europa volledig verovert, met uitzondering van het VK waar alle wettelijke regering(en) naartoe gevlucht zijn. Amerika verhindert met zijn vloot dat de Duitsers het kanaal oversteken maar doet verder niets. Er komt geen operatie Overlord en de situatie blijft na tientallen jaren onveranderd. Volgens u zijn het VK en de gevluchte regeringen dus de rebellen en marionetten van de VS. Als de nazi’s jaren later besluiten om toch het laatste stukje in te palmen, zou het VK zich niet mogen verzetten en Amerika zich niet mogen mengen in deze “interne aangelegenheid”? Best geen grote uitspraken doen, mijnheer Antigoon, als u de geschiedenis niet kent. Het is allemaal iets ingewikkelder dan wat Beijing en schoothond UNO u wil doen geloven…. Ook van mijnentwege zonder dank en graag gedaan.

  15. Ja, ik denk dat dit een correcte interpretatie is. Het probleem is wel dat Chiang Kai-shek niet bepaald een democraat was. Maar tijden zijn veranderd. En ik ben de laatste om de Westerse arrogantie te verdedigen, maar als je de als democratie gecamoufleerde dictatuur van het linkse moralisme even terzijde laat, dan kan je toch niet anders dan sympathie opbrengen voor de kleine David, Taiwan.

Plaats een reactie

Delen